Kou en besef - Reisverslag uit Pori, Finland van Chantal Eijnatten - WaarBenJij.nu Kou en besef - Reisverslag uit Pori, Finland van Chantal Eijnatten - WaarBenJij.nu

Kou en besef

Door: Chantal

Blijf op de hoogte en volg Chantal

20 Februari 2011 | Finland, Pori

Moikka!
Daar zijn we weer met een nieuwe blog nadat alwéér een week is omgevlogen! Ja, de tijd blijft maar gaan en gaan, niet te filmen! Nog maar even, en dan zit februari er ook alweer op... Allereerst even een bedankje voor mijn lieve opa en oma voor hun reacties op mijn blog! Super dat jullie je ook aan de computer wagen! :D

Maandag een normale werkdag, niks bijzonders eigenlijk, heb ook weer wat gewandeld met dit keer een iets andere route. Lekker, even de benen strekken! Oh, trouwens, ik ben ook weer begonnen om elke dag wat oefeningen te doen 's ochtends met Wii FitPlus. Natuurlijk niet zo echt als écht sporten, maar wat spieroefeningen e.d. elke dag kan nooit kwaad! Maarit was overdag thuis gezien ze (zoals gezegd) zondag lange dienst had gehad. Maandagavond was ik alleen thuis met de kids, gezien Maarit en Aleksi mijn 'tegoed' gebruikten om samen naar de film te gaan (The King's Speech overigens). Ik heb lekker met de kids gegeten en DVD gekeken die ze als cadeautje van Maarit gekregen hadden! Een lekkere avond dus, verder rustig verlopen en met een welgemeend 'bedankt!' van Aleksi en Maarit toen ze terugkwamen.
Dinsdag ook weer een normale werkdag, met een wat mindere temperatuur in de ochtend...dik -25 (3 foto's genomen van thermometers voor degene die me niet wil geloven!!). Weer wat ge-wii-fit en lekker naar het centrum gewandeld, goed voor de conditie dus! Nog even de stad ingedoken en daarna door naar taalles, ook dat ging weer prima!
Woensdag weer een normale werkdag met ook wat wandelen. Weet eigenlijk niet meer goed wat ik toen gedaan heb haha! Nog steeds was het zo koud overigens, maar na een paar daagjes ben je ook daar weer aan gewend! Woensdagavond heb ik weer mogen koken, dit keer erwtensoep (uit blik natuurlijk) met daarin lekker wat spek en worst. Werd goed ontvangen! :) Fijn om ook dit soort dingen voor de familie te kunnen doen. Ik heb tijdens het eten trouwens ook besproken hoe en wat omtrent als afdeling Geleen hier is in maart. Vrijdagavond zullen we met zijn allen gezellig samen eten en elkaar ontmoeten, eventueel zaterdag mag papa in de pannen kruipen voor zijn pannekoeken. Als jij dat natuurlijk leuk en goed vind lieve papa? ;) Nog niet zeker overigens, Maarit en Aleksi moeten nog kijken of ze weekenddiensten hebben dat weekend, we houden het op de hoogte!
Donderdag ook weer een normale werkdag met weer wat lopen en genieten van het koude, witte Finland haha! :p Later in de middag weer lopend richting taalcursus. Ik had Aylien nog gesmst of ze me wou ontmoeten vóór taalcursus om te vertellen over haar reis naar Lapland afgelopen week, maar helaas moest ze nog oefenen voor haar gala op vrijdag dus kon ze niet komen. Taalles ging weer goed; aanstaande week is er helaas vakantie (hiihtoloma, zoveel als skivakantie) en dus geen taalles, maar dinsdag 1 maart mag ik mijn thuislandje gaan presenteren in het Fins! :D Komende week maar eens op gaan zitten en wat feiten verzamelen, inclusief wat afbeeldingen.
Vrijdagochtend vroeg op om Maarit nog met de kids te helpen, gezien Aleksi op donderdag een lange dienst had en dus vrijdagochtend pas terug kwam. Vrijdag weer lekker mijn werk gedaan en de busrit richting Ayliens gala op papier afgedrukt. Hier in Finland vind er vlak voor de 'hiihtoloma' voor de laatstejaars op de middelbare een gala plaats, wat start met 'Vanhat Tanssit' oftewel 'oude dansen'. De studenten hebben een aantal dansen voorbereid en dansen deze ten aanzien van familie en vrienden. Daarna is er voor alléén de studenten nog uit eten en afterparty('s). Ik heb rond 5 uur de bus gepakt, wat nog even spannend was gezien de bushalte vertelde dat de bus om kwart voor 5 zou vertrekken...toch kwam ie om 5 uur opdagen en ging Chantal haar 1e reis met de lokale busmaatschappij van Pori maken! :D Maarit had nog een gratis maandkaart kunnen regelen; hier had ze nog een coupon voor liggen, dus ik kan nu een maand gratis met de bus! :) Aangekomen op de school heb ik een plekje uitgezocht op de tribune (werd gehouden in sporthal) en genoten van dit gala! :D Ik heb voornamelijk filmpjes gemaakt, die kan ik helaas niet allemaal plaatsen. Mochten er geïnteresseerden zijn laat het maar weten! Dan kan ik eventueel wat doormailen of in maart laten zien als ik thuis ben! Het was in ieder geval genieten, en Aylien mag ontzettend trots zijn op deze bijzondere gebeurtenis die ze als buitenlandse studente heeft mogen meemaken! :D Na de dansen was er plaats voor de gasten om te dansen, Aylien en ik hebben daarom samen nog wat gewalst :) Naderhand ontmoette ik Ayliens gastmoeder en -zusje, heel aardige mensen en allebei ontzettend enthousiast over het feit dat ik naar Aylien was komen kijken! :D We hebben daarna nog genoten van wat drinken met voisilmäpulla (heerlijke suikerachtige broodjes, google maar op afbeeldingen indien nodig!) en lekker wat gekletst. Ayliens gastmoeder heeft me naderhand nog naar huis gereden, jeetje dat was zo lief van haar! :D Ik hoop ze binnenkort nog eens te ontmoeten, wie weet komende week gezien Aylien vakantie heeft en ik vrij met de bus kan reizen ;) We wachten af!
Terug thuis vrijdagavond waren er nog gasten op bezoek en dus kon ik meteen aanschuiven aan de koffie met pulla, genieten weer dus! :)
Zaterdagochtend heb ik ietsjes langer in bed gelegen en heb me daarna warm aangekleed om een lekker stukje te wandelen, weliswaar richting winkel. Die bevond zich bij de renbaan van Pori in de buurt, ik denk dik 5km lopen (en terug natuurlijk nog eens! :p). De winkel heet overigens Talousmarkka; een ontzettend heerlijke winkel van sinkel! :D Voor álles kun je er terecht; poetsspullen, huisinrichting, decoratie, dierenvoer en -benodigdheden, snoep, speelgoed, kantoorspullen, visspullen (helaas geen foto meer gemaakt Jules! :( ), en ga zo nog maar even door! Ik ging erheen om hartvormige spekjes te kopen voor mijn High Tea en om koekvormpjes te kopen. Laatstgenoemden heb ik niet meer gekocht (matige kwaliteit), en ik heb ook netjes andere leuke dingen laten staan (zoals Disney-drinkglazen, handcrème, lekkers). Maar zeker een winkel waar ik nog eens terug zal komen! :D Ook het lopen was fijn, heerlijk om de benen elke dag te kunnen strekken en dat alles hier respectievelijk vrij dicht bij huis ligt! :) Ik kwam rond 15:00u weer terug thuis, en het volgende bezoek bleek al aanwezig te zijn! Ze zouden in de namiddag komen, ik had zelf íets later verwacht. En ja mama, grappig omdat je het nog vroeg, maar ik heb mijn Fins weer goed kunnen oefenen met de gasten! :D Fijn om in het Fins te kunnen praten en kletsen over dingen. Gaat natuurlijk niet allemaal even vloeiend en natuurlijk gaat nog niet alles in het Fins, maar het overgrote deel ging prima! :D De gasten waren trouwens een echtpaar met zoontje en dochtertje, heerlijk aardige mensen! :D Het zoontje kon trouwens goed lang over één onderwerp doorpraten, best irritant op een gegeven moment als je zelf een Sudoku zit te doen... :p Maar ook super om te zien dat zo'n kereltje zo'n interesse heeft! Kinderen waren overigens van Siiri's en Santeri's leeftijd. En tja, gasten betekent een hoop lekker eten (zowel avondeten als koffie met lekkers), kletsen, genieten, sauna en nagenieten! :D Sauna kwam voor mij pas rond half 12 's avonds, maar dat mocht de pret niet drukken! Van tevoren heb ik nog naar Flikken Mestreech gekeken, weer leuke aflevering! Verder heerlijk genoten van al het lekkers en de gezellige aanwezigheid, en na middernacht lekker mijn bedje in.
Vandaag, zondag 20-2, heb ik wat uitgeslapen en ontbeten, en heb me daarna voorbereid op een stuk joggen. Ging goed, op het eerste stukje na; ik had ná het 1e stukje joggen flinke pijn in de spieren in mijn scheenbenen, niet echt super dus, maar na flink doorlopen ging ook dat weer over! Terug in mijn appartement zat ik nog even op Facebook, en kreeg de uitnodiging voor een 'hot chocolate-party' bij Anne (Nederlandse meisje) in haar appartementje. Kijkend naar de datum bleek het om vandaag te gaan en dus ben ik na een korte douche weer naar buiten vertrokken richting Anne's appartementje, een paar straten bij mij vandaan. Het was ontzettend leuk haar weer te zien en spreken, en ook om andere mensen te ontmoeten! :D Onder die mensen 2 Hongaren, 3 Belgen, 1 Nederlandse en nog 1 Koreaan (dacht ik, niet 100% zeker!). Heerlijk genoten van warme chocolademelk, Hollandse boterkoek (door Anne zelf gemaakt) en spekjes in de chocolademelk! :D De Koreaan had trouwens nog kleine flensjes meegebracht, ook zelfgemaakt! Ja, het was supergezellig! :D Veel gekletst en gelachen, heel fijne sfeer! Uitgaan staat nu ook voor mij op het programma, ik heb namelijk gevraagd of ik wel eens met hen mee zou kunnen gaan (ben nog niet uitgegaan hier in de afgelopen 3-4 maanden! :s). Rond 19:00u ben ik weer naar huis vertrokken om samen met de familie te eten. Vandaag heeft het trouwens weer wat gesneeuwd, het houd niet op hier! :p

Nu zit ik te genieten op de bank achter mijn laptop, en mag dadelijk nog even mijn Finse spraak toepassen op een stukje tekst dat papa en mama voor me hebben opgesteld. Horen die me eindelijk ook eens wat Fins praten! :) Garfield 2 is hier nu op tv trouwens, ook die staat aan en kijk ik tussendoor wat.
Morgen begint er weer een normale werkweek, geen bijzonderheden op de planning voor zover ik nu weet. Wie weet kan ik vrijdag met Toni nog de welbeloofde '2ehandszaak'-tour gaan maken, even kijken of hij en ik daar tijd voor hebben. We zien wel! :) Zondag dus de High Tea met tot nu toe maar 3 gasten, maar dat mag de pret niet drukken ;) Wie weet komen er nog nieuwe aanmeldingen, maar ik ben er bang voor... Als het goed is komt Aylien al zaterdag hierheen, zij blijft dan logeren! :D
En daar lieve mensen, gaat alles nog goed in Nederland? Voordat ik het vergeet te zeggen: deze week was het éérste moment waarop het besef tot me is doorgedrongen. Ik ben ECHT naar Finland verhuisd en heb dus familie en vrienden achter moeten laten. En tja, niet gek natuurlijk, daar horen wat traantjes bij. Begrijp me niet verkeerd, ik heb GEEN SPIJT van mijn keuze!! Maar het is natuurlijk logisch dat het besef af en toe doordringt en dat dat pijn doet in je hart.
Ik hou van jullie allemaal lieverds, stuk voor stuk :) Familie, vrienden, kennissen, bekenden...iedereen heeft een plekje in mijn hart!

Hou jullie haaks, dan doe ik dat ook :)
Chan

• 21 Februari 2011 - 06:57

Rolf:

Je mag dan wel je "egte thuis" verruidl hebben voor aan "ander thuis" en daar (natuurlijk) af en toe wat moeite mee hebben, maar ik denk dat je toch op een van de mooiste plekjes van deze aardbol terecht gekomen bent.

• 22 Februari 2011 - 18:47

Pa:

ha lieve dochter,

je blijft lekker bezig daar. Leuk dat je ook weer nieuwe contacten legt. Ik hoop dat er ook nog wat aanmeldingen komen voor je house-warming-high-tea. Hoe meer zielen ..... Ik begreep trouwens dat er in Roros (ontbijt-)koek van Albert Heijn te krijgen was geweest in een van de stalletjes van de jaarmarkt. Dat had zelfs de kaasboer bij jou nog net niet. Volgens fmi.fi is er trouwens een "hittegolf" op komst. Zorg maar dat er nog een beetje sneeuw over blijft voor ons ....