Daar komt de len.....o nee, toch nog de winter -_-
Door: Chantal
Blijf op de hoogte en volg Chantal
13 Februari 2011 | Finland, Pori
A.k.a. hallo lieve iedereen! Daar zijn we alweer, ja de tijd lijkt te blijven vliegen en het begin van de week lijkt altijd weer een maand van me verwijderd... Hassu asia, oftewel gekke zaak! Eén week verder betekent weer één week minder wachten op afdeling Geleen en mijn vakantie thuis! En zoals Ricardo nog op msn zei vandaag: 'Voor je het weet zit je al in het vliegtuig hierheen, joh. Een week is niks meer, dus 3 weken is 3x niets :p'. En tja, daar heeft ie wel gelijk in, prachtige uitspraak! Raar is het ook als je je bedenkt dat ik een jaar geleden alweer terug thuis was van mijn stageperiode in Rauma, en nu (dús 1 jaar later) je wens is uitgekomen en je hier in Finland woont! :)
Overigens is het hier momenteel weer ontzettende winter! Afgelopen week heb ik echt de lente in de lucht kunnen 'voelen', maar kennelijk had de winter nog zin om even te komen pesten...resultaat: winterse temperaturen van dik -15/-20 en een nieuw pak sneeuw! Begint me nu toch wel genoeg te worden, laat die lente maar komen!
Ik begin mijn blog even met 2 kleine dingetjes die ik nog vergeten was te vertellen in mijn vorige blog. 1) Sinds ruim 2 weken heb ik nu echte verlichting hier in mijn appartementje (2 plafondlampen), heel wat beter dan het telkens moeten aandoen van gang-, badkamer- en keukenlicht in de avond haha! 2) Afgelopen weekend gebeurde er nog wat supers in de auto: ik zat radio te luisteren en pas na een halve minuut drong tot me door dat er een Fins liedje opstond ipv een Engels! In mijn hoofd werd het liedje dus al onbewust meteen vertaald! :D Jaja, mijn Finse taal gaat kennelijk al hendig goed ;)
Maandag begon weer een normale werkweek, die vooral de eerste 2 dagen super bleek te zijn! :D Maandag gewoon gewerkt, niks bijzonders, op de tocht richting stad na. Ik had vorig weekend voor mama nog een glazen vogel gezien in een 2ehandszaak, dus daar ging terug naartoe om hem te kopen. Helaas bleek de zaak op maandag dicht te zijn, daarom maar verder gegaan en wat kleine inkoopjes gedaan en nog richting een nieuwe 2ehandszaak gelopen (vlakbij taalles). En daar begon de goede week...een Pioneer DVD-speler voor 10 euro (!!!) gevonden incl. afstandsbediening! :D Hij werkte nog, dus supergoede aankoop! Meteen even een scart-kabel erbij gekocht bij de elektronicazaak ernaast en Chantals dag (en week) kon al niet meer stuk!! Terug naar huis lopend nog ontdekt dat ik wat in de 2ehandszaak had laten liggen, wat resulteerde in een Fins telefoongesprek! :D Elk nadeel heb z'n voordeel: zo kreeg mijn 'spreekangst' even een positieve boost (voorbestemd?). Ik had trouwens ook nog een mooi mandje en vlaaivorm gekocht (50ct/st.), en heb genoten van de 'nieuwe omgeving' waar ik heb gelopen.
Dinsdag weer mijn werk gedaan en dus nog terug richting stad (dit keer op fiets, die had Aleksi maandagavond gemaakt! :D Bijna remmen vergeten te herinstalleren, maar goed :p) om voor mama haar glazen vogel te kopen. Ook dat had zo zijn 'voorbestemming', want ik kwam nog een mooie warme gebreide trui tegen en mijn eerste eigen bankje!! Een mooi blauw, velours slaapbankje voor maar 40 (!!!) euro! :D Ik hoor jullie denken 'zo die Chantal is met geld aan het smijten!', maar voor dit soort 'huishoudelijke spullen' heb ik al netjes geld aan de kant staan, wat dus goed besteed is geworden deze week! Het bankje zou ik later in de week moeten gaan halen ivm vervoer. Taalles in de avond ging weer goed, verder op zich een rustige avond gehad. Ik heb namelijk nog met Loes een onenigheid uitgepraat. Ja, ook tussen beste vriendinnen kan het niet altijd over rozengeur en manenschijn gaan, en het is goed te weten dat we (zoals achteraf altijd blijkt) keet hebben om niks :p
Woensdag weer mijn werk gedaan en nog lekker wat gewandeld. In de middag kreeg ik nog post van oma én Jennifer, ontzettend bedankt allebei! :D Maarit had die dag lange dienst, wat in de namiddag resulteerde in het wegbrengen van Siiri naar gym door mijzelf! :) Het is vlakbij, hooguit 500mtr lopen, in een schoolgebouw. Ik kon helaas niet blijven kijken, en ben dus terug naar huis gegaan. Toen ik Siiri later weer ophaalde bleek iemand anders Siiri's schoenen meegenomen te hebben, niet gek als je bedenkt dat het dezelfde schoenen waren (op maat na) en dat hiervan maar liefst 3 paar in de gang stonden van het gymgebouw :p Aleksi gaf er thuis nog een goede draai aan: 'heeft Siiri in ieder geval al grotere schoenen, hoeven we die niet meer te kopen!'. Ik heb niet gekookt die avond, Maarit had voor dinsdag al een portie eten gemaakt wat goed was voor een halve week haha!
Donderdag weer een normale dag met mijn werk en nog een tripje richting centrum waar ik nog een ontzettend leuk en cute t-shirt gekocht heb, kon het niet laten liggen (foto's vertellen waarom, echt Chantal-achtig :p), en ook nog wat kleine cadeautjes voor wat mensen. In de avond nog taalles gehad, ook dat ging weer prima. Binnenkort gaan we trouwens met de gevorderden Finse film kijken tijdens taalles, met de beginners mogen we onze eigen landen in het Fins gaan presenteren binnenkort, en aan het eind van de cursus hebben we met beide groepen een 'internationale hapjes'-avond waarin iedereen eten mag presenteren uit eigen land! :D Genoeg leuke vooruitzichten dus lijkt me zo! 1 ding is zeker: ik ga de cursus missen als ie over is! :(
Vrijdag weer een normale dag, met in de namiddag nog mijn bankje ophalen met hulp van Toni (ja, iemand anders dan Tomi :p) die een grotere auto heeft en een aanhangwagentje had kunnen regelen. Ik ben eerst nog het Nederlandse meisje Anne tegen het lijf gelopen (ofja, zij zat op de fiets en ik liep haar tegemoet), kon helaas niet kletsen omdat ik had afgesproken met Toni en iets te laat leek te komen. Ik ben ook nog dvd's moeten gaan halen voor de kids. We zouden namelijk zaterdag naar de bioscoop gaan (Rapunzel) met een vriendje van Santeri (feestje nog voor Santeri's verjaardag), maar die bleek de waterpokken te hebben. Geen feestje dus, dus dan maar dvd's voor thuis huren :) In de avond had ik nog een avondje alleen thuis met de kids, gezien Maarit en Aleksi een etentje hadden met vrienden. Ik heb met de kids Wall-E gekeken (papa hoort het me alweer roepen, niet? :p) en heb me daarna zelf nog op de bank genesteld met Shakespeare in Love. Maarit en Aleksi kwamen iets voor enen thuis, waarna ik lekker mijn bedje ben ingekropen.
Gisteren, zaterdag 12-2, zijn we overdag met zijn allen richting Nakkila gegaan (dik 20km van Pori af) om te gaan skieën op Salomonkallio (skiheuvel daar). Nee, niet langlaufen maar écht skieën! :D Ook ik heb op de latten gestaan (van Maarit), en het ging me goed! :o Had ik niet verwacht aangezien mijn laatste keer skieën was toen ik 6 ofzo was? ( hier moeten jullie even helpen pa en ma, weet het niet meer). Ik heb in ieder geval genoten gisteren van een hele middag (12-5u) in de kou en sneeuw, met daarbij ook nog 3km langlaufen samen met de pa van Maarit (ging kennelijk heel goed aldus hem, jullie mogen trots op me zijn zoals hij het zei ;) ), worstjes roosteren boven een vuurtje en helaas teveel pijn in mijn benen en voeten bij het skieën; de skischoenen waren toch wat te krap voor me, dus ben maar een paar keer de heuvel afgeweest en heb geen filmpje kunnen laten maken. Wat me trouwens opviel was dat de ski's zo breed zijn geworden :s Kan me van vroeger herinneren dat het vrij smalle latten waren! In de avond heeft de familie nog mijn bankje bekeken hier, hebben we daarna van sauna genoten en als avondeten heerlijke kebab met frietjes. Kan het leven nog beter? Ehm...niet dat ik weet ;)
Vandaag, zondag 13-2, een rustige dag met lekker uitslapen (en zaterdagavond trouwens op tijd naar bed, was kapot moe, bijna in sauna in slaap gevallen!), wat wandelen in de ochtend en verder weinig bijzonders. Maarit heeft vandaag lange dienst, dus mag ik weer wat meer met de kids helpen. Ik ga dadelijk dus maar weer eens richting huis met ook een boek, zodat ik ook wat voor mezelf kan doen :) Vanavond nog lekker Flikken Mestreech kieke, en waarschijnlijk nog kletsen met afdeling Geleen :) En natuurlijk mijn aftelkalender aanpassen! :D
Ja, ik heb weer een heerlijk weekje achter de rug, mag niet klagen :) Toch blijf ik verlangend uitkijken naar het moment dat afdeling Geleen hier is en ik even later weer terug in Nederland ben. Ik mis ons landje soms toch wel hoor, en natuurlijk jullie allemaal :) Niet tot tranen toe, maar word me dan weer even bewust van al het prachtige dat ik achter heb moeten laten.
Dat brengt me meteen bij het boekje (van tante Alda) dat ik aan het lezen ben, 'Begin!', en gaat over het beginnen van een 'nieuw leven', het zien van een nieuw begin ook al lijkt het leven donker en onzeker. Er stond een uitspraak in van John Spencer Ellis die me erg aansprak, zowel als uitspraak als persoonlijk iets:
'Soms moet je het leven zoals je het had gepland loslaten om ruimte te maken voor het leven dat voor je ligt'.
Dat is wat ik gedaan heb en waar ik naar 'geluisterd' heb. Ja, ik ben iemand die moeite heeft om dingen los te laten (zowel 'dingen' als 'periodes' of 'gevoelens'), maar heb dit nu gedaan om mijn wens in vervulling te kunnen laten gaan. Ik weet niet; de uitspraak raakte me en voelde vertrouwd en goed :)
Ik ga weer een normale werkweek tegemoet, met vrijdagavond Aylien's gala bij haar op school. Moet nog even gaan kijken hoe ik daarheen ga en weer terug kom, maar ook daar zullen we wel een oplossing voor vinden! Trouwens, nog een leuk vooruitzicht: ik hou een high tea middagje op zondag 27-2 hier in mijn appartementje! :D Soort van late housewarmingparty/valentijnsfeestje voor alleen meiden :) Iedereen mag wat zelfgemaakt zoets meebrengen en we gaan verder gewoon lekker kletsen en maybe nog wat film kijken. Ik heb er in ieder geval zin in! :D Over Valentijnsdag gesproken, dat heet hier 'Ystävänpäivä' a.k.a. Vriendendag. Hier is het dus ook op vrienden gericht en niet per se alleen maar op liefde.
Voor jullie allemaal weer een fijne week toegewenst en ook een fijne Valentijnsdag morgen! :)
(jij fijne verjaardag pa!)
Chantal
13 Februari 2011 - 13:12
Pa:
Tja, op fmi.fi had ik al gezien dat de winter nog niet voorbij was bij jou. Zelfs je broertje krijgt het eindelijk een beetje koud in Trondheim ( staat vandaag dan ook bij een kampvuur, net als jij een tijdje terug ). Gezellig verhaal weer en leuke foto's. Je moet alleen Iejoor weer eens wat aandacht geven, die kijkt zo zielig. Ik mis in je verhaal trouwens je gestuiter na mijn mailtje van afgelopen week. Ik snap nu wel waarom je weer nieuwe lampen hebt opgehangen; het plafond is er nog redelijk vanaf gekomen zo te zien (en je hoofd ?). -
13 Februari 2011 - 14:03
Zussie :):
"Ik kan me van vroeger herinneren.." Oud wijf! ;p
Ik wil ook eens zo'n lekkere sportieve dag ipv in een saaie school te zitten.. al ben ik wel blij dat het hier af en toe al lekker lente-achtig is!
Leuk shirt btw :D! (ziet bieteke groot uit, of ligt dat aan mij?)
Geniet van Flikken, is niet super spannend maar wel een leuke aflevering!
Kussieeess -
13 Februari 2011 - 15:05
Opa:
Hallo Chantal,
Heb je verhaal gelezen.Leuk om dat te doen en wel bij ons thuis.Je vader heeft net de computer geïnstalleerd.Zoals ik lees gaat het heel goed en voel je thuis in je nieuwe wereld. Hier gaat het zijn gangetje. Oma is naar de schouwburg met High Tea.Zal haar verslag doen van je verhaal.Hou je haaks en de allerbeste wensen van mij. -
13 Februari 2011 - 20:57
Ting:
he lieve nicht...
zag het al op het journaal dat het nog steeds flink wintert daar in het hoge Noorden...
hier staan al behoorlijk wat sneeuwklokjes weer boven de grond.maar wel beetje grauw weer vandaag.geeft niks de lente komt vanzelf... zelfs bij jullie ;-)
morgen is je vader jarig, dus alvast van harte!! en geniet van je DVDspeler...
zo te zien zijn jullie al beste maatjes!
heel dikke knuffel vanuit Aduard! -
14 Februari 2011 - 13:48
OOma:
Leuk om te lezen dat je weer op de skies hebt gestaan
Wel stom, dat de een met te gtrote schoenen en de ander
met te kleine loopt
Fijn dat de brief gearriveerd is
Veel liefs Oma -
15 Februari 2011 - 20:33
Oma Van De Flat:
hallo chantal heb net je verslag gelezen . nou het gaat je goed daar in finland.ben nu begonnen met het computeren te leren.dus als er iets fout staat ik ben een beginneling. ik ben vandaag naar de bisschopsmolen in maastricht geweest.met de damesvereniging.wasgezellig nog meteen treintje een tochtje door de stad gemaakt met een gids erbij.hou je taai ook de groetjes van opa en tot een volgende keer. oma en een dikke computerzoen van je oma! -
16 Februari 2011 - 09:45
Jack, Christa &Tara:
Leuk, leuk, leuk, ....wat vliegt de tijd.
Super dat je leuke aankopen kunt doen. Het is niets zo gezellig om helemaal ingericht te zijn. Kale muren en een kaal huisje is ook maar Kaal.
....veel plezier met vlaaien bakken.
Groetjes aan de winter....hier bloeien al paar sneeuwklokjes in onze tuin ;)
Doei Christa -
16 Februari 2011 - 12:38
Tante Carla:
Ha Chantal!
Snelle reactie van mij..... maar niet heus. Had nog niet eerder de tijd om je verhaal te lezen.
Wat had je een succes met al je gezellige aankopen, leuk hoor. Het ziet er steeds knusser uit op de foto's en daar voel je je heel goed bij zo te lezen!
Ga door met aftellen, voor je het weet is het maart!
Dikke kus