Kevät ja perheeni tulevat! :D
Door: Chantal
Blijf op de hoogte en volg Chantal
27 Februari 2011 | Finland, Pori
Zo, alweer een weekje verder en dit is DÉ week geweest die werkelijk waar is omgevlogen! Op donderdag had ik nog het idee dat ik de dag ervoor mijn laatste blog geschreven had..wat echter alweer 4 dagen geleden was op dat moment...
Ik heb een heerlijk weekend achter de rug, mijn god wat heb ik genoten! :D De familie ging op vrijdag na het werk door naar de verjaardag van een neefje in Vaasa, dus was ik het hele weekend alleen thuis. Zaterdag (gisteren) overdag ben ik nog even de stad ingedoken en aan het eind van de middag heb ik mijn 'ijstaart' al klaargemaakt en in de vriezer geplaatst. Die zou voor de high tea van vandaag nodig zijn. Aan het eind van de middag is Aylien nog hierheen gekomen om te logeren! :D Lekker veel gekletst en daarna de sauna ingedoken...écht 'Fins' a.k.a. in evakostuum! Fijner om zoiets voor het eerst thuis te kunnen doen met een vriendin dan in een zwembad ofzo. Eigenlijk helemaal niks aan zo later bleek, maar ja...ik ben met mijn lichaam altijd wat 'privé' geweest, dus ik was trots op mijn 1e 'echte Finse sauna'! :D En dan daarbij tellend dat we naar buiten zijn gegaan tussendoor en in de sneeuw hebben gelegen, dan kun je stellen dat we Finser dan Fins zijn geweest gisteren! :D In de avond hebben we mijn bankje voor het eerst als bed gebruikt; wat een heerlijke slaapbank! :D Ofja, slaapbank...we zijn de hele nacht wakker gebleven en hebben als resultaat 4 films gekeken tot in de ochtend, genietend van lekkers en gezellig geklets.
Vanochtend, zondag 27-2, zijn we om 6:15uur (ja, jullie lezen het goed!) nog even lekker een ochtendwandeling gaan maken, genietend van de opkomende zon en de daarbij horende kleuren in de lucht. Op de sneeuw ligt nu overal een laagje ijs, wat soms in de schemer zorgt voor het idee dat je naar 'meren' om je heen aan het kijken bent! :) De lente zit overigens al goed in de lucht hoor: al dik 1,5 week zijn de vogelgeluidjes weer overal te horen en sinds vrijdag is de temperatuur ook omhoog gekropen tot net onder het vriespunt! :D Na de wandeling hebben we toch nog allebei een klein uurtje liggen slapen en zijn daarna alle spullen voor de high tea gaan klaarzetten. Uiteindelijk zijn alleen Aylien, Anne en Satu langsgekomen, maar dat mocht de pret niet drukken en oh wat hebben we het gezellig gehad en lekker gegeten! :D Aylien had mini-muffins mee, Anne Hollandse boterkoek en Satu een ronde citroencake. Ja, dit soort kleine 'feestjes' zijn zeker voor herhaling vatbaar!! :D Echt, ontzettend gezellig! :D Van Aylien kreeg ik nog een mooie Muumi-tekening en van Satu een kaart. Oh, er bleek trouwens nog een 1e huisdiertje aanwezig te zijn..een mini-duizendpootje op mijn badkamer. Niet helemaal geslaagd dus :/ Ik poets hier wél hoor! :o Het beestje heeft de naam Mikko gekregen ;)
Een geslaagd weekend dus, dat vandaag (zondag) eindigde in een avondwandeling onder een prachtig heldere sterrenhemel. Mijn god wat voel je je dan ineens klein en nietig op de grote wereld, en wat merk je op zo'n moment hoe speciaal onze 'normale sterrenhemel' eigenlijk is! Genieten dus, volop! :D
Afgelopen maandag begon voor mij weer een gewone werkweek, met zoals gezegd elke ochtend netjes op de Wii voor wat spieroefeningen en beweging. Verder mijn gewone werk uitgevoerd en nog lekker wat gewandeld en genoten van de lentegeluiden om me heen. Verder een lekker dagje, niks bijzonders :)
Dinsdag ook weer lekker gewerkt en wat gewandeld, dit keer een kleine stukje anders gelopen dan normaal en zo nog een stukje nieuwe omgeving gezien. We hadden trouwens zonnige dagen aan het begin van de week, en ook in de rest van de week was het over het algemeen lekker zonnig! Dinsdag heb ik me nog in mijn hand gesneden, dat was wat minder overigens. Het stukje brood dat ik aan het snijden was, was wat droog en het snijden ging daarom wat lastiger. Het laatste stukje schoot ik helaas uit en had ik het gegolfde broodmes in mijn linkerhand zitten... Op zich geen pijn, tótdat ik de wond met water ging uitspoelen; toen heeft Chantal toch wel even staan jodelen! :p De wond is inmiddels wel al zo goed als geheeld, ondanks dat ie toch iets van dik 2mm diep was denk ik... Verder heb ik dinsdagmiddag lekker met de kids opgetrokken, gezien ik geen taalcursus had in de avond vanwege skivakantie.
Woensdag weer een lekker dagje poetsen en wandelen, niks bijzonders eigenlijk en gewoon een lekker dagje :) Jeetje, ik weet weer niet precies wat ik gedaan heb! Aleksi had een lange dienst en dus was ik alleen thuis met Maarit en de kids. Ik zou in de avond worstjes-saus koken met aardappelen en groente, maar toen we in de auto op weg naar de winkel zaten kwam Santeri ineens met de opmerking dat hij bij McDonalds wou eten en Maarit gaf lachend toe dat ze dat ook in haar hoofd had. Dus tja, dan maar lekker met z'n viertjes eten bij de Mac! :D Heerlijk was dat zoals gewoonlijk, en we hebben ook weer lekker wat inkopen gedaan.
Woensdagavond sprak ik mama nog op msn, op dat moment kwam eigenlijk de eerste dip aan het licht... Opa heeft al een tijdje een tumor in zijn alvleesklier waarmee het kennelijk niet zo goed gaat. Nee, zeker geen leuk nieuws, maar helaas doe je er niks aan he :( Wat traantjes dus en een late avond op msn pratend met allereerst mama, en daarna nog Rico en Loes; thnx voor jullie eerste steun lieverds :) Tja, dit zijn geen leuke dingen en al helemaal niet als je weet dat het om kanker gaat. We duimen dus maar voor het beste, ik kijk in ieder geval uit om opa te zien als ik thuis ben! :D En positieve gedachten zijn belangrijk, voornamelijk van jou opa :) Kop op lieverd, we houden van je en als er iemand is die wilskracht heeft dan ben jij het wel! :D
Donderdag overdag voelde ik me door de weinige slaap (na 1uur 's nachts pas naar bed en vroeg eruit om Maarit met de kids te helpen) wat slecht; misselijk en hoofdpijn, en had ik dus een hangerige dag binnen in huis. Geen Wii meer gedaan in de ochtend, maar wel richting Lidl gelopen om daar een badmattenset (3 st.) voor maar 8 euro te kopen! :D Was een lekker stukje wandelen ook, even een frisse neus. Aleksi en Maarit vonden het trouwens erg spijtig om het nieuws over opa te horen, dat had ik ze donderdag verteld; ze zijn altijd erg geïnteresseerd geweest in hoe het met opa gaat enzo. Fijn om ook van hen steun te krijgen :) Donderdag in de avond weer geen taalles, en de familie is toen met z'n viertjes nog gaan zwemmen. Ik ben thuis gebleven aangezien ik het eten zou koken, en ik kon zo genieten van de Wii-fit en daarna een eigen rustig moment in de sauna :) Ik merk trouwens dat ik de sauna echt 70-80 graden moet hebben om er echt van te kunnen genieten, en ik moet er ook echt dik een halfuur inzitten om er oprecht van te genieten! Best grappig naar die paar keren dat ik erin ben geweest :) Maar goed; sauna is genieten mensen! :D Ik heb daarna de worstjes-saus gekookt met aardappelen en groenten, wat erg goed ontvangen werd! Als toetje hadden we trouwens typisch Fins paas-eten (paas-toetje): Mämmi (spreek uit als memmi). Ja, de foto lijkt het weer te geven als een vieze koeienflat in een doosje, maar het is heerlijk zoet en met vanillesaus erover is het nóg lekkerder! :D Meen dat het van o.a. brood gemaakt is. Het was in ieder geval zeer geslaagd!
Vrijdag was ik dus verder alleen thuis. Ik voelde me die dag beter en heb mijn dagelijkse taken weer uitgevoerd, ook weer 's ochtends op de Wii gestaan. Ik was donderdagavond trouwens vroeg het bed in en werd vrijdag ietsjes later wakker, goed bijgetankt dus! :) Vrijdag was het erg waaierig hier en 'sneeuwde' het ook van die inimini-ijspegeltjes; niet zo fijn dus. Maar goed, Chantal heeft zich toch nog omgekleed en heeft dik 2,5 à 3 km gejogd! :D Jaha, trots op mezelf hoor! Daarna bekaf op de bank lekker wat gegeten en daarna weer de sauna ingedoken, dit keer met Nightwish-muziek op dus het kon niet beter! Verder een lekkere avond op de bank gehad bij de openhaard, kijkend naar Notre Damen kellonsoittaja (lijkt me makkelijk te vertalen voor jullie niet?). Heerlijk! Daarna naar mijn eigen appartementje gegaan en nog lekker op de bank gezeten.
Ja, zeker weten weer een geslaagde week! Komende week word het pas écht aftellen; nog maar 1,5 week en afdeling Geleen komt op bezoek! :D Hangt natuurlijk ook af van hoe het met opa gaat, maar ik weet zeker dat ze op vakantie kunnen komen hier. Doen lieverds, doen!
Dinsdag moet ik overigens Nederland presenteren in het Fins, daar moet ik morgen (maandag 28-2) maar eens goed voor gaan zitten. Dadelijk spreek ik wie weet afdeling Geleen nog op msn, ik ga in ieder geval genieten van de film Pretty Woman op tv, de 1e aflevering van de Efteling-serie Raveleijn natuurlijk (!!!!!!) en morgen nog Flikken Mestreech via uitzendinggemist.nl. Overigens ga ik woensdag 9 maart a.s. met Aylien naar Keski-porin kirkko om een askruisje te halen op aswoensdag! :)
Voor jullie nog een klein taalcursusje trouwens; seizoenen in het Fins:
Kevät (spreek uit: kévæt) = lente
Kesä (spreek uit: késæ) = zomer
Syksy (spreek uit: suuksuu) = herfst
Talvi (spreek uit: talvie) = winter
Oh, en de titel van de blog betekent 'lente en mijn familie komen!'.
Liefs, hou van jullie,
Chantal
27 Februari 2011 - 19:56
Vera:
ik krijg honger als ik al dat lekkers zie op tafel:P:P hahaha
das minder als je zo'n nieuws krijgt over je opa:( ik zal een kaarsje voor hem opsteken:)
even wat anders: ik kan zowieso mee naar de efteling:D:D heb dr nu al zin in:D
en nog bedankt voor het doorsturen van die ANWB aktie:D ik ben daar ook lid van,dus dat kwam wel goed uit haha, heb dr zin in!!
tot msn's ofzow!!!
xxx
27 Februari 2011 - 20:41
Zussiiee & Dangletje:
Ben ik even blij dat je zelf al in je blog verteld dat dat Mämmi uitziet als vieze koeiezooi in n bakje xD
Verder is je verhaal weer leuk as usual! Et leuke fotootjes!
Dikke kus en de piepsels van Dangle! -
28 Februari 2011 - 18:32
T.ing:
he lieve nicht,
vervelend he, het nieuws van je opa.zeker als je zo ver weg zit. ik duim heel hard dat je ouders en elianne kunnen komen. zowel voor jou, als voor hen. kunnen ze ook in het echt jouw wereldje zien en meemaken.en het betekent dan meteen ook dat het nog redelijk gaat met je opa.blijven hopen en duimen dus!
hier begint de aankomst van de lente ook al aardig voelbaar te worden. vogels die zingen en tal van sneeuwklokjes in de tuin, samen met de neuzen van de andere bollen boven de grond. vandaag was nog een beetje een grijze dag. maar morgen schijnt de zon te gaan komen!
veel plezier daar en flink verder joggen, al was het maar vanwege die high tea!! :)
heel veel liefs en dikke knuffel -
01 Maart 2011 - 15:41
Tante Carla:
Dag lieve Chantal,
Het is maar goed dat je zo aan het WI-en en aan het sporten bent..... na al dat lekkers!
Ziet er goed en gezellig uit!
Hele nare berichten over je opa. Zo te lezen houd je je kranig.
Wij gaan duimen dat Geleen naar het noorden kan komen en jij naar Geleen.
Wat kijken jullie er allemaal naar uit elkaar weer te zien! Heel begrijpelijk.
Dikke kus vanuit Amersfoort -
03 Maart 2011 - 20:29
Oma Vhb:
Wat een mooie matjes dacht ik toen ik ze op de foto zag.Achteraf bleek dat je ze net gekocht had Is de snee op je hand al genezen kijk uit voor n infectie.Ik hoop echt van harte dat de vacantie voor de drie uit Geleen door kan gaan Duimen dus.Heel veel liefs Oma -
04 Maart 2011 - 14:28
Pa:
hoi dochter,
ik realiseerde me dat we zondag gezellig aan het kletsen waren bij het lezen van je verhaal, maar nog geen reactie hadden geplaatst. Ik zit nu op de flat en heb net met oma je verhaal nog eens gelezen. Ze geniet weer van je verhaal en de foto's. Het lijkt er op dat de winter het steeds moeilijker krijgt, al kunnen er natuurlijk altijd nog verrassingen komen. Fijn weekend ! -
05 Maart 2011 - 14:52
Maukka:
Eesti keeles kevad, suvi, sügis ja talv.
Echte mämmi gegeten? Weer een deel van de inburgering succesvol afgerond, dan! -
05 Maart 2011 - 14:54
Maukka:
Wordt trouwens van roggemeel gemaakt, ja.