Genieten; meer kan ik niet doen :')
Door: Chantal
Blijf op de hoogte en volg Chantal
28 November 2010 | Finland, Pori
Mitä kuuluu? Oftewel: hoe gaat het ermee? Ik hoop dat het met een ieder van jullie goed gaat, hier gaat het in ieder geval nog steeds prima! :D We zijn alweer een week verder, mijn god de tijd vliegt. Ondanks dat zit ik geheel tevreden achter mijn laptop nu, terwijl in de speelkamer lekker wordt gespeeld. Momenteel is er bezoek hier; 3 vrienden van Aleksi en Maarit met daarbij 1 kindje :) Hartstikke gezellig, aan het eind van de blog vertel ik er meer over. Want laten we maar bij maandag beginnen, houden we het wel zo chronologisch he ;) Het is helaas weer een wat langere blog, maar dat krijg je als je van alles geniet ;)
Maandag een normale werkdag (met weer lekker wat wasjes; bedden werden verschoond) met daarbij wel nog de verjaardag van Siiri! Ze was die dag echt jarig, en dus kreeg ze van mij haar verjaardagscadeau (heb het filmpje toegevoegd!). Siiri was erg blij met haar kroontje, zoals jullie kunnen zien straalde ze helemaal! :D (het kroontje is inmiddels gisteravond, zaterdag 27-11, al gesneuveld.. :p) Ook hadden pa en ma nog een kaart opgestuurd, lief van ze! Ik heb natuurlijk mogen vertalen :p Siiri zat weer niet helemaal lekker in haar vel wat resulteerde in het op de grond gooien van de kaart en verder gaan met haar eigen dingen. Dat doet dan wel een beetje pijn aangezien pa en ma zich de moeite hebben genomen iets op te sturen, maar goed..we zullen het er maar op houden dat Siiri elke dag haar kuren heeft ;) Over kuren gesproken..in de loop van de middag ging Maarit nog een stukje hardlopen, waarbij ik alleen met Santeri en Siiri achterbleef. Op zich geen probleem, zei het niet dat ik boos werd op Siiri aangezien ze me sloeg met de Wii-controler (niet hard, maar toch; ze moet weten wat mag en niet!) met als gevolg dat mevrouw ontzettend lang en hevig heeft zitten huilen. Ik kreeg haar niet stil, ook niet toen ik uitlegde dat ik niet boos was maar dat het niet leuk is als ze mensen slaat met die controler. Gelukkig kwam Maarit na een tijdje weer thuis en die heeft Siiri kalm gekregen. Ik had natuurlijk uitgelegd hoe en wat, maar kennelijk was Siiri aan het huilen (naar haar eigen zeggen) omdat Maarit weg was. Mijn idee: opstapeling van beide zaken. Het is in ieder geval weer goedgekomen! Aleksi had weer lange dienst, dus heb ik Maarit geholpen met de kids. 's Avonds heb ik nog genoten van Belle & het Beest; mijn god wat blijft dat een tranentrekker! :p Maar goed dat niemand me heeft zien zitten, haha :p
Dinsdag weer een poetsdag. In de ochtend heb ik Maarit volgens mij nog met de kids geholpen. Aleksi was thuis overdag en heeft nog wat geslapen aangezien hij het in de nacht druk had op het werk. Ik heb nog wat afval weggebracht en daarna had ik een hoop huiswerk dat ik moest maken. Ik had lekker Radio Rock op internet opgezet, waar op een gegeven moment iets grappigs zich voor deed: Within Temptation op de radio (jaja, iets Hollands in Finland! :D), ik die tegen Loes op msn zegt “ik ga even meeblehren” en er vervolgens in je huiswerk het werkwoord 'zingen' (laulaa) komt dat je moet vervoegen in de ik-vorm! :p Dat soort dingen doen het hem toch ;) Het huiswerk maken ging prima, evenals beide taalcursussen die avond! :D Was weer genieten, ik leer elke keer weer bij en dat doet me goed! Vind dat ik echt vooruit geschoten ben in 7 weken, ik val in herhaling! :p Dinsdagavond verder een relax-avond gehad, niks bijzonders. Ik heb overdag trouwens nog een brief voor KELA op de post gedaan, duim voor me dat ik tot het sociale verzekeringsstelsel gerekend ga worden!! Ze gaan waarschijnlijk naar mijn loon kijken, wat als ik pech heb net te weinig is :(
Woensdag heb ik een gat in de dag geslapen, geen idee waarom! Lekker op zich, zij het niet dat ik daardoor Maarit niet heb kunnen helpen met de kinderen. Aleksi ging namelijk erg vroeg in de ochtend al weg naar een conferentie in Helsinki gedurende 2 dagen (hij had om 5:20u de trein, 4:20u daar in Nederland :p). Woensdag heb ik een 'hangdag' gehad; ik heb heus wel wat gewerkt hier, maar heb het vooral lekker rustig aan gedaan en niet veel bijzonders uitgespookt. Wat hier wel spookte was de wind trouwens! :o Af en toe klonk het alsof het huis weg zou vliegen, jeetje wat ging het tekeer! :o Aan het begin van de middag heb ik toch maar de stoute schoenen aangetrokken en ben richting 2e-hands winkel gelopen hier vlakbij. Buiten bleek de wind (op dat moment) toch wel mee te vallen, gelukkig anders was ik misschien in Nederland langs komen vliegen :p De 2e-hands winkel was leuk om doorheen te snuffelen, ik denk ongeveer hetzelfde formaat als die in Rauma :) In de benedenverdieping stonden voornamelijk meubels, waartussen nog een mooi gaaf tv-meubel stond voor maar €10!! :o Heb echt 4 keer moeten kijken op het prijskaartje, voor zoiets goeds! :o Heeft me aan het denken gebracht ivm eigen appartementje..maar Maarit gaf gisteren aan dat ze het huidige tv-meubel waar mijn tv nu op staat niet meer nodig hebben en dat ik die dus kan hebben! :D Terug thuis heb ik weer wat met de kids geholpen, maar die gingen na een uurtje weer weg aangezien Santeri naar jumppa moest (gym). Maarit nam Siiri ook mee, waardoor ik weer alleen was :p Maarrr..ik heb die avond voor de family gekookt! :D Het welbekende macaroni-met-ham&kaas van afdeling Geleen! :D 2 pannetjes heb ik gemaakt, aangezien Maarit glutenvrije macaroni had. Het resultaat mocht er zijn en al helemaal zoals bleek aan tafel: de kinderen hebben allebei nog een keer laten bijscheppen! :D Normaal eten ze 1 grote opscheplepel, maar nu dus 2-3 keer zoveel! :D Dat zegt genoeg lijkt me, het eten viel letterlijk in de smaak! :D Ook bij Maarit. Ik had zoveel gekookt dat ze donderdag ook nog konden gebruiken, aangezien Maarit dan de hele middag en avond alleen zou zijn met de kids. Opwarmen was dan wel zo makkelijk!
Donderdag heb ik weer wat gepoetst, en daarna nog een lekker stuk gewandeld. Terug thuis was er al post in de brievenbus waarbij maar liefst 3 enveloppen voor mij zaten! :D 1 om een pakketje op te halen, maar de andere 2 waren een kaart van opa en oma, en een kaart van tante Alda!! :D Ontzettend bedankt alledrie, jullie zijn lieverds! :D Deed me heel erg goed en de kaarten staan nu mooi op mijn kastje hier op mijn kamer :) Vanuit mijn bed kan ik er elke keer van genieten (met natuurlijk de rest van de al ontvangen post). Donderdagavond had ik weer taalcursus, en daarna ben ik met het Belgische meisje, Aylien, van de taalcursus naar Harry Potter 7 geweest! :D Wat een supersupersupersuuuuuuuper film! :D Wel jammer dat het alleen deel 1 was, we just looove een open einde..NOT! :p Voor de film hebben we nog een doos met 6 cornetto's gekocht, die we lekker hebben opgesmikkeld tijdens de film. Waarom? Omdat het overheerlijke ijs bij de bios (dat wat ik afgelopen jaar heb gegeten met de Schotten) er niet was; machine was kapot... Terug thuis heb ik nog lekker van een warme kop Glögi genoten, aangezien het buiten toch wel flink fris was! Trouwens, die storm woensdag heeft nog een groot voordeel gehad: een groot deel van de sneeuw en het ijs op de fietspaden was weggewaaid! :D Wat veiliger op de fiets dus, haha!
Vrijdag was het lekker koud: -9. Ook kwam er weer nieuwe sneeuw, weliswaar minimaal maar toch! Ik heb weer lekker gepoetst, Maarit had die dag vrij genomen en is de hele dag weg geweest (o.a. naar haar moeder en boodschappen doen). In de middag ben ik nog een pakketje gaan ophalen met daarin wat Sinterklaas-snoepgoed en zelfs Sinterklaas-pakketjes! :D Ontzettend bedankt pa en ma, het resultaat mag er wezen: we gaan Sinterklaas hier a.s. zaterdag 4 december vieren! :D De familie gaat namelijk de 5e voor twee dagen naar Tampere. Maar goed, ze hadden er zelf ook aan gedacht dat we dan Sinterklaas een ander moment moeten vieren, dus de interesse in dit feest is zeker weten aanwezig! :D Inclusief snoepgoed, cadeautjes en..de intocht!! :D Jaja dames en heren; ik integreer in Finland, de Finnen integreren in Nederlandse gebruiken :p Vrijdagavond heb ik echt een van dé avonden van deze week gehad! :D We zijn namelijk met zijn allen gaan zwemmen!! :D Er was een speciale avond ivm kerst; in het zwembad stonden langs de ramen allemaal kaarsjes, het licht was gedimd, er stond kerstmuziek op en er was warme Glögi met pipparkeksit :D Ik heb echt met volle teugen genoten die avond; eerst spelend met Santeri in het water, later nog wat baantjes trekkend (wat heerlijk rustgevend was!). Die avond heb ik ook kennis gemaakt met de Finse zwembad-cultuur. In (ik denk) élk zwembad is er natuurlijk ook sauna. Maar goed, sauna is hier ÉCHT sauna (Finse sauna dus :p) wat betekend dat er naakt de sauna in wordt gegaan. Kleedruimtes zijn gescheiden, evenals de sauna's. Dat was het enige voordeel, geen mannen in de buurt (alleen kleine kereltjes met hun moeders) :p Maar goed, kom je daar als Nederlander, je weet dat er sauna is, maar je hebt je niet echt voorbereid dat daar dus iedereen gewoon naakt ingaat en ook naakt in de doucheruimtes loopt! :p Géén, absoluut géén cultuurshock! Ook geen rare gewaarwording! Begrijp me niet verkeerd, het voelde heel natuurlijk aan (beetje tegen mijn verwachtingen omtrent mijn gevoelens in), maar het is nou eenmaal zo dat mijn lichaam van mij is en ik echt niet naakt daar ga rondrennen tussen vreemde mensen :p Dus ik zat als enige braaf met alleen een handdoek om in de sauna :p Denk dat ik volgende keer wel topless ga, maar verder dan dat ga ik voorlopig écht niet!! Dat is een te grote stap, denk dat dat een paar jaartjes nodig heeft :p Ik hou jullie op de hoogte ;) Maar goed, welkom in de Finse zwembad-cultuur dus! :) Op de terugweg in de auto waren de kinderen lekker hyperactief; gillen, lawaai, et cetera... En toen, de redding op de radio: I will always love you van Whitney Houston. Aleksi zette bij het refrein in en ik ben lekker mee gaan blehren. Het volume stond ook lekker hard. Resultaat: 2 stille kinderen achterin :p En toen, de megaknaller: de presentator was ook wat mee aan het 'oeh-en' en riep op het einde iets zo van: “oh oh oh, *zucht*, Whitney Houston”. Nou ja, wij lagen in ieder geval allemaal dubbel zo hilarisch was het! :p Thuis hebben we nog genoten van pap met pruimen'soep'; lekker kerstachtig! :D Daarna heb ik Maarit nog geholpen met het maken van een taart voor in het weekend.
Waaaant... Gisteren hadden wij hier 'Pikkujoulu', oftewel 'kleine kerst'. Typisch Fins en heel gewoon hier, en natuurlijk héél gezellig! :D Overdag ben ik eerst nog met Satu naar een kerstmarkt geweest in de buurt van Otsola, de school waar ik taalles heb. De kerstmarkt was in een oud wooncomplex en op de binnenplaats ervan (Korsmanin Talo, normaal gesproken een museum). Ontzettend leuk maar ook lekker koud! :p Dik -11 gisteren, dus... We hebben heerlijk rondgesnuffeld en nog wat dingetjes gekocht; ik twee keer 2 houten 'schilderijtjes'. Eén paar voor mezelf en het andere paar als cadeautje voor tijdens pikkujoulu 's avonds. Natuurlijk hebben we op de markt ook nog genoten van een warm kopje Glögi en daarij pulla (soort zoet, rond broodje met dikke suikerkorrels erop). Was ontzettend gezellig! :D 's Ochtends is jullie pakketje nog op de post gedaan pa en ma! Economy, dus duurt ongeveer 8 dagen eer het bij jullie is. Het vertrekt morgen (maandag)! Terug hier thuis heb ik nog goed geholpen met voorbereidingen in het eten. Ook heb ik daarbij weer Joulutähtit (kerststerren) mogen maken! :D De foto is voor jou ma, kun je vergelijken ;p Het voorbereiden voelde al goed, lekker 'part of the family'! :D Maar toen eenmaal het bezoek hier was en het feestje echt begon heb ik echt van elke seconde genoten! Ik ben de familie zóóóóóóó ontzettend dankbaar voor het feit dat ze me als au pair hebben aangenomen! Dit is een super begin van mijn immigratie hier, ik voel me op en top thuis bij ze :) Het bezoek kwam trouwens rond 4u/half 5. We zijn begonnen met wat Glögi met joulutähtit en pipparkeksit. Daarna zijn we (na korte pauze) verder gegaan met het avondeten; soep, hoofdgerecht en als toetje koffie met taart toe! :D En ja, ik was daarna toch wel lekker misselijk :p Iets teveel van het goede dus! Ik heb trouwens nog een nieuw Nederlands woord geleerd hier! :o De soep was gemaakt van artisjok..althans, dat dacht ik eerst aangezien Maarit zoiets in het Fins zei. Maar Aleksi was inmiddels via internet (op telefoon) aan het vertalen en zei iets wat op 'aardbei' leek. Maar toen ik op de telefoon keek zag ik daar 'aardpeer' staan. Daar had ik dus nog nóóit van gehoord! :p Wel bijzonder toch? Een nieuwe Nederlands woord leren in Finland, van Finnen nota bene :p Na een lange pauze hebben we nog cadeautjes uitgewisseld; iedereen had dus iets kleins moeten kopen. Dit werd in een grote zak gedaan en 'Pikkujoulupukki' kleinekerst-kerstman) aka Aleksi (zie foto's! :p) kwam ons de cadeautjes aanreiken. Eerst de 3 kids natuurlijk, op en top blij met wat ze kregen! De jongste (dochtertje van vrienden) was wel bang voor de kleinekerst-kerstman; geheel hetzelfde fenomeen als in Nederland met Sinterklaas (deels in het Fins aan het bezoek verteld ;))! Ik had een goed cadeautje voor mezelf uitgekozen: een vilten decoratief hartje en een thee-hart! :D Daaraan zit een siliconen staafje wat je over het kopje heen kunt hangen met het hart natuurlijk in het hete water. Ontzettend leuk! :D De vriendin van Aleksi en Maarit koos gelukkig mijn pakketje, iets wat ik al hoopte, en ze was er zo te zien en horen erg blij mee! :D Gelukkig, last die van mijn schouders valt :p Naderhand zijn de kids naar bed gegaan, de volwassenen richting sauna en ik ben nog dik één uur gaan lopen! Richting de rand van het stadscentrum en weer terug. Denk dat ik er zeker 7 km op had zitten! :) Terug thuis nog lekker achter de laptop gezeten en met Loes gechat. Ik heb er met volle teugen van genoten meid, heeft me doen lachen! Mis je lieverd -xxx- Uiteindelijk lag ik rond 3 uur 's nachts in mijn nestje :p De rest heeft het nog iets langer uitgehouden. Trouwens, dat ik de kast met glaswerk toen heb gepoetst heeft toch maar weer zijn voordelen gehad; er is goed gebruik van gemaakt gisteren! :D En ook schorten die ik gewassen had zijn gedragen. Dat soort kleine dingen doen het hem!
Vanochtend rond 9 uur opgestaan en als eerste op de thermometer gekeken, resultaat: -14!! Met als gevolg: Chantal die in haar broek, met daarop pyjama t-shirt en op haar slippers naar buiten gaat en even een minuutje of 2 van de kou geniet! :D Klinkt gek, maar het was heerlijk! Helemaal niet zo'n koud gevoel, en ik heb kunnen genieten van een prachtige zonsopkomst! Daarna heb ik hier de troep wat opgeruimd, waar Maarit later héél erg blij mee was! Kleine moeite, groot gebaar dus ;) We hebben lekker met zijn allen ontbeten en de rest is nu allemaal aan het spelen. Ik ga dadelijk nog wat afval wegbrengen en een wasje (of meerdere) draaien. Het is dan wel mijn vrije dag maar het werken vind ik niet erg :) Daar kies ik zelf voor met liefde :)
Sorry, het is weer een lange blog geworden maar deze week, en dan vooral vrijdag en zaterdag, was een superweek! Het heeft me doen realiseren hoe goed ik het hier heb en hoe ik al echt onderdeel van de familie hier ben. Ook de realisatie van hoe speciaal dit allemaal is is weer boven komen drijven. Ik geniet met volle teugen hier! Hou jullie allemaal haaks lieverds! Ik ga zo nog even genieten van een prachtig koude, besneeuwde, maar zonnige omgeving! Zal wat plaatjes schieten ;)
Fijne zondag!
Santtu
28 November 2010 - 15:37
Rolf & Nicole:
we overwgen toch de aanschaf van een fins woordenboek voor het vertalen van de blogs er verschijnen steeds meer Finse woorden in :-).
Maar we hebben nu wel een idee wat Gölgi moet zijn :-) -
28 November 2010 - 15:41
Mama:
Hallo lieve dochter van me. Maar goed dat de verwarming hier op zolder aan staat; het is inderdaad een lang verhaal en anders zou ik het nog koud krijgen na zo'n lange zit.
Ik ben vanmiddag met opa en oma-van-de-flat ook naar een kerstmarkt geweest. Een winterfair in Villa de Proosdij in Klimmen, ofwel bij Myriam. Er waren veel mooie spullen te zien en te koop en voor opa en oma was het een leuke kans ook het atelier van Myriam te bekijken. Gezellig!
Je hebt weer een fijne week achter de rug. Ik krijg er een brok van in m'n keel als ik je ervaringen lees en ben dankbaar dat je zo goed terecht gekomen bent. En trots voor wat je al bereikt hebt (met of zonder goedkeuring van de KELA; dat komt ook wel goed hoor).
Blijf genieten; zeker van alle gebruiken waar je mee kennis maakt. En ik hoop dat je steeds beter ook met de vrienden van Maarit en ALeksi kunt communiceren.
Dikke knuffel! X -
28 November 2010 - 17:52
Sanne:
hee lieve nicht!
het werd hoog tijd dat ik ook eens op jouw blog ging reageren! wat klinkt het allemaal goed en genieten moet je zeker blijven doen! harry potter was vet hè? ;) heb m hier ook gezien! ook lekker dat je je al echt deel van de familie voelt! blijf genieten! -
01 December 2010 - 13:34
Jenn:
hey chick!
Weer errug leuk om te lezen!!!
hier is het ook lekker koud en sneeuwig. heb alleen nog geen engel kunnen maken:(
xx -
12 December 2010 - 10:53
Oma:
Lieve Chantal Dat was weer een lang verhaal maar zo te lezen red je het daar wel ook al zijn er "soms stoute kinderen""Ik las nog niet dat je al in je eigen home bent,jammer,maar dat komt vast wel Tante Ingrid is hier om afscheid te nemen voor zij naar de States vertrekt en ik naar WenenWens je hele fijne dagen maar ik stuur je ook nog een brief Heel veel liefs Oma