Kaikki on hyvin a.k.a. alles is goed :) - Reisverslag uit Pori, Finland van Chantal Eijnatten - WaarBenJij.nu Kaikki on hyvin a.k.a. alles is goed :) - Reisverslag uit Pori, Finland van Chantal Eijnatten - WaarBenJij.nu

Kaikki on hyvin a.k.a. alles is goed :)

Door: Chantal

Blijf op de hoogte en volg Chantal

21 November 2010 | Finland, Pori

Moikka kaikille! :D
Week 6 zit er alweer op, met als afsluiting een weekendje Rauma. Ik moet toch echt per dag wat 'belangrijke' punten gaan noteren, want ik vergeet telkens wat er elke dag gebeurd is... Tja, Alzheimer-light zullen we maar zeggen! :p Allereerst dank aan Dagmar voor haar brief. Ik heb hem met plezier gelezen meid, thnx! :D Ook van pa en ma nog wat post gekregen; tevens dank voor jullie ;) Bij deze post zat ook nog een brief van KELA; ik moet mijn eerste loonstrookjes opsturen. Kennelijk gaat het toch van mijn inkomen afhangen, dat gaat nog leuk worden... Ik hou jullie op de hoogte! :D The Davinci Code afgelopen zondagavond was geslaagd; wat blijft dat een óntzettend mooie film! :o Met volle teugen genoten dus ;)

Maandag begon weer een nieuwe werkweek, met op het programma stofzuigen. Volgens mij heb ik die nacht héél goed geslapen en ben pas wat later wakker geworden. Dat mag ook wel eens een keertje, niet? 's Middags natuurlijk met de kids ravotten, ook dat was natuurlijk weer gezellig ;) Maandag zat ik niet helemaal lekker in mijn vel, wat zich tevens doortrok naar dinsdag. Resultaat: een wat stillere Chantal in huis, helaas, maar daar was niks aan te doen! Ook die dagen hebben we allemaal wel eens ;)
Dinsdag de badkamers-poetsdag, ook daar ben ik lekker mee bezig geweest. Dinsdag heeft het trouwens weer wat gesneeuwd, dat maakte me natuurlijk weer wat blijer ;) Aan het einde van de middag was het weer tijd voor de taalcursussen, dus hup op de fiets door de kou richting de les. Had toch beter die overbroek nog aan kunnen doen zo bleek :p De taallessen gingen goed, ik merk echt een goede vooruitgang en dat in pas 6 weken!! :D Ben toch wel stiekem trots op mezelf ;) Ik heb aan het begin van de eerste les nog met het Belgische meisje, Aylien, gekletst. Kennelijk gaat het binnen haar gastgezin niet zo lekker :/ Veel regeltjes, dingen die ze móet, dingen die ze niet mag, commentaar... Ik schrok daar best van, want zo'n Finnen ben ik tot nu toe nog nooit tegengekomen. Ik heb naar haar geluisterd en geprobeerd advies te geven vanuit mijn oogpunt. Volgens mij vond ze het vervelend dat ze al haar problemen bij mij stond te uiten, maar ik vond het juist fijn haar aan te luisteren en te helpen waar kon. Aan het einde van de avond zei ze nog dat ze met haar 'moeder' zou gaan praten die avond, kijken wat er precies mis is. Chantal heeft 's avonds dan ook geduimd voor haar :) Verder een rustige avond thuis, niks bijzonders! Ow, jawel, ik heb weer een verhaaltje-voor-het-slapengaan mogen voorlezen :) Maarit had lange dienst en dus had Aleksi al de hele middag en avond de zorg voor de kids. Ik had dan ook aangeboden om voor te lezen, en merkte ook daar weer wat vooruitgang! :) En natuurlijk helpen de kinders als een woord te moeilijk is, heel lief van ze :D
Woensdag was Maarit dus overdag thuis; ze had een rustige dienst gehad en dus ook flink wat kunnen slapen tijdens haar dienst. Overdag is ze nog naar haar moeders appartement geweest om wat op te ruimen, tevens naar de supermarkt. Chantal had weer een 'schoonmaak-aanval'; ik heb (naast wat stoffen hier op de bovenverdieping) de kast met glaswerk gepoetst! :D Niet alleen de plankjes, maar ook al het glaswerk zelf. Stel jullie voor: bak met afwasmiddel, al het glaswerk en dan poetsen met jaren '30 Jazzmuziek op...kan het nog klassieker?! :D Heerlijk om zo even te ontspannen en tevens te werken. En ook al was natuurlijk het glaswerk niet vuil, toch geeft het om de een of andere reden een heel schoon aangezicht na het gepoets :) Resultaat: een mooi gepoetste en ingeruimde glaswerk-kast en een trotse Chantal :D Na het poetsen ben ik nog even de stad in gegaan; ik wou nog wat kleding checken bij H&M (nee, niets gekocht :p) en daarna ben ik nog even doorgegaan naar Vapaa Valinta; een soort van grote Zeeman/Wibra. Veel dingen voor minder geld! Ik heb daar vetbolletjes gekocht voor de koolmeesjes hier, en daarnaast nog haarverf (voor maar 6,80 euro! :D). Ja, er was weer flinke blonde uitgroei bij deze dame hier, tijd voor een likje verf! Terug thuis heb ik de bolletjes opgehangen, maar helaas diezelfde dag nog geen resultaat! :( Dat zou je maar net zien: hang je bolletjes op, zijn alle vogels ineens gevlogen! :p Verder was woensdag geen speciale dag. Lekker weer wat met de kinderen gespeeld, ik meen dat ze weer op me hebben liggen krakelen en dat ik nog voor paardje heb gespeeld :p Ja, inderdaad, dat was die dat want dat paardje spelen was goed voor mijn rug! :D En dan bedoel ik ook écht góed! 's Ochtends was ik namelijk wakker geworden met een flink vastzittende spier net onder mijn linker schouderblad. Alsof er een mes instak, zo'n pijn deed het af en toe! :( Maarit heeft nog mogen masseren en voelde inderdaad dat de spier goed vast zat! Maar goed, dames en heren, een aanrader voor vastzittende rugspieren: zoek wat jonge kinderen en speel paardje! :p Ik ben ook nog een tijdje alleen thuis geweest met Siiri, en we hebben wat plezier gehad! :D Dat doet me toch het meeste goed, want zij heeft af en toe van die 'ik vind Chantal niet aardig'-momenten.
Donderdag weer lekker gestofzuigd met een geklop en gekletter hier op het dak. Er was namelijk een bedrijf van die sneeuwrekken op het dak aan het brengen. Jullie weten wel, van die metalen 'rekken' die de sneeuw tegenhouden van het schuiven. Die jongen was woensdag ook al langs geweest, maar ik weet niet of hij toen ook al echt werk verzet heeft (ik ging toen net de stad in). Toen hij klaar was en weg wou rijden met zijn bus heeft hij op zijn minst 10 minuten (!!) geprobeerd achteruit weg te draaien van de oprit (die afloopt en dus op richting straat :p). Wou niet echt lukken dus en het had zelfs als resultaat dat hij de linker voorbumper sloopte! :o Ik heb maar gedaan alsof ik het allemaal niet gezien heb, maar stiekem zat ik hier een ietsiepietsie te lachen! Overdag heb ik nog een kiwi gegeten die zo groot was als mijn duim! :D Mini-kiwi's dus, best grappig :p Toen ik wegging voor mijn taalles stond de maan al mooi aan de hemel. Na de foto ging ik nog bijna op mijn gezicht; had mijn nep-Uggs aan en die hadden niet veel profiel voor op een gladde oprit :p Maar goed dat ik de rest van de tocht op de fiets zonder glijden en vallen overleefd heb! :p Het had weer gesneeuwd namelijk, met als resultaat natuurlijk weer witte en gladde fietspaden. Maar zolang je niet ineens hoeft te remmen gaat alles vrij goed. Grappig trouwens om te merken hoe zeer je de sneeuw gaat analyseren tijdens je fietstocht; veel sneeuw? Weinig sneeuw? Ijs eronder? Hoe moet ik sturen? Hoe snel moet ik rijden? Et cetera. Ik word nog eens een sneeuwspecialist! :D Misschien iets voor als ik als verpleegkundige niet slaag, haha :p De taalles ging goed. Dinsdag trouwens had de lerares een leuk 'nieuwtje': we gaan 2 december a.s. met de beide groepen lekker uit eten voor de kerstvakantie! :D Dit is tevens de laatste keer dat we onze docente zullen zien; ze stopt ermee vanwege een eigen studie waar veel tijd in gaat zitten. Dat had ik trouwens nog niet verteld, maar het is een ontzettend leuke docente :) Mijn mening over haar is echt totaal bijgetrokken :) Ik ga haar missen! Donderdagavond tijdens de taalles heb ik naast Aylien gezeten en haar uitgenodigd om samen met mij naar de nieuwe Harry Potter-film te gaan komende week! :D Donderdagavond wordt het, na de taalles. Ik kijk er naar uit en zij ook! :D
Vrijdag weer een normale poetsdag, waarbij Alexi overdag thuis was. Hij had donderdag namelijk een lange dienst. 's Nachts was het druk in het ziekenhuis, met als resultaat dat hij niet veel slaap gehad had en dus overdag hier thuis wat bijgeslapen heeft. Ik ben rond het middaguur (na mijn gepoets) nog een flink stuk gaan lopen. Dik 1,5 uur! :D Lekker door koud, wit Pori. Terug thuis van een warme kop koffie gedronken en veel achter mijn laptop gezeten. 's Middags weer met de kids gespeeld en nog een DVD gekeken van het concert waar ze toen in het weekend naar toe zijn gegaan. Club for Five heet de groep; 3 heren en 2 dames die allerlei liedjes coveren. Ontzéttend leuk om te zien en te horen! Mochten ze nog eens hier in de buurt optreden dan ga ik zeker kijken (en luisteren)! Resultaat bij de DVD: Santeri, Siiri én Chantal zelf met 'microfoons' alledrie mee aan het blehren met de DVD :p Heerlijk om met de kids bezig te zijn, het zijn schatjes! :D

Dit weekend dus ben ik naar Rauma geweest. De familie heeft hier thuis de verjaardag van Siiri al gevierd (ze is morgen, maandag 22-11 jarig) met familie en vrienden. Ik baal ervan dat ik net geen foto van de gigazooi hier gemaakt heb voordat ik het opruimde :p En bom was ontploft en het speelgoed lag echt overal en nergens! :p
Gisteren ben ik wat later op de ochtend vertrokken. Om 12 uur heb ik ingecheckt bij (wederom) Haus Anna waar ik zou blijven overnachten. Gisteren ben ik de stad ingegaan en heb nog nieuwe nagellak in de aanbieding gekocht, een nieuw kroontje voor Siiri (verjaardagscadeau) en de kerstlampjes die pa en ma graag wilden hebben (Elianne, ik schreef weer 'wouden', maar ik heb het mooi verbeterd ;D)! Die hebben ze afgelopen jaar met kerst hier in Rauma gezien en ik heb ze gelukkig weten te ontdekken bij een lampenwinkel in Rauma. De lichtjes stellen een St. Lucia-koortje voor :) In de avond gister had ik met Jussi afgesproken. We hebben weer gezellig bijgekletst in Haus Anna, met wat te drinken en knabbelen erbij. Later op de avond zijn we nog met een vriend van hem en zijn neef naar de Ierse pub gegaan. Daar had ik nog de avond van mijn leven toen ik ineens ontzettend lelijk Engels hoorde, een tafeltje verder. Conclusie: dat moet een Hollander zijn ;) En jawel hoor! Uiteindelijk werd er Nederlands gesproken en heb ik met volle teugen zitten genieten van mijn eigen taaltje :D Kennelijk heb ik wat dromerig voor me uit zitten kijken want toen de heren vertrokken kwam één van hen naar mij toe en sprak me aan; Are you lonely? Toen ik antwoordde met 'Ik ben ook Nederlander' kreeg hij zowat een hartverzakking. Hij vond het geweldig! :D We hebben wat gekletst; kennelijk werkten de 3 heren allemaal op schepen, met daarbij nog een Estoon (of is het Est?) (vandaar soms het Engels). Ik kreeg toen hij echt moest gaan spontaan zijn visitekaartje, dus mocht nog iemand een schip nodig hebben ofzo: vraag aan mij zijn gegevens! :p Tomi en een vriend van hem kwamen trouwens ook nog in de pub, dus ook met hem/hun heb ik weer lekker bij kunnen kletsen :) Blijft altijd lachen en gezellig met Tomi, heerlijke knul! Na de pub hadden 'mijn' 3 heren honger, dus zijn we naar een pizza-kebab-zaak gegaan. Ik heb niks gegeten, geen trek. Maar ik heb wel nog mogen genieten van niemand minder dan 'Sjoen Oetzich'! :D Kunnen jullie hem nog herinneren? Die jongen die bij Prisma werkt die ik vorig jaar zo aantrekkelijk vond :) Tja, die 'vibe' heb ik nu niet meer gevoeld, maar het was leuk hem weer te zien :p Met inmiddels een mini-staartje :p Goede oude tijden... ;p Na het eten zijn Jussi en ik nog teruggegaan naar Haus Anna, waar we tot in de vroege uurtjes nog hebben gekletst, muziek geluisterd en tv gekeken. Gezellig hem weer gezien te hebben! Blijft me goed doen, de contacten die ik hier al had :)
Vandaag, zondag, werd ik wakker met een lichte kater (had niet veel gedronken, maar veel voor mijn doen 2 blikjes pils en 2 keer 0,33ltr Guinness) en heb lekker ontbeten. Daarna heb ik nog een tijd op internet gezeten, want ik had mijn laptop mee. Ik had eigenlijk met Emmi afgesproken om naar Cafe Sali te gaan, maar helaas kreeg ik bericht dat het dochtertje van Emmi ziek is en Emmi dus thuis moest blijven. Ze heeft echter afgesproken dat ze van de week een keer hier langs komt en we dan ergens koffie gaan drinken! :D Kan ze meteen zien hoe ik woon nu :) Ik ben uiteindelijk zelf naar Cafe Sali gegaan met een boek. Heerlijk 1,5 uur daar gezeten met natuurlijk de welbekende 'koffie met wat lekkers' :p Daarna ben ik nog een wandelingetje door oud Rauma gaan maken. Gelukkig was het niet meer zo'n winderig weer als gister, my god wat was dat koud! :o Tja, Rauma ligt écht aan de kust he, Pori wat verder ervan af. Dat merk je toch wel ;) Om 18:15u ging mijn bus weer terug naar Pori helaas; mijn hart blijft toch echt in Rauma :) Dat merkte ik trouwens ook tijdens de terugreis en tijdens het naar huis lopen :p Om de een of andere reden meende mijn mentale persoontje nog dat ik in Rauma was :p Volgens mijn ben ik daar mijn ziel verloren, mocht iemand hem in Rauma vinden laat het even weten! :p Thuis dus een mega-chaos die ik meteen even heb opgeruimd. Ik had Aleksi nog een sms gestuurd of iemand me kon ophalen, maar aangezien ik daar niks meer op hoorde ben ik met mijn zware tas helemaal naar huis gelopen. Resultaat nu: vastzittende bovenrugspieren :p Vandaar een lekker warm bad en daarna toch een restje lasagne als avondeten.

Momenteel dus een nieuwe blog typen; ik heb toch alles erin weten te zetten! :D Maar ik ben er 100% zeker van dat me dadelijk nog vanalles gaat invallen ;)
Week 6 was (evenals voorgaande weken) een geslaagde week! Met natuurlijk weer wat leuke dingen die je verblijf hier toch positief stimuleren... Het geluid van een Oral-B elektrische tandenborstel brengt me weer even terug bij pa en ma op de badkamer als zij tanden aan het poetsen zijn en ik idiote bekken sta te trekken achter hun in de spiegel. Ik kan een mopje geschreven in het Fins op facebook lezen en er dus ook om lachen. Ik stuur een smsje volledig in het Fins (!!) naar Jussi. Ik zie een oud-collega in haar auto door oud Rauma rijden, herken haar en lach en krijg dezelfde reactie terug (vraag me af wat ze morgen op het werk zegt :) ). Koolmeesjes die vanaf donderdag massaal aanvallen op de voor hun gekochte vetbolletjes en voor leuk uitzicht vanuit mijn slaapkamerraam zorgen. Duidelijke vooruitgang in mijn Finse taalkennis, waar ik toch écht wel trots op ben (zo moeilijk is de taal stiekem niet). Genieten van je eigen taal in de Ierse pub. Opa en oma die weer een telefoontje plegen en trots op je zijn :)
Kortom: elämä on hyvä! :D

Hou jullie haaks, lieve allemaal :) Geniet van elke seconde :)

ps: noteert u allen in uwe agenda's! 21 t/m 30 maart: Chantal-invasie in Geleen! :D Ik kom weer even terug om wat Gelaense energie bij te tanken ;) Vliegtickets zijn al geboekt! :D
pps: vanaf 4 december vervalt mijn Nederlandse telefoonnummer!!! Ik ben dan dus alleen nog maar te bereiken op mijn Finse nummer, namelijk 00358-449328020.

• 21 November 2010 - 21:30

Zussiiieeee:

Bonsoir zus!!

Weer heerlijk genoten van je verhaal :) Doet me toch goed om van je te blijven horen, mis je behoorlijk af en toe.
    Maar ben ook stikjaloers op je! Ik wil ook gewoon zo even kunnen gaan wandelen, muziek op zetten en genieten van alles om me heen.. Maar nee hoor.. Ik zit opgesloten in school *zucht*
    Achja, in maart komen we je opzoeken! En zei al tegen pap, die het trouwens een goed idee vond, dat ik ook nog naar Rauma wil!

Hou van jou zus lief! xx

• 21 November 2010 - 22:07

Rolf:

Hoe kun je nou een "ik vind Chantal niet zo leuk moment hebben?'' Arm kind zal wel ziek zijn ;)

Rolf

• 22 November 2010 - 10:06

Mama:

Hallo dochter!
    Wat een verhalen alweer. Mét ook weer mooie foto's!
    Ja, af en toe is het wel om jaloers op te zijn.
    Maar goed, daar staat tegenover dat je ook gewoon hard moet werken; kan ik trouwens met je afspreken dat we eind maart samen even de grote schoonmaak doen in Gelaen?
    Of moet ik zorgen dat die dan gedaan is en dat je gewoon van je vakantie kunt genieten?
    Ik mis trouwens het vervolg over je al of niet aanstaande verhuizing naar je appartementje. Zijn er nog ontwikkelingen?
    Ga gauw weer verder en verheug me op de leuke lampjes!
    Dikke kus

• 22 November 2010 - 13:24

Maukka:

Mooie foto's van het ochtendgloren en de kerk, en fijn om je nieuwe verhaal te lezen.

• 22 November 2010 - 15:19

Oma:

hallo lieverd,dat is een snelle reactie maar dat komt omdat je vader mij er op attendeerde, dat er weer een bericht was.Je hebt toch wel veel goede kanten.Schoonmaken ,voorlezen,studeren,oog voor al het mooie in de natuur enz.enz.Nu nog je eigen home!
    Veel liefs oma

• 22 November 2010 - 16:28

Maukka:

Het is een Est, trouwens.
    Kon je die arme jongen niet helpen zijn bus de straat op te duwen?

• 22 November 2010 - 20:32

Pa:

Donderdag naar Harry Potter .... watje ! Je broer kijkt 7 Harry Potter films in één weekend ( 6x DVD, 1x bios ). En dat Renaultje 4 is volgens mij een oude Lada. Van sommige dingen heb je dan toch niet voldoende verstand ...... maar je blijft een schat. Geweldig verhaal weer. Blijf genieten daar. Als alles goed gaat krijgen wij ook sneeuw hier in kikkerland.

• 22 November 2010 - 21:42

Jack, Christa &Tara:

Jeetje.....je moet er echt voor gaan zitten om jou verhalen te lezen. dacht effe bij te lezen, maar ben ondertussen een uurtje verder. Geweldig...en leuke foto's Chantal. Ben ook benieuwd naar je eventuele nieuwe appartement ? Wij zijn net terug van een weekend Veluwe, ook mooi, lekker effe weg + rust + lekker wandelen.....
    Veel plezier daar, doei Christa (Jack en Tara)

• 25 November 2010 - 07:45

Mama:

Jan Salden laat vragen of je de sneeuw vooral maar in Finland wilt houden..............

• 27 November 2010 - 11:31

Tante Alda.:

Ja, Chantal ook ik volg je via je reisverslag en ben er echt voor gaan zitten en blijf met een gevoel van bewondering en respect over je denken.
    Fantastisch ! Heb je mijn kaarten
    TNT-post ontvangen ? Even controleren of TNT-post goed werk verricht heeft.
    IK blijf je volgen op internet.Je Oud
    tante Alda. uit Hoofddorp.27-11-2010.