Daar vliegt de tijd weer voorbij... - Reisverslag uit Pori, Finland van Chantal Eijnatten - WaarBenJij.nu Daar vliegt de tijd weer voorbij... - Reisverslag uit Pori, Finland van Chantal Eijnatten - WaarBenJij.nu

Daar vliegt de tijd weer voorbij...

Door: Chantal

Blijf op de hoogte en volg Chantal

22 Oktober 2010 | Finland, Pori

Moikka lieve allemaal!
Ik beloof bij deze dat ik zondagavond een kort woordenboekje zal posten van de tot nu toe genoemde Finse woorden, zo leren jullie er ook wat van ;)
Hoe is het met jullie allemaal in het gure Nederland? Ik hoorde van diverse mensen dat het weer bij jullie ook lekker frisjes en nat is :p Hier niets anders hoor..alleen mooiere zonsopkomsten en -ondergangen! ;)
Zoals de titel van deze blog al laat merken; week 2 is werkelijk omgevlogen in vergelijking met de eerste week! :o Daar gaan we weer..soms vind ik het echt vervelend dat alles zo snel gaat, het leven lijkt soms echt te kort te zijn. Maar goed, genieten van elke seconde is dan ook een groot goed! :D

Maandag was de start van een nieuwe werkweek, eigenlijk niets bijzonders die dag. Wel ben ik naar Osuuspankki geweest om een bankaccount te openen. Dat ging op zich goed, zij het niet dat ik te laat mijn Finse sofinummer gaf en het systeem dus ineens 2 sofinummers had... Op zich geen grote ramp, maar op dat moment kon ik geen pinpas aanvragen. Later op de dag ben ik nog eens terug moeten gaan, maar toen was het probleem nog niet opgelost. Resultaat: later in de week (vrijdag) dus maar teruggaan! Siiri heeft me geloof ik op die middag ook nog mooi zitten maken, weer flink wat speldjes in mijn haren :p Maandagavond heb ik nog heerlijk genoten van een warm bad, met daarna warme chocomel met speculaas! :D Kan het nog beter? Op dat moment in ieder geval niet ;)
Dinsdag weer mijn huishoudelijke taken uitgevoerd en later op de dag met de kinderen gespeeld. Jeetje wat hebben die soms een energie..vooral Santeri! Lijkt wel alsof hij soms last heeft van wat ADHD ofzo, haha :p Ondanks dat zijn en blijven het schatjes! Troepmakertjes, dat wel, maar ook daar zal wel verandering in komen. Ik probeer mijn steentje in ieder geval bij te dragen en dat resulteert soms wel eens in netjes opgemaakte bedjes! :D Met als beloning van mij een high-five, daar zijn ze helemaal weg van lijkt het wel ;p Dinsdagavond had ik weer taalles, deze keer met mijn vaste leerkracht. Tja, wat zal ik zeggen..die invalster (Anna) van afgelopen week vond ik toch wat beter; werkt echt uit het boek. Deze vaste leerkracht is goed! Begrijp me niet verkeerd, maar soms wat meer gewoon kletsen dan lesgeven. Wat wel leuk is, is dat we allemaal extra sheets krijgen met nieuwe woorden, wat deze week als resultaat had een uitbreiding in woordenschat van woorden in en rondom het huis! :) Elk nadeel heb z'n voordeel zullen we maar zeggen. Het 'Nederlandse' uit mijn groep is trouwens Belgisch, leuk om eens in je eigen taal te communiceren ;)
Woensdag was mijn 'alleen hoognodige zaken'-poetsdag. Zegt genoeg lijkt me zo ;) Natuurlijk altijd wat te poetsen of stofzuigen hier, dus in de ochtend ben ik altijd druk in de weer met poetsmateriaal, stofzuiger, was, etcetera. Dinsdag en woensdag was het trouwens niet zo'n lekker weer; grijs en miezerig/regenachtig. Met soms zó'n donkere lucht dat je er 'u' tegen zei..geen regen eruit ofzo, maar plots heel donkere wolken. 's Middags de gok maar gewaagd en richting supermarkt hier vlakbij, want pakket nr. 2 was gearriveerd! Nu 10 kilo ipv 20 kilo, dus nog vrij goed te dragen. Inhoud: schoenen en mijn knuffeltje van Makka Pakka! :D Resultaat: zie foto's... :p Woensdagmiddag/avond heb ik nog met de kids Guitar Hero gespeeld op de Wii, mijn god wat hadden we een plezier! :D Santeri achter de microfoon, Siiri op de gitaar (*springspring*) en ik uiteindelijk lekker met Santeri mee aan het blehren. Resultaat: Baaaaaaaaaand on the ruuuuuuuuun! Plaat van Paul McCartney. Dat hebben we de rest van de avond nog gezongen met z'n tweetjes; Santeri opgetild en maar ronddansen en zingen! Heerlijk die twee^^ Vermaak me kostelijk!
Gisteren a.k.a. donderdag weer een lekkere werkdag, waarbij ik rond het middaguur nog richting KELA ben gefietst. KELA is de sociale verzekerings-instantie van Finland en ook ik moet me daar natuurlijk bij aanmelden. Thuis had ik al een applicatieformulier ingevuld wat ik op het kantoor in de stad ben gaan inleveren. Nu is het wachten op een antwoord; dat kan enkele weken tot enkele maanden duren! Tja, zolang ik maar 'lid' kan worden vind ik alles prima ;) Donderdagmiddag ben ik hier nog wat door de wijk gaan wandelen met Jussi, die was nog even langsgekomen. Toch fijn om wat vrienden om je heen te hebben, dat geeft wat meer steun :) Tijdens het wandelen viel er nog wat sneeuw trouwens! :D Resultaat: blije Chantal :p Ofja, sneeuw..leek op hagelballetjes (inimini) maar dan van 'sneeuwsubstantie'. Aan het eind van de middag was het weer tijd voor mijn taalles. Na de herfstvakantie ga ik ook bij Suomi 2 meekijken, kijken of dat ook wat is om erbij te doen :) Ik ga er vanuit van wel in ieder geval! Aan het eind van de les kwam er nog een Nederlandse man binnen, die uiteindelijk ook Belg bleek te zijn :p Weer lekker wat gekletst, blijft toch fijn je moedertaal :) Op mijn terugweg nog een prachtige zonsondergang gezien! :D Die hebben we toch nauwelijks in Nederland, althans niet in Geleen :p Aleksi had gisteren trouwens een speciale dienst; hij moet dan de hele dag werken tot aan de volgende morgen. Alleen thuis met Maarit en de kids dus, laatstgenoemden hebben nog lekker in bad gezeten. Waarbij Santeri met een baard en snor van badschuim nog een verdraaid goede imitatie gaf van Joulupukki (oftewel de Kerstman)! :p Later op de avond heb ik via msn nog lekker met pa zitten kletsen, wat houden we van 'telefoongesprekken' via msn! :D
Vanochtend heb ik Maarit 's ochtends vroeg nog even met de kids geholpen, aangezien Aleksi dus nog op het werk was. Verder heb ik alles gepoetst voor 12 uur, want toen zouden ze de watermeter komen controleren en mocht er dus geen water gebruikt worden. Aleksi kwam rond half 12 thuis, inclusief de post (redelijk vroeg vandaag!) met daarbij een brief van oma!! :D Hartstikke bedankt lieverd, zorgt toch altijd weer voor wat traantjes hier... Geniet maar van die vlinder ;) Hou van je! Rond het middaguur ben ik weer teruggegaan naar Osuuspankki, waar het probleem nog steeds niet verholpen is. Mijn rekening is in orde, ik heb een rekeningnummer, alleen kan er nog steeds geen pinpas en geen internetcode geregeld worden, hiervoor moet ik a.s. dinsdag teruggaan. Wel moet ik vandaag nog naar Verotoimisto voor de belastingkaart, maar daarvoor moet toch echt Aleksi of Maarit mee (nog te moeilijk en te nieuw voor me!).

Aleksi is op het moment het drumstel van Guitar Hero aan het repareren en nu aan het uittesten, ik geloof dat het wel goed gaat ;) Heeft nu al een aantal liedjes gespeeld dus hij heeft het wel naar zijn zin geloof ik! :p
Ik heb weer een lekkere week achter de rug, en nog een lekker weekend in het vooruitzicht! Tomi had me voor vanavond uitgenodigd om naar Rauma te komen. Chisu (zangeres) treedt daar op in Bar Hovi. Hoewel ik graag zou willen heb ik toch besloten niet te gaan (vanwege financiële en tijdskwesties). Volgende keer beter dus! Wel ga ik waarschijnlijk morgen nog koffie drinken met Jussi en zondag ga ik met Satu naar de film! :D Ook fijn om haar weer te zien, want tja; ze is eigenlijk 'buurvrouw' van me he :p
Deze week was weer genieten van het heerlijke Finland met zijn lekker frisse lucht, vriendelijke mensen, prachtige zonsopkomsten op vrijdagochtend en veel koolmezen voor het raam (en kloppend tegen de dakgoot, schrok me rot!)! :p De wat mindere dingen deze week: mijn nachtelijke slaap..ik weet niet wat er mis is maar echt goed is ie vaak niet te noemen! :p

Mis jullie, hou van jullie en denk aan jullie!

Nähdään ensi blogi!
Santtu

• 22 Oktober 2010 - 12:09

Mama:

Hey dochter (wat is daar trouwens het finse woord voor?),heerlijk om je even te zien zo-even via de msn-camera! Waar zouden we zijn zonder al die techniek?
    Geniet jij maar lekker van al die zonsopgang en -ondergang daar in Pori, om jaloers op te zijn!
    Hoop dat je gauw je bankzaken kunt regelen. Dikke kus!

• 22 Oktober 2010 - 12:09

Elianne:

Yes, I'm the first xD

Die Makka Pakka foto doet t 'm :D (Stijn kan ook heel erg goed met Makka Pakka dansen xD, maar dat mag ik vast niet zeggen..)

Blij dat je zo geniet en ik zal wat schaapjes naar je toe sturen;) Kun je die gaan tellen!

xx

• 22 Oktober 2010 - 12:10

Elianne:

Damn.. Mam heeft dus net op hetzelfde moment gepost en net n tikkeltje eerder *grom*

• 22 Oktober 2010 - 15:22

Marese:

he Chantalle,
    Zo te lezen gaat het je allemaal toch wel goed af. Wat leuk de koolmezen die tegen je raam tikken..lijkt wel een beetje een sprookje..Hier in Geleen is het koud en grauw volgens mij heb jij het toch beter daar. Nou heel veel succes en ik zal je verslagen blijven volgen. Groetjes van Marese en Sterre xxx

• 22 Oktober 2010 - 21:12

Rolf & Nicole:

Nou dacht ik toch dat sneeuw samenplakkende ijskristallen zijn en hagel een bolletje bevroren water.
    Maar hagel in sneeuwevorm dat moet een Finse specialiteid zijn lijkt me :-P
    Maar niet meer morren dat ik je Blog niet lees he ik kom binnen de pc is nog aan het opstraten en ik heb al een msn venster knipperen het is Santtu met een vraag....hoe wil ik die blog nou gelezen hebben?
    ;-)

• 04 September 2011 - 19:45

Tante Carla:

Het zal vast gezellig geweest zijn!
    Aan de voorbereidingen zal het in ieder geval niet liggen........
    Veel liefs