Week 1 zit erop!! - Reisverslag uit Pori, Finland van Chantal Eijnatten - WaarBenJij.nu Week 1 zit erop!! - Reisverslag uit Pori, Finland van Chantal Eijnatten - WaarBenJij.nu

Week 1 zit erop!!

Door: Chantal

Blijf op de hoogte en volg Chantal

17 Oktober 2010 | Finland, Pori

Moikka lieve allemaal!
Het is inmiddels alweer zondagavond en mijn eerste week als au pair bij familie Lahti zit er op. Ook al is er pas 1 week voorbij, het voelt alweer alsof ik hier al 1 maand of nog wel langer ben... Raar hoe de tijd met je tijdsbesef kan spelen! Maar goed, vanavond aan tafel hebben we een korte evaluatie gehad (wou ik toch wel graag doen) met positieve uitslag: de familie is tevreden over me en heeft in zowel het huishouden als in de omgang met de kinderen geen op- of aanmerkingen!! :D Mochten die er zijn krijg ik ze te horen, dus geen nieuws is goed nieuws!

Ik moet goed nadenken over wat ik de afgelopen dagen nog allemaal gedaan heb, vooral donderdag kan ik me niet goed meer herinneren, behalve dan dat ik de vorige korte blog getypt heb. Geen bijzondere dag dus. Vrijdag heb ik mijn taken voldaan en ben daarna naar de stad gegaan, lopend (45 minuten enkele reis!) waar ik eerst heb genoten van koffie met wat lekkers (duh!!) en daarna nog wat gewinkeld heb. Ik heb een ontzettend leuk hemd gekocht; wit, leuk model. Ben er helemaal weg van! En zoals altijd: gekocht in de sale ;) Toen ik terug thuis kwam deden mijn voeten toch wel flink pijn, gezien ik nog geen platte schoenen hier heb, alleen hakken dus... Vrijdag heb ik ook nog een persoonsnummer (sofi) aangevraagd bij Maistraatti; weer een stapje dichterbij het uitschrijven in Geleen! :D
Zaterdag had Aleksi oproepdienst, wat betekent dat op zo'n dagen ook voor mij een werkdag is. Ik ben met Maarit en de kids in de ochtend naar een kirpputori geweest (vlooienmarkt) in een schoolgebouw, de kinderen hebben natuurlijk wat spulletjes kunnen uitzoeken. Naderhand zijn we nog naar het appartement van de moeder van Maarit geweest; ze ligt momenteel vanwege depressie-klachten in het ziekenhuis. We hebben het appartement gestofzuigd, de ramen gepoetst en de afwas gedaan. My god wat een troep was het daar! :o Nu ga ik het toch écht zeggen: familie Stof wil ik de familie soms noemen... Hier thuis valt wel mee, alhoewel het met 4 man (nu 5) flink stoffig kan zijn en natuurlijk met de kinderen één grote speel-troep. Maar het appartement van die moeder..oh god... Maar nu is het weer wat schoner, hoop dat ze ons er dankbaar voor is als ze weer naar huis kan!! Later op de dag zijn we nog naar Prisma geweest, waar we nog wat voedsel-inkopen moesten doen en waar ik lekker stevige, warme wandelschoenen gekocht heb! Maar 17 euro, en goede kwaliteit; wat wil je nog meer?? Die heb ik dan ook 's avonds laat meteen maar even getest, en lekker dat ze lopen!
Gisteravond trouwens nog een grote verrassing...opa en oma belden! :D Hartstikke bedankt lieverds, superfijn om jullie te horen! Hou van jullie, mis jullie!

Vandaag was een vrij rustige dag; in de ochtend lekker wat uitgeslapen en met de kids gespeeld, later in de middag een lekker stukje gewandeld. Richting kerkhof en weer terug, heerlijk om elke dag wat te lopen! Ik denk dat dat mijn dagelijkse bezigheid gaat worden, zo heb ik ook meteen wat extra beweging en een frisse neus! Op het kerkhof staat trouwens een Mausoleum; een rijke man heeft dit laten bouwen voor zijn overleden dochtertje (overleden in haar tienerjaren) van jaaaaaaaaaren geleden. Dit is volgens mij te bezoeken, maar helaas alleen op zondag tussen 10 en 14 uur..waarbij ik vandaag natuurlijk weer te laat was! Dan maar volgende week, heeft geen haast :) Aan het begin van de avond heb ik met de kinderen nog Puuha Pete (Bob de Bouwer) gekeken, ook goed voor mijn taalkennis! Ik begreep vrij veel van wat werd gesproken, me=happy! :D
Nu zit ik lekker met een glaasje wijn te genieten van internet. Ik kijk met een supergevoel terug op afgelopen week; het huishouden, Maarit en Aleksi en de omgang met de kids... Vooral dat laatste raakt me het meeste, gezien hoe het feit dat ze al redelijk snel zo 'afhankelijk' van me zijn! :) Denk dat dat wel aangeeft hoe mijn Finse leven van start gegaan is..en ik hoop dat dat voor de rest van mijn au pair carrière ook zo zal blijven! :D Ik voel me een grote zus van Santeri en Siiri, en tegelijkertijd een goede vriendin/huisgenoot van Aleksi en Maarit. Tel daarbij nog op dat ik merk dat mijn Finse taal groeit (zowel kennis als het spreken ervan)..wauw! :D Elämä on kaunista!!

Belangrijke plannen voor de komende week:
- Een Finse bankrekening openen bij Osuuspankki (morgen aka maanantai (maandag))
- Een belastingkaart aanschaffen bij Verotoimisto
- Kijken of een zorgverzekering bij KELA mogelijk is met mijn maandelijkse vergoeding (is geen echt loon, kan probleem zijn...)

Näkemiin!
Santtu

• 17 Oktober 2010 - 20:38

Mama:

Eén opmerking of géén opmerking? Goed opgemerkt hé?
    Ik ben trots op je!

• 18 Oktober 2010 - 05:31

Rolf & Nicole:

Ik heb als Dyslecticus ook even 3x moeten lezen hoe het nou bedoeld was maar inderdaad GEEN opmerkingen en dat is wat je noemen kan een goede start en een goede eerste indruk en daar krijg je geen 2e kans voor om een eerste indruk te maken.
    Nicole merkte op dat je met z'n groot stuk gebak wel 45 min. moet lopen om het er weer af te krijgen.

• 18 Oktober 2010 - 06:15

Chantal Van Eijnatten:

@ mama en Rolf&Nicole:
    Fout is veranderd, erg dat ik nú al met fouten begin..was vorig jaar pas na 4 maanden...
    En ehm, goed lezen Nicole: enkele reis was 45 minuten lopen, dus dat stuk gebak is er op de terugreis vanaf gegaan ;)

• 18 Oktober 2010 - 09:45

Ingeborg:

Fijn meid dat je het zo naar je zin hebt!

• 18 Oktober 2010 - 10:23

Rico:

Ziet er allemaal weer prachtig (en lekker) uit, meid. ^^

Fijn dat iedereen zo tevreden is, en dat je er zo lekker van geniet. Keep it up. :)

• 18 Oktober 2010 - 12:31

O. Ron.:

He lieve Chantal,
    klinkt allemaal hartstikke goed. Houwen zo.
    Familie Stof... zo zie je maar, elk gezin z'n eigen mores.
    Mijn Fins is nog niet zo goed dus graag bij die finse kreten even een vertaling. groeten en een dikke knuffel.

• 21 Oktober 2010 - 15:17

Tante Carla:

Dag lieve Chantal,
    Ik heb nog niet rustig de tijd gehad om alles te lezen. (en je zit er al 2 weken!)Dat wil ik van het weekend rustig doen. Het is nogal druk hier. In ieder geval heel erg bedankt voor je lieve kaartje. Dat vond ik bij thuiskomst zojuist op de deurmat.
    Ik meld me weer als ik 'bij' ben. Lieve groet!