Wit-zwart-wit-kersthoppen-leuke feestdagen! :D
Door: Chantal
Blijf op de hoogte en volg Chantal
18 December 2011 | Finland, Pori
Daar zijn we weer na een week die toch wel omgevlogen lijkt. Een lekker weekje weer, met als afsluiting 3 dagen vrij van het verpleeghuis. Lekker lang weekend dus! :D
Maandag t/m donderdag heb ik mijn diensten gedraaid en daarnaast natuurlijk thuis nog mijn taken volbracht. Deze week een lekker regelmatige onregelmatige werkweek: late, vroege, late, vroege.
Het werk is weer rustig verlopen, zij het op dinsdagochtend 13-12 na; een collega trof een patiënt in zijn kamer naast zijn bed aan. Reageerde nergens op, ademhaling snel en op de oppervlakte en een blauw/paars gelaat. Ambulance werd dus gebeld en de patiënt richting ziekenhuis vervoerd. Wat er precies gebeurd is weten we nog niet, zelf denken we aan hart of luchtwegen. Wat stressig dus die dinsdagochtend, maar verder rustig gewerkt. In de namiddag ben ik nog onderuit gegaan op straat. Ik kwam van het postkantoor terug en gezien de sneeuw aan het smelten was lag er dus flink glad ijs op straat. Op zich geen probleem; al vaak over gelopen en met goed schoeisel heb je wat meer grip. Maar goed; het kan altijd gebeuren dat je voet wegglipt en je geen houvast vind, en dus lag Chantal op haar billen/rug. Resultaat: op moment zelf pijnlijke plek onder elleboog op onderarm en pijnlijk scheutje in onderrug. Resultaat nog steeds: flinke blauwe plek onder elleboog op onderarm en pijnlijke spieren in bovenarm. Jaja, ging weer goed die dag... In de avond overigens nog een 'date' met Nathalie via Skype, mijn god wat hebben we lang gekletst! :D Dik 1,5 uur en het was supergezellig! Thnx lieverd, heerlijk je weer gehoord en gezien te hebben na zó'n lange tijd! :D
Woensdag en donderdag hadden we kersteten voor het personeel. Ik zou eigenlijk de donderdag met collega HBO-vpk Aiju gaan eten vóór onze scholing, maar ze belde me woensdag op voor mijn avonddienst met de melding dat we woensdag al zouden gaan eten gezien ook de andere HBO-vpken dan zouden gaan. Heerlijk genoten van het traditionele kersteten, mijn god dat blijft echt overheerlijk! :D Hier in Finland hebben ze echt traditioneel kersteten; al jarenlang, wie weet eeuwenlang, traditioneel speciaal en goed eten met kerst. Kennen wij in Nederland niet he, ondanks dat we altijd zorgen voor 'speciaal en goed' eten. Maar goed; kersteten hier in Finland is heerlijk, we hebben dus volop genoten! Nog met Geleen gekletst die avond en daar was het op dat moment wat minder goed... We slaan ons erdoorheen lieverds, denk aan jullie! :)
Donderdag 15-12 zoals gezegd een scholing die ruim 3 uur duurde. De scholing vond plaats in een gebouw tegenover het hoofdziekenhuis in Pori, waar Maarit en Aleksi werken. De scholing bestaat overigens uit 3 delen waarvan de 2 volgende in januari zullen plaatsvinden, en de scholing gaat over het activiteitsvermogen van bejaarden. Er word gepraat over beïnvloedende factoren e.d. en hoe je als verpleegkundige het activiteitsvermogen kunt beïnvloeden, steunen en (zo goed als mogelijk is) mogelijk behouden. Erg interessant moet ik zeggen en ik merk dat ik van zo'n scholing ook een heleboel nieuwe woorden opsteek! :D Ik ga nog met de scholinggevende mailen of ze de Powerpoint-presentaties kan doormailen zodat ik alles nog eens rustig kan nalezen thuis. Zeer interessant dus en kijk al uit naar de vervolgdelen! :D 's Avonds was er om 18:00u in de kerk voor kinderen kerstliedjes zingen. Ik zou samen met Satu erheen gaan en daarna nog koffie gaan drinken, maar ook de familie bleek te gaan dus hebben we in de kerk allemaal samen gezeten. Was een leuke maar kabaal mis met al die kleine kinderen :p Lekker meegezongen in ieder geval en een leuk 'uitje'! Daarna dus nog koffie gaan drinken en weer lekker met Satu bij kunnen kletsen. Helaas heeft haar oom overigens maar 1 kerstboom afgeleverd wat betekent dat ik geen kerstboom krijg via Satu zoals eerst het plan was. Geen ramp; dan ga ik gewoon weer eentje kopen! :) Tevens ben ik ook uitgenodigd om op eerste Kerstdag bij Satu en haar familie te komen eten, iets wat ik zeker in mijn achterhoofd hou (ik wacht namelijk nog een reactie van Maija af over kersteten bij haar).
Vrijdag 16-12 mijn eerste dag vrij van het verpleeghuis, maar 's ochtends thuis natuurlijk wel mijn activiteiten. In de middag ben ik de stad in gegaan om wat inkoopjes te doen waarbij ik ook Toni zou treffen. Die had ik al in een eeuwigheid niet meer gezien en gevraagd of hij mee wou komen. Was zoals altijd weer gezellig en ik heb leuke aanwinsten gekocht: decoratiemateriaal voor mijn bloemenkorfje buiten, kerstsnoepgoed voor in de kerstboom, een strooien 'rendier' (traditionele kerstversiering in Finland), Finse mosterd, een Tinkerbelmok+chocoreep en een voetenbad voor maar 20 euro! :D Zeer tevreden dus, maar mijn beste aankoop was toch wel een blik uit een 2ehandswinkel. Dat blik kwam namelijk van Krippana; een tentoonstelling van kerststallen uit de hele wereld waar wij vaak naar toe zijn gegaan met opa en oma v/d Flat vroeger!!! :D 3 euro is veel voor een simpel blik, maar dit was toch wel een must! :D Verder een rustige avond gehad met film op tv en wat lekkers erbij. Én natuurlijk mijn voetenbad! :D Tevreden erover; goede aanwinst. Over voeten gesproken trouwens; mijn rechtervoet doet nog steeds pijn. Van de week heb ik Aleksi er naar laten kijken en hij zegt dat het kan zijn dat mijn werkschoeisel te zacht is. Mama houdt zelf rekening met eventueel hielspoor. Ik weet niet wat het is maar ik hoop dat inderdaad door nieuw werkschoeisel de pijn weg gaat! We zullen eens kijken, zo niet dan heb ik inderdaad hielspoor aan de knikker of wat anders.
Gisteren, zaterdag 17-12, ook weer een dagje vrij die ik begonnen ben met slapen totdat ik zelf wakker word; geen wekker dus. Iets langer in bed gelegen en aan het einde van de ochtend is het dan toch officieel geworden: 14 t/m 23 april 2012 ben ik weer in Nederland! :D Goedkope tickets gevonden via Lufthansa, dus maar meteen aangeschaft! Kijk er nu al naar uit, heerlijk om weer na een halfjaar even thuis te zijn, mensen weer te zien én leuke dingen te kunnen doen! Trouwens, weet niet of ik dat al gemeld heb maar in februari komen oom Peter, tante Carla en oma v/h Bos op bezoek in Finland! :D Ze zullen van 15-20 februari in Finland zijn en 2 of 3 dagen hier in Pori doorbrengen. Ik heb er zin in lieverds! :D Rond het middaguur ben ik nóg eens de stad in gedoken met als aanwinst een Finse kerst-cd en voor de kids een kleinigheid voor onder de boom. In de middag heb ik voor het eerst 'Luumukiisseli' gemaakt, vrij vertaald 'Pruimensoep'. Geen echte soep natuurlijk, maar kiisseli vind ik moeilijk te omschrijven. Laten we het houden op 'ingedikte vloeistof'. Súperheerlijk in ieder geval en ook iets wat met kerst gegeten word; in combinatie met rijstebrij of met een dot slagroom erop. Luumukiisseli kan zowel warm als koud gegeten worden, waarbij warm natuurlijk wat lekkerder is ;) Het smaakte goed; weer een nieuw Fins iets onder de knie!
In de avond lekker zelf gekookt gezien Maarit met de kids in Tampere zat en Aleksi alleen thuis was. Hoefde hij niet uitgebreid te gaan koken en kon ik nog eens voor mezelf koken! :D Kip met aardappels, boontjes en worteltjes. Lekker! In de avond nog lekker warm gedoucht en mee dat ik klaar was ging de telefoon. Vrijwel zeker zijnde dat het oma v/d Flat was heb ik snel een handdoek omgeslagen en ben de telefoon gaan opnemen. En jawel hoor! :D Lekker met oma gekletst en gehoord dat het met haar goed gaat en ze veel activiteiten op het programma heeft staan! Fijn om te horen lieverd dat ook jij je leuke uitjes hebt :) Blijven doen en blijven genieten! :D Na het douchen met een kop koffie en een lekkere berlinerbol op de bank achter de tv: 2 films gekeken. Nu wel op tijd naar bed want vandaag, zondag 18-12, moest ik bijtijds op!
Ik ga zometeen namelijk met Satu naar Tampere zoals gezegd voor ons dagje kerstshoppen! :D In Tampere komt een vriendin van Satu nog met ons mee. Gaat zeker gezellig worden maar wel een late (rond middernacht thuis), vandaar nu al een blog van mij. Jasmijn kwam me overigens weer begroeten vanochtend toen ik wakker werd, heerlijk beestje is het toch!
We hebben om 10:15u de trein vanuit Pori naar Tampere en gaan aangekomen eerst op het kerstmarktplein wat lekkers drinken met wat lekkers erbij, daarna goed shoppen op zowel de kerstmarkt als gewone winkels, en in de avond sluiten we ons dagje af met uit eten bij restaurant Diner; zo'n Amerikaans restaurant in 50's stijl. Schijnt goed te zijn dus gaan we dat maar eens testen! :D Helaas is de kerstsfeer op het marktplein wat minder zonder sneeuw :/ Hier in Pori is van de week in ieder geval alles weggesmolten en gaan we dus hoogstwaarschijnlijk inderdaad een 'zwarte kerst' tegemoet. Hoewel gisteravond weer wat sneeuw gevallen is (en nu weer aan het smelten); we zullen dus maar positief blijven denken? Want ook het weersvooruitzicht laat toch wat sneeuwval zien, dus dan maar hopen op extreme sneeuwval? :p Kennelijk is er in Nederland wel al her en der wat sneeuw gevallen, ik hoop voor jullie dat die blijft liggen; hebben jullie in ieder geval wél witte kerst!
Oud&nieuw begint overigens ook al wat vorm te krijgen, nu we het toch over de feestdagen hebben. Via vriendin Carita kreeg ik van de week een uitnodiging om ergens in een zomerhuisje oud&nieuw te vieren. Ze stuurde me de uitnodiging door en het lijkt me erg leuk om mee te gaan. Satu is er ook over aan het denken, maar sowieso Carita en Heidi Kettunen gaan erheen. Het zomerhuisje ligt niet in Rauma zelf, maar dicht in de buurt van. In het nieuwe jaar overigens ook alweer een feestje: 7 januari viert Maija haar slagen aan de opleiding Verpleegkunde, ook daar zal ik van de partij zijn! :D Genoeg leuke dingen in het vooruitzicht dus, laat maar komen die feestdagen!
Nu ik toch zo enthousiast ben over alle leuke uitjes en afspraken in het vooruitzicht, hier een overzichtje:
- Vandaag 18-12 kerstwinkelen met Satu
- Kerst
- 30-12 naar theater met Satu
- Oud&Nieuw doorbrengen met vrienden in mökki
- 7-1 feestje Maija
- Eind februari oom Peter, tante Carla en oma v/h Bos op bezoek!
- 10 maart concert Nightwish Helsinki
- 14-23 april vakantie thuis met o.a. concert Nightwish Brussel en Elf Fantasy Fair Utrecht
Whiehoooow ik hou van het leven! :D
Lieverds, hou jullie haaks en tot een volgende blog. Die zal vóór kerst komen, dus op een ander tijdstip dan verwacht!
18 December 2011 - 14:50
Ha Chantal,
Even een berichtje vanaf de Eemhof, waar we dit weekend verblijven.
Ook al kerstsfeer hier, maar het kan natuurlijk niet tippen aan Finland....
En weinig wits hier, wel veel nattigheid op zijn tijd.
Leuk om al je belevenissen weer te lezen. Pas je goed op jezelf?! Wat een lelijke plek op je arm.
Ik ga aan de slag met de hotelletjes. Je hoort zo snel mogelijk.
Lieve groet! -
18 December 2011 - 14:50
Ha Chantal,
Even een berichtje vanaf de Eemhof, waar we dit weekend verblijven.
Ook al kerstsfeer hier, maar het kan natuurlijk niet tippen aan Finland....
En weinig wits hier, wel veel nattigheid op zijn tijd.
Ik ga aan de slag met de hotelletjes. Je hoort zo snel mogelijk.
Lieve groet! -
18 December 2011 - 14:51
T. Carla:
Nou, dat is wat overdreven, twee keer.
Te enthousiast op de knop gedrukt denk ik....... -
19 December 2011 - 09:08
)ma Bos:
Ik zie,dat ermaar een halve O staat,maar je begrijpt wel wie ik ben.Gisteren ben ik met de andere Oma naar Mignon gaan luisteren die een Kerstuitvoering hadden in de Augustinuskerk.
Het was een heel goed concert en daarna zijn we samen een kippenpasteitje gaan eten.
Zo zie je dat wij ook nog weten hoe je het jezelf plezierig kunt maken Ik ga nu een brief naar je schrijven.Succes met je blauwe plek.Het blauwe schoteltje zag er beter uit!!!
Veel liefs Oma bos. -
19 December 2011 - 09:09
)ma Bos:
Veel liefs Oma bos. -
22 December 2011 - 17:22
Oma Flat:
Wat fijn om je stem weer eens te horen,we hebben gezellig even gebabbeld he.Ik wens je nogmaals fijne dagen je hebt het druk genoeg met al je afspraakjes toch prima zo. Ik vier het samen met de rest van de familie die dan in Geleen zijn. Ik laat me verrassen het zal wel lukken.Ook een heel goed 1012 jaar met misschien gauw een vaste baan. Veel liefs en een stevige knuffel van Oma. -
22 December 2011 - 19:08
Rolf:
Nou na goed zoeken komen we alleen maar op de Duitse benaming voor je ingedikte soep en dat is dan eintopf maar zelfs me moeder komt niet verder dan maaltijd soep :)