Voor de eerste keer Juhannus vieren :)
Door: Chantal
Blijf op de hoogte en volg Chantal
26 Juni 2011 | Finland, Pori
Het is weer tijd voor een nieuwe blog, na een gemixte week van werk en vrije tijd.
Maandag t/m donderdag heb ik vroege diensten gedraaid op werk. Die gaan nog altijd heel goed en ik geniet elke dag weer om daar te zijn! :D Deze week waren er nog wat leuke activiteiten voor de bewoners, gezien het deze week (lees: dit weekend) tijd was voor de nationale feestdag Juhannus, ook wel bekend als Midzomernacht. Doordeweeks waren er daarom wat speciale activiteiten voor de bewoners, waaronder op dinsdag het maken van een eigen 'vihta' (spreek uit: viegta. Soms ook wel 'vasta' genoemd) die gebruikt word in de sauna (zoek maar op op wikipedia!) en op woensdag was er een blaasorkest en werd er wat gegrild. Over Juhannus later in de blog wat meer overigens!
Donderdag op werk kreeg ik nog een leuk nieuwtje, want ons afdelingshoofd Sirkka-Liisa kwam aan me vragen of het goed is dat ze me ook in augustus verder gaat inplannen. Dat werd natuurlijk met een megaglimlach en een welgemeend 'yes' beantwoord! Zeker weten doe ik het niet meer, maar ik meen dat ze ook iets zei in de trant van 'wat er daarna (lees: ná augustus) gebeurd moet ik nog even kijken'. Het is al goed dat ze dat aanhaalt, kans bestaat dus dat ik mísschien na de zomervakantie nog door kan werken! Ik hoorde trouwens van een collega dat de HBO-verpleegkundige waarvan het nu afhangt of ik na augustus nog kan doorwerken, depressief is en al tot nu toe het gehele jaar afwezig is geweest, dus de kans bestaat dat ik inderdaad nog door kan werken. We zullen netjes afwachten en wel zien hoe en wat!
Thuis had ik alleen op dinsdag wat werk met de familie, gezien ze pas maandagavond terugkwamen van hun weekendje weg en ik toen al richting bed ging. Dinsdag dus lekker wat gewerkt en met de kids tijd doorgebracht, lekker samen gegeten aan tafel en toen kwam het... Ik tegen Maarit en de kids: 'boh wat is het weer fijn dat jullie terug zijn!'..stilte volgt..Maarit: 'ehm, ja, sorry, maar we vertrekken morgen alwéér!' :p Gingen ze dus op woensdag in de namiddag alweer naar het volgende uitje namelijk bij de moeder van Aleksi in Vaasa een week doorbrengen in het zomerhuisje. Met andere woorden: ze vertrokken op woensdag en komen pas a.s. dinsdag weer terug! :p Lekker zeg, zit ik wéér alleen. Geen probleem op zich, rust is ook welkom en ik kan doen en laten wat ik wil, maar toch mis ik het samenzijn met de familie wel :( Achja, nog maar 2 daagjes en dan is alles weer 'back to the way it was'.
Ik heb me gedurende de week thuis geamuseerd met mijn dagelijkse karweitjes, een flink stuk joggen (woensdag of donderdag, weet het niet zeker meer), boodschappen doen en spullen inpakken voor mijn eigen 'weekendje weg'. Maandagavond nog wat gewandeld en lekkere spaghetti met zeevruchtenmix gegeten bij de Efteling-dvd..en god daar blijf ik elke keer weer bij janken haha :p Tja; eens Eftelinggek, altijd Eftelinggek ;) Dinsdag nog een pakketje gekregen van thuis, thnx zussie! :D
Want, zoals gezegd was het dit weekend Juhannus hier in Finland, een van de nationale feestdagen. Ja, ik weet het en hoor het jullie al zeggen 'maar Midzomernacht is toch op de langste dag van het jaar, dus afgelopen dinsdag en niet in het weekend??'. Dat klopt, en op het werk heb ik uitleg gekregen dat het zo is dat de regering jaren geleden heeft bepaald dat Juhannus standaard op de vrijdag en zaterdag gevierd zou worden, gezien dit met werk, winkels, e.d. makkelijker is. Goed, terug naar Juhannus zelf. Voor meer uitleg kunnen jullie wellicht zelf zoeken op wikipedia, hoewel ik denk dat het belangrijkste al gezegd is haha! :p
De 'traditionele' manier om Juhannus door te brengen is in het welbekende Finse zomerhuisje, ook wel 'mökki' (spreek uit: mukkie) genoemd. Indien mensen geen eigen mökki hebben, gaan ze ook vaker naar de zomerhuisjes van familieleden of vrienden waar ze dan uitgenodigd zijn. Ik was uitgenodigd in het zomerhuisje van de ouders van Satu's vrienden: die vrienden die ik heb leren kennen op het voetbalgala toen. Ik denk dat we uiteindelijk met een man of 8 à 9 waren (ouders niet meegeteld), en we hebben 2 superdagen daar doorgebracht! :D Dames en heren daar in Nederland, ik denk dat ik later toch maar écht een mökki ga aanschaffen, al is het maar voor alle vakantiegangers die me een bezoekje willen brengen ;) De sfeer bij zo'n huisje moet je zelf komen opsnuiven, maar zal het proberen te omschrijven (pa en ma, denk dat Luxemburg aardig in de buurt komt qua rust, natuur en genieten!): het huisje ligt ergens in het landschap, afgelegen dus van stad, in de natuur, aan de rand van een uitloper van de zee. Complete rust, op het gefluit van vogels, de wind door de bomen, en ons eigen 'kabaal' na. Tja, hoe moet ik het beter omschrijven: back to basics, 'Zen', volop genieten.
Wat doen de Finnen dan als ze Juhannus doorbrengen in het mökki? Lekker relaxt je spullen installeren, wat drinken (bier, wijn, sterke drank, of gewoon water), aan het eind van de middag een begin maken aan de 'Juhannus-olympics', aan het begin van de avond wat grillen, daarna de sauna in gevolgd door zitten in verwarmd zwembadje en/of zwemmen in koude zee (18 graden, toch érg koud vanuit een sauna van 80+ of badje van 35+...) waarbij sauna en zwemmen een aantal keer herhaald word, en daarna genieten van de lange lange lichte nacht met nog met een roeibootje een zeetochtje maken en daarna de laatste paar worsten nog grillen, genieten van een traditioneel Midzomernacht-vuur(tje) verzorgd door de vader en verder genieten van de nacht waarin het dus niet pikkedonker word en je ook niet echt de behoefte voelt om te gaan slapen.
Wat we rond een uur of 4 in de ochtend toch maar zijn gaan doen haha :p Tot een uur of 10, daarna opgestaan en aangekleed voor dag 2. Wat doen de Finnen op dag 2 dan? Wat drinken (bier, wijn, sterke drank of gewoon water), wat ontbijten met daarbij ook een heerlijke hartige taart gemaakt door Satu's moeder en een cake gemaakt door mij plus nog eens 2 overige cakes door anderen gemaakt, verder gaan met de Juhannus-olympics waarbij Chantal 5e word van de 8 na vijf verschillende spellen gespeeld te hebben, verder genieten van de omgeving, halverwege de middag genieten van nóg een rondje grillen dit keer verzorgd door de ouders, daarna met de dames blokken hout opstapelen als 'vergoeding' voor de verzorging die 2 dagen, wat koffie drinken en daarna weer verder met werk, en voor de rest van de middag/avond genieten van alles om je heen. Oh, en dan ook nog met Satu kapitein spelen en een klein tochtje maken op de zee vóór het zomerhuisje.
Hmm...ik hoop dat de opsomming compleet is en dat jullie een indruk hebben van wat we gedaan hebben en hoe zeer ik genoten heb! :D Het klinkt speciaal dat 'Juhannus' en het 'traditioneel doorbrengen in een mökki', maar als je het zo bekijkt is het gewoon een supergezellig samenzijn waarin alles lekker relaxt gebeurt en het gewoon gaat om puur en alleen genieten. Maar dat is ábsoluut niet moeilijk met zo'n prachtige omgeving om je heen en zulke práchtige mensen! Ja, op dit soort speciale momenten word je je weer bewust van de keuze die je gemaakt hebt om te emigreren en de grootsheid van je dankbaarheid voor je keuze. Nee, ik heb geen spijt en nee; ik ben niet van plan ooit nog terug te verhuizen naar Nederland. Klinkt hard, maar het is de waarheid en de waarheid toont nóg maar weer eens dat ik de goede keuze gemaakt heb en óntzettend blij ben met mijn keuze :) Ook ben ik erg dankbaar voor alle Finnen die ik heb leren kennen wat zonder hen was het nooit zo goed gelopen, kiitos te kaikille! :)
Ja, ik heb een heerlijk weekend/weekje achter de rug! Vooral genoten van de gezelligheid van het weekend, het roeitochtje over zee door een stukje van de archipel van Pori en de rust daarbij, en ik geniet na met al mijn opgelopen muggenbulten hahahahaha :p Nee, ik heb ze niet geteld maar 20 zal ik er zeker hebben. En mochten het er 30(+) zijn dan kijk ik er ook niet raar van op! Dat is wel een ontzettende 'pest' hier als je in zo'n bosrijke omgeving zit bij water. En nee, ik mag er niet aan krabben dat weet ik....maar MIJN GOD wat is het soms héééééééééérlijk om eens goed te krabben en te genieten van het jeuken! :D Wat minder dat het daarna flink brand maar goed...voor wat hoort wat! :p Als jullie je nog afvragen of ik ook in de koude zee gezwommen heb: ja, ik gekke Hollander wel ja ;) En volgens mij als enige/een van de weinigen 2 keer! :D Is er bewijs van? Ja, dat zal ik hopelijk snel van Satu krijgen en dan posten ;) Satu vertelde overigens nog dat op de vooravond van Juhannus, de vrijdagavond dus, men nog een traditie kent: meisjes leggen 7 verschillende bloemen onder hun kussen en kunnen dan een droom krijgen waarin hun toekomstige man te zien is. Helaas vertelde Satu dit op zaterdagochtend, íetwat te laat dus :/ Maar bij navraag zou het in principe ook nog op zaterdag kunnen, en natuurlijk moest Chantal dat uitproberen ;) Dus na een stuk joggen toen ik weer thuis was heb ik 7 verschillende bloemen verzameld en vannacht onder mijn kussen gelegd. Ja, ik heb over een man gedroomd, nee ik heb geen idee wie (kan niet eens uiterlijk omschrijven). Zullen het er dus maar op houden dat er een man gaat komen, maar dat nog niet duidelijk mag worden wie :p We zullen zien...
Ik heb weer werk voor de boeg en wéér een superleuk weekend, want ik ga vrijdag en zaterdag weer in Rauma spenderen! :D Ik zal vrijdag bij Tomi verblijven en daar ook logeren, als het weer goed is gaan we nog richting strand (duim duim). Zaterdag heb ik rond het middaguur nog een kleine meeting gepland met alle meiden daar uit Rauma, hopelijk kunnen er veel komen! :D
Zaterdagavond moet ik weer in Pori zijn want dan heeft Satu haar afstudeerfeest, zij is een week of 2 geleden afgestudeerd ook als verpleegkundige! :D Ze was trouwens óntzettend blij met jullie kaartje pa en ma, wist niet hoe ze jullie moest bedanken maar bij deze dus! :)
Lieverds allemaal daar in Nederland, hou jullie haaks!
Ik hou jullie op de hoogte, tot de volgende keer maar weer ;)
Santtu
26 Juni 2011 - 19:04
Pa En Ma:
Ocherm, waar hebben ze je toch naar toegebracht? We zouden zo maar medelijden met je krijgen zeg, heb je echt daar het hele weekend van moeten genieten?
Je zou er zo maar helemaal stikjaloers van worden!
We lezen ook tússen de regels door dat je genoten hebt en blijf dat vooral maar doen. En ja, je mag gerust daar blijven! Jij hoort daar thuis!
X X -
27 Juni 2011 - 05:14
Rolf:
Dat je daar wil blijven voor 100% bespaart me jou terug te brengen met de kruiwagen (des noods) anders heb ik geen vakantie adres meer :p.
Leuk he op lege bier blikjes schieten zo vaak gedaan maar heb je ook raak geschoten? (dat had je er niet bij gezet :p
Rolf -
28 Juni 2011 - 14:18
Oma Van De Flat.:
Hallo Chantal,eindelijk heb ik weer wat bij geleerd op de computer.Het gaat nog niet zo best ,maar het lukt. Wat een leuke dagen heb je doorgebracht met je vrienden en wat leuke foto's .Wat een prachtige omgeving ,geniet er maar van dat kan niemand je meer afnemen . Het werk bevalt je ook goed.,Oma wenst je nog veel succes met alles veel liefs en tot een volgende keer. Oma! -
01 Juli 2011 - 06:02
Oma Bos:
Denk ik nu heeft ze de ware Jacob gevondenJUHANNUS blijkt het een tweedaags feest te zijn,maar daar heb je wel van genoten.Het lijkt me geweldig om alle finse feesten mee te maken Nu wordt je echt binnenlands!Straks ga ik naar coiffy,ook niet gek Het is pas 8 uur en tijdens het wachten op Peter en Carla schrijf ik aan jou.
Hou je haaks en veel liefs Oma