Zonnige week voorbij; nu op vakantie! :D
Door: Chantal
Blijf op de hoogte en volg Chantal
20 Maart 2011 | Finland, Pori
Zo, we staan alweer aan de vooravond van mijn vertrek naar huis. Ja, alweer :p Dit keer lekker voor een welverdiende vakantie. Althans, lijkt me welverdiend :) Voordat ik het wéér vergeet trouwens nog even 1 ding: Satu en ik hebben nog in de krant gestaan (op internet dan wel) na die wandeling met Satu samen (zie foto's). Zo, dat eindelijk met jullie gedeeld haha :p
De familie is vrijdag aan het begin van de avond vertrokken op hun vakantie naar Ylläs, gelegen in Lappi aka Lapland natuurlijk. Ligt vrij noordelijk, dus ze hebben nog gegarandeerd een lekker pak sneeuw. Goed ook aangezien het een 'late wintervakantie' is! Toch best gek om ze uit te zwaaien wetende dat je ze dik 2 weken niet zult zien..maar goed, zoals ik altijd zeg 'aika menee nopeasti' oftewel de tijd gaat snel dus voor we het weten zal ik iedereen weer zien.
Ik zit dus sinds vrijdagavond alleen thuis, een rustig weekend voor mezelf dus en om natuurlijk mijn koffer in te pakken, en het huis en mijn appartementje wat op orde te brengen. Dat gebeurt direct bij terugkomst ook weer, zal dan toch wel een nieuwe laag stof her en der liggen ;) Vrijdagavond heb ik nog lekker op de Wii gestaan en mijn oefeningen weer gedaan. Daarna ontzettend genoten van een heerlijk warme en lange sauna. Ik merk dat ik er toch echt aan gewend ben geraakt. Resultaat: flink warme sauna (dit keer 90, was nét íets teveel van het goede) en een dik halfuur genoten van warmte en muziek (Within Temptation, momenteel verslaafd aan hun cd 'The Silent Force'). Daarna een lekker avondmaal en nog wat film gekeken op de bank naast de aangestoken openhaard. Tja, wat willen we nog meer he ;)
Gisteren, zaterdag 19-3, ben ik lekker bezig geweest met wat wasjes draaien, naar de winkel om nieuwe koffie te halen (en voor Rico alvast cornflakes, jeetje wat een megaverpakking :p ) en heb thuis wat dingen opgeruimd enzo. Ook heb ik mijn laptop eens goed opgeschoond door wat mappen met foto's (flink wat foto's ja!) op dvd te branden. Resultaat: wat meer schijfruimte en wat minder dingen voor mijn laptop zodat ie het wat rustiger aan kan doen :p Verder nog genoten van tv. In de namiddag is Jussi overigens nog langs gekomen vanuit Rauma, heerlijk om hem weer te zien voor het eerst sinds 2 maanden! :D Is altijd gezellig met hem; lekker kletsen en lachen, voelt goed en vertrouwd :) Jammer dat hij maar een paar uurtjes kon blijven, maar we zien elkaar binnenkort weer :) Kiitos sulle! :) Toen de avond begon in te vallen ben ik nog een stukje gaan wandelen, heerlijk zo met ondergaande zon. Verder lekker gegeten en mijn koffer ingepakt.
Vandaag, zondag 20-3, een vrij luie dag met wat stofzuigen en poetsen zowel in het huis als in mijn appartementje, mijn koffer verder inpakken, online inchecken voor de vlucht en nog wat vuil wegbrengen. Verder een 'bank-hang-dag' met tv erbij; ook wel eens lekker :) Het was overigens heerlijk weer overdag; lekker zonnig en tijdens het wandelen toch wel warm met een winterjas en trui. Respect voor de Finnen trouwens: die lopen nu nog met overbroeken, mutsen en wanten aan. Zweet me kapot als ik ze zie... Bij het vallen van de avond ben ik ook weer gaan wandelen. Sinds de wandeling gisteren heb ik trouwens een erg 'sterke band' met Finland merk ik; vind het heerlijk dat ik hier woon en voel me er écht thuis. Ik weet niet goed hoe ik het gevoel moet omschrijven, maar het is sinds gisteren echt sterk. Weet niet of ik dit al eerder gehad heb in de afgelopen maanden... Heerlijk om te weten dat je hier woont, hier blijft :) Stiekem geniet ik ook ontzettend van het feit dat ik weet dat ik hier weer gewoon terugkom, niet meer terug naar Nederland móét op een bepaald moment. Klinkt misschien niet zo lief voor jullie allemaal, maar ik hoop dat jullie snappen wat ik bedoel :) Gaat puur en alleen om het feit dat ik hier nu écht ben, mijn droom leef. Ik mis Finland nú al, en ik ben nog niet eens op vakantie haha. Best een raar gevoel als je je bedenkt dat ik afgelopen weekend nog wat heimwee naar huis meende te voelen opkomen... Maar goed, wie weet wat er gaat gebeuren als ik weer naar Finland vertrek vanuit het altijd sjoene Geleen :p
Terugkijkend naar de rest van de week was het weer een normale werkweek voor me, afgezien van het feit dat Siiri t/m woensdag thuis is gebleven; voelde zich niet zo lekker en had koorts. Voor mij betekende dat dus een aangepaste werkdag en zelfs dinsdag en woensdag alleen met haar thuis zijn. Dat is verder allemaal goed gegaan, ze heeft zich heel goed gedragen :) We hebben het erg gezellig gehad en gelukkig kan Siiri zich ook goed zelf vermaken, wat voor mij resulteerde in tóch tijd hebben mijn normale werk te doen.
Maandag ben ik overigens nog naar de bank gegaan in de middag (na nog een formulier voor pa op de post gedaan te hebben) vanwege het niet kunnen pinnen in Nederland afgelopen week. En ja dames en heren, alles in het Fins he ;) Gaat toch erg goed moet ik zeggen! Maar zoals uit mijn vraag en het antwoord van de bank-medewerkster bleek zou ik gewoon moeten kunnen pinnen met de pas, in heel Europa. Toen ik vermelde dat er bij de H&M kennelijk in de ochtend een probleem was geweest met het apparaatje kwamen we tot de conclusie dat het inderdaad daaraan gelegen moet hebben. De bank-medewerkster vroeg nog of ik het ook in een andere winkel geprobeerd had, maar dat had ik natuurlijk weer niet gedaan haha :p Toch maar eens proberen komende week... Aleksi was maandag overdag thuis (lange dienst op zondag) en kon dus op Siiri letten, ik heb zoals gezegd mijn werk kunnen doen.
Dinsdag vooral veel met Siiri opgetrokken, tot in de namiddag. Aleksi was al eerder thuis en ook de opa kwam om op Siiri te passen. Ik ben naar taalcursus gegaan, dat ging verder weer prima :) Toen ik met Aylien in de stad richting bus liep (toch maar genomen, had het goed koud en dus geen zin om te wandelen) zagen we nog een nucleaire powerplant gemaakt van sneeuw en ijs. Zoals ik een dag later in de krant zag was daar kennelijk overdag een herdenking geweest van de rampen in Japan tot nu toe. 's Avonds heb ik nog een ontzettend interessante documentaire gekeken op tv. Een Amerikaans programma (extraordinary people) waarin ditmaal een man werd gevolgd die maar een 'half lichaam' heeft. Hij had als embryo een ziekte (1 op 25000 mensen krijgen dit) waardoor zijn wervelkolom niet aan het staartbeen is vastgegroeid. Dit zorgde voor misvormde benen en een kleine kans op leven. Zijn benen zijn op halfjarige leeftijd geamputeerd; aanvankelijk alleen de onderbenen maar omdat de wonden niet wouden helen hebben ze ook de bovenbenen verwijderd. Het was prachtig te zien hoe die man in het leven staat; als een normaal persoon, die een normaal leven leid, net zoals iedereen. Prachtig gewoon, dát soort mensen zijn mensen die écht leven!! Respect, 1000% respect :) Laat je weer realiseren hoe blij je zelf mag zijn met je gezonde lichaam en 'normale' leven.
Woensdag de hele dag thuis met Siiri, eigenlijk geen bijzondere dag. Ik heb niet hoeven koken, gezien de familie de laatste dingen uit de koelkast natuurlijk moest opmaken. In de namiddag mijn appartementje nog gepoetst overigens, en Siiri ontzettend blij gemaakt met roze en paarse hand- en teennagels. Om en om natuurlijk, was zeer geslaagd en de kleuren goed gekozen door haarzelf! :D In de avond was er nog een Nederlandse uitzending op tv, over een dochter en moeder. De dochter was op haar 17e bekeerd tot de Islam, kwam uit een Katholiek gezin. Was erg interessant om te zien hoe de relatie tussen hun was verlopen en uiteindelijk geworden tot wat het nu is :) En natuurlijk sjiek om een Nederlandse aflevering op Finse tv te zien ;) Zaterdag heb ik die overdag wéér op tv gezien trouwens.
Donderdag was iedereen weer naar dagopvang en werk, een oase van rust in huis dus. Toch wel raar op zo'n moment, dan mis je toch wel de aanwezigheid van Siiri om je heen. Maar goed, dit betekende voor mij een heerlijk 'ouderwets normale' werkdag voor mij, met mijn dagelijkse dingetjes weer. In de ochtend en middag werd de mega-ventilator uit de keuken gehaald, wat een éxtra stilte in huis ineens! :D En niet meer 30 graden in de keuken; ook fijn ;) In de avond weer naar taalcursus waarna ik door Maarit werd opgehaald. Eigenlijk zou de opa op de kids passen omdat Maarit en Aleksi weer een scholing hadden, maar hij had koorts gekregen. Dus was ik in de avond alleen met de kids thuis. Ze hebben zich vrij goed gedragen en we hebben weer heerlijk met elkaar kunnen lachen. Het resulteerde nog in een door mij zelfbedacht liedje over 'Herra Hammastahna ja Rouva Kynsilakka' aka meneer tandpasta (Santeri) en mevrouw nagellak (Siiri); kids weer aan het lachen, Chantal tevreden ;) Maarit en Aleksi kwamen pas rond 11 uur weer thuis, een lange avond dus voor mij maar wel lekker doorgekomen :) Siiri had kennelijk donderdagochtend bij dagopvang ontzettend trots met haar handen gewapperd en iedereen laten zien hoe prachtig haar nageltjes wel niet waren ;) Daar doe je het toch voor niet?!
Vrijdagochtend heb ik mijn werk gedaan en heb nog een pakketje naar de retourplek gebracht (broekjes besteld, 1 was te klein) en ben rond het middaguur nog naar de stad gelopen om mijn bustickets te kopen. Ook ben ik nog een winkel ingedoken en heb mooi 2 panty's en een bikinibroekje in de aanbieding gekocht :) In de middag nog her en der met de familie geholpen met inpakken enzo, en uiteindelijk dus uitzwaaien zoals gezegd.
En nu, nu staat mijn vakantie voor de deur. Heerlijk om 11 daagjes weer thuis te zijn (met 2 dagen reizen) en veel mensen weer te zien! En ja, ik kan helaas een groot deel van jullie niet bezoeken. Dit is erg jammer maar er is helaas niets aan te doen :( Ik plan altijd mijn vrije tijd vol, maar het is gewoon ongezond als ik alles vol plan om maar zoveel mogelijk mensen te kunnen zien in 9 dagen écht thuis. Excuses dus voor degenen met wie het deze keer niet lukt maar troost jullie: ik kom nog vaker op vakantie in Nederland ;) Wat hoogtepunten komende dagen: lekker uit eten met mijn oma's, bij één van de twee blijven logeren, met Loes naar Disney, met een aantal vrienden naar de Efteling, op zondag lekker gourmetten, maar vooral genieten van weer thuis in huis te kunnen zijn :) Whiehoooow hier komt Chantal! :D
Ow, wat ik nog even tussendoor moet vertellen is het volgende, daardoor stuiter ik inwendig al de hele dag!! Op internet is er een website waar alle vacatures in Finland op te vinden zijn. Ik kreeg de ingeving om daar weer eens op te spieken en trof daar ontzettend veel vacatures voor zomerwerk aan voor in het ziekenhuis, o.a. hier in Pori! :D Er is natuurlijk een kans dat ik niet word aangenomen maar oh ja zeker weten ga ik heeeeeeeeeeendig wel solliciteren! :D Als de familie terug is even overleggen of het mogelijk is dit te doen en vragen of ze eventueel kunnen helpen met mijn cv in het Fins enzo, maar dit zou wel een supermogelijkheid voor me zijn! :D Helpt me alleen maar meer bij het vinden van verder werk op een later moment en het is weer fijn om in mijn eigen beroepsveld weer ervaring op te kunnen doen, dit keer ook met alles in het Fins! :D Vingers gekruist dus en hopen op hoop van wat engeltjes hierboven ;)
Goed, morgen vertrek ik in de ochtend al richting busstation, Satu is zo lief om me te brengen (geen zin in hetzelfde gesleep als afgelopen week met nieuwe sneeuw..gelukkig niet meer gevallen tot nu toe). Ik ga overdag nog Helsinki bezoeken, heerlijk om daar weer door de stad te kunnen lopen en winkels in te kunnen duiken! :D In de avond heb ik dan om 18:25u hier (17:25 bij jullie) mijn vliegtuig en ben dan iets voor 8-en in Düsseldorf, lokale tijd bij jullie...als de piloot zijn best doet natuurlijk ;)
Lieve lieve mensen, hou jullie allemaal haaks en voor een aantal van jullie: tot snel! :D
Chan
ps: net nog met lieve broedert gechat, die heeft kennelijk ook als een échte Fin in de sneeuw liggen rollen (2x !) direct uit de sauna komend. Yeah! :D
20 Maart 2011 - 22:06
Pa:
welk handje, voor of achter de reflector ? Morgenavond kijken of we in Düsseldorf de rest van Mickey ook nog kunnen vinden. Veel plezier morgen en een goede reis; kijken of die piloot al net zo goed de weg naar Düsseldorf weet als ik ....... -
21 Maart 2011 - 02:06
Nathalie:
Graag gedaan hoor ;)
Kan niet wachten tot je hier bent!!!! En ja je hebt gelijk, wordt toch een tikkeltje verdrietig als je zegt dat je zo thuis bent in Finland :P Maar t bevestigd maar weer dat je de goede keuze hebt gemaakt!!!
Tot volgende week!! -
21 Maart 2011 - 08:40
Rico:
Hmm .. honger! :Y
The Silent Force! Doet me denken aan de goede oude tijd in de ComputerSooS, waar ik die CD altijd opzette en vervolgens een stuk of vijf muizen naar mijn hoofd kreeg. :p Al weet ik niet of dat persé aan die CD lag, maar toch .. memories (één van de nummers op die CD. HA! Parate kennis :p).
Goede vlucht en tot snel weer!. ;) -
21 Maart 2011 - 08:59
Mama:
Sinds de cd's van Within Temptation binnen kwamen na jouw bestelling bij de Large heb ik ze al grijs gedraaid. Heerlijke muziek; gisteren ook weer. Want ja, ik heb ze natuurlijk door pa laten kopieëren................
Als ik je programma voor die 11 dagen zie denk ik dat je blij bent als je weer terug gaat naar Pori, om daar weer uit te rusten. Maar het is fijn dat je er aan komt en dat we je een aantal dagen om ons heen hebben.
Dag, Finse dochter van me! Tot straks! -
23 Maart 2011 - 09:40
OMA:
Lieve Chantal Dit is heel bijzonder,dat ik naar je schrijf terwijl je naast me op de bank zit heel gezellig.Straks wil ik toch graag een kopje koffie met je drinken Goed ?liefs oma