Einde der waterpokken & -tig keer dezelfde dvd's!
Door: Chantal
Blijf op de hoogte en volg Chantal
30 Januari 2011 | Finland, Pori
Mijn hemel lieve mensen..waar gaat de tijd toch heen!?! :o Deze week is echt omgevlogen in een rotvaart! Goede zaak natuurlijk als je kijkt naar het verlangen naar maart, maar een slechte zaak als je bedenkt dat de tijd zo snel gaat... Overmorgen is januari 2011 alweer geschiedenis. Inmiddels zit ik lekker te genieten van ClassicFM en een worteltje; ik probeer me in de avonden wat meer te richten op gezondere snacks zoals yoghurt/viili en nu ook een worteltje :) Viili is overigens een yoghurt-achtig product dat wordt gemaakt met een van oorsprong Finse melkzuurbacterie. Viili smaakt romig en minder zuur dan gewone yoghurt. Even van internet afgeplukt voor jullie ;)
Zoals in mijn vorige blog al vermeld werd had Siiri deze week de waterpokken te pakken, en hoe! :o Ze had echt véél meer pokken op haar lichaam dan Santeri, dik 2 à 3 keer zoveel! Zij is dan ook thuisgebleven, met op maandag nog Santeri erbij en Maarit. Dinsdag en woensdag is Santeri gewoon naar päiväkoti gegaan, waarbij Maarit dinsdag overdag is thuisgeweest en 's avonds en 's nachts gaan werken (Aleksi dus terug thuis). Woensdag halverwege de dag is Maarit voor een aantal dagen met een paar vriendinnen op vakantie gegaan naar Lapland, ze zal morgen (maandag 31-1) in de namiddag/avond weer thuiskomen. Zoals Aleksi meldde na wat telefoontjes heeft ze het naar haar zin daar! :)
Maandag, dinsdag en woensdag waren voor mij weer normale werkdagen op wat meer thuis-zijn met de kids of alleen Siiri dus. Aan de ene kant fijn wat meer met ze op te trekken, op de andere kant soms ook wat vermoeiend of lastig met mijn eigen karweitjes en bezigheden zoals huiswerk voor taalles en willen wandelen enzo. Maar goed, combineren gaat vrij goed en het meer moeten zorgen voor de kids heeft ook zo zijn leuke kanten! :D 3 keer dezelfde DVD kijken bijvoorbeeld, lekker op de bank kunnen hangen (en je daardoor wel moe voelen door het niksdoen..) óf...!!! Een mooie bonus zoals woensdagochtend ineens bleek! Ik zat aan het ontbijt en Maarit stond ineens naast me en zei 'This is for you Chantal!', met in haar hand geld. Ik dacht dat het was om etenswaar te kopen als zij op vakantie zou zijn, maar het bleek een bonus te zijn!!! :o Tja, daar zat Chantal ineens met haar mond vol tanden (en ontbijt ja :p) en later met een rood hoofd van inwendige blijdschap en dankbaarheid! Ze had het er met Aleksi over gehad op dinsdagavond en ze waren tot de overeenkomst gekomen dat het meer thuis moeten zijn met de kids deze maand vanwege waterpokken-invasies een bonus vereiste! En nee, het is niet een bonus waar ik over kan klagen, laten we het daar op houden :) Wat een lieverds zijn het! :D Dat neemt weer wat meer 'op de centjes letten' komende maand weg, en het sponsort wat meer in mijn uitgaven in maart; van harte welkom dus! Ik heb Maarit en Aleksi allebei van harte bedankt en gezegd dat dit niet nodig was geweest; ik doe mijn werk hartstikke graag, en wat meer thuis zijn met de kids is helemaal geen probleem! :)
Vanaf donderdag is Aleksi niet gaan werken gezien er altijd een volwassene thuis blijft als de kids ziek zijn, en tja, Maarit was op vakantie. Vanaf donderdag tot en met vandaag (zondag 30-1) zijn we dus met z'n viertjes thuis geweest, met wederom veel met de kids optrekken en mijn standaard werk en bezigheden. En elke dag hebben we weer een DVD dik 3 keer bekeken, maar ook dat maakt niet veel uit :) Als je de kinderen naast je hebt op de bank en je zit heerlijk met ze te genieten en lachen is er niks wat je dag kan verpesten! :D En zo hou je er trouwens ook weer een nieuwe favoriete film aan over, misschien wel een van mijn lievelingsfilms en zeker een aanrader!! :D De allereerst film van Tinkerbell; mijn god wat een prachtfilm! :D Vol humor, avontuur, prachtige muziek..maar het is vooral een heel kleurrijke film (zowel in het verhaal als in échte kleuren!). Chantal weer happy! :D Wat elfjes niet teweeg brengen bij me ;) Toen, nu, en ik ben 'bang' voor altijd! :p
Tja, hebben we nog speciale dingen gedaan, eigenlijk alleen vandaag wat echt 'speciaals': we zijn vandaag naar Yyteri gegaan, een strand aan de kust van Pori. Ik ben daar in de zomer al geweest met Jussi, toen ik 2 weken terug in Rauma was. Maar in de winter is het kennelijk ook de moeite waard, en goddank kwam Aleksi met het idee er vandaag heen te gaan! Resultaat: witte duinen, een witte bevroren zee en heeeeeeeeel veel slee-plezier! :D Is dat niet prachtig; kunnen zeggen dat je op een strand bent gaan sleeën? :p Ik vind van wel in ieder geval! :D Een koude wind natuurlijk, weliswaar, maar goed dat mocht de pret niet drukken! Hard dat we gingen! :D
Het was dus een 'abnormale week' met daarin veel tijd met de kids doorbrengen. Ik heb echter het gevoel dat dit alleen maar een positief resultaat heeft, en ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook wel mis als de kids weer allebei weg zijn overdag. Veel samenzijn met ze heeft een leuke en minder leuke kant (= vermoeiend), maar het is altijd fijn meer met ze op te trekken :) Wat nog grappig was trouwens; gisteren was ik wat vuil gaan wegbrengen, snel want we zouden gaan schaatsen. Op de terugweg voelde ik ineens dat ik geen zin had om te gaan schaatsen en nam me voor te vragen of ik thuis mocht blijven. Thuis aangekomen bleek dat de kids allebei geen zin hadden in schaatsen en dat ze dus gingen sleeën tegenover het huis; onbewuste connectie? Geen idee, wie weet! :)
Mijn taalcursussen gingen goed deze week, geen bijzonderheden te vermelden. Wel heb ik nog aan mijn lerares gevraagd of ze toevallig een nieuwe cursus wist in de zomer (huidige cursus eindigt halverwege april), of of ze me kon vertellen of er een vervolg was op mijn huidige leerboek. Ze zou me op de hoogte houden, maar donderdag ben ik toch maar even de boekenwinkel ingelopen en heb daar gevraagd of er een 2e lesboek was van mijn huidige lesboek (natuurlijk in het Fins gevraagd he! :o) en jawel! :D Als deze cursus dus is afgelopen kan ik zelf verder gaan leren, wat ik zeker zal doen gezien ik me de taal eigen moet maken. Jeej! :D Leuk vooruitzicht dus, ik hoop dat het ook goed gaat lukken zonder leraar in de buurt! :)
Verder zoals gezegd mijn dagelijkse werk en weer bijna elke dag wat wandelen. We hebben deze week prachtig zonnige dagen gehad, heerlijk genieten dus van een prachtig wit en zonnig landschap! Helaas ook weer wat dooi met ijs als gevolg (trouwens ook wat regen aan het begin van de week! :o), gelukkig is de dooi zo nihil dat bij de minste temperatuurdaling weer nieuwe sneeuw komt en het ijs dus wat veiliger begaanbaar maakt! :) Afgelopen nacht (zaterdag op zondag) heeft het flink gestormd buiten, mijn god wat ging het tekeer! :o Resultaat vandaag: hier in de 'achtertuin' is de laag ijs vrij komen te liggen en tja, dan krijg je schaats-partijen en 'bijna-valpartijen' te verduren. Maar we zijn en blijven voorzichtig ;)
Donderdag is er trouwens nóg een Nederlands meisje in Pori gearriveerd, Anne. Zij is ook in Rauma geweest toen ik daar stage liep, en ze zat toen samen met de 2 Nederlandse jongens op school (Sebastiaan en Erwin). We hebben afgesproken binnenkort wat af te spreken zodat we samen wat 'plekjes' in Pori kunnen bekijken, weet zij ook waar heen te gaan ;) 1 vooruitzicht is er in ieder geval dus al! De volgende twee staan ook voor de deur: morgen kan ik nog een pakketje gaan ophalen dat door Rolf en Nicole verstuurd is en later in de week nog een pakketje van thuis! :D Verder staat me een normale werkweek te wachten met ook weer mijn taalcursussen. Overigens heb ik dinsdag of woensdag nog een verrassing voor Maarit en Aleksi: ik ga ze een avondje film (= bioscoop) cadeau doen met Valentijnsdag! Zorg ik voor de kids, kunnen zij lekker met z'n tweetjes genieten ;) Dat verdienen de lieverds wel!
Ik hoop dat alles bij jullie ook goed gaat lieve allemaal, waar ik eigenlijk niet aan twijfel! :) Ik heb alweer gemerkt dat ik vrienden heb om trots op te zijn! Ik hoef geen namen te noemen, denk wel dat jullie je aangesproken voelen ;) 1 iemand wil ik wel nog even het beste toewensen en dat is Loes. Meid, succes met verhuizen, en maak er een mooi eigen plekje van! Wil wel een exclusive housewarming-party als ik terug ben in maart he ;) Ja dames en heren, mijn 'sydänystävä' (aka hartsvriendin) Loes gaat op zichzelf! :D Ik stuur je snel een kaartje ;)
Ook met mijn lieve broer gaat het goed daar in Noorwegen waar hij nu een half jaar studie doorbrengt, heerlijk weer een verhaal van je te kunnen hebben lezen! :D Hou je haaks lieverd ;)
Overigens gaat het met opa ook alweer wat beter, hou je sterk lieve schat! :) Als er iemand is die een sterke wil heeft dan ben jij het ;) Ik denk elke dag aan jou, maar ook aan oma en natuurlijk oma 'van het Bos' :) Hou van jullie lieverds, grootouders zijn het meest waardevolle dat je kunt hebben :) Kan niet wachten jullie allemaal weer te zien en te spreken in maart! Zet jullie schrap voor een flinke knuffel! :D Iedereen die ik ga zien dan trouwens :p Jullie weten hoe enthousiast ik kan zijn ;)
Ontzettend veel liefs voor íedereen vanuit een iets warmer, maar nog steeds wit Finland!
Chantal
ps: nog wat leuks gisteravond (zaterdag 29-1) op facebook! Toen ik van de zomer in Rauma ben geweest ben ik met Heidi en een vriendin van haar (Erika) meegeweest met een man naar een eilandje voor de kust van Rauma (Kuuskajaskari). Die man, Vasen, heeft daar een huisje waar we toen 2 dagen hebben doorgebracht, alles op zijn kosten! :D Ik kreeg gisteren op facebook een berichtje van hem dat hij met Carita (vriendin van Heidi) en haar zus (die Erika) naar Noorwegen gaat voor een weekje; of ik geïnteresseerd was om mee te gaan! :D Wederom vrijwel alles op zijn kosten! 'Helaas' ben ik die week dan thuis, maar ontzettend lief dat ik weer uitgenodigd werd! :D Tja, de Finnen die ik ken zijn toch echt prachtige mensen, kan er niks anders over zeggen! :D
30 Januari 2011 - 21:45
Pa:
ma is net weer naar beneden gegaan en ik mag nog even typen. Alweer een gezellig verhaal, al was je broertje je vandaag voor ! Heerlijk om jullie belevenissen zo te kunnen volgen. Gezellig ook dat je er nu weer een nieuw contact bij hebt, al is dat natuurlijk niet goed voor je Fins. Nog harder studeren dus !
Nog vijf weken en vier blogs en dan komen we zelf eens luisteren hoe het met je taalbeheersing is gesteld. Succes en veel plezier weer de komende week.
30 Januari 2011 - 22:48
Rolf:
Santtu blogt:
"een van oorsprong Finse melkzuurbacterie"
Wil dat zeggen dat die bacterie dan beter Fins spreekt dan jij?
Rolf -
31 Januari 2011 - 12:10
Jenn:
ik hoop toch wel dat het een leuke dvd was;) -
31 Januari 2011 - 18:53
Ting:
he lieve nicht, ziet er weer allemaal erg goed en gezellig uit. blij dat de pokke(n)invasie weer achter de rug is. kan alles weer zijn gewone gangetje gaan.schitterende foto's ook, trouwens.
heel dikke knuffel vanuit Aduard! -
01 Februari 2011 - 13:16
John Kruts:
Hoi Chantal,
Wat leuk om te lezen dat je het naar je zin hebt.
Ik ben een collega van je vader (weet je wel die man met die lange baard ook wel kabouter plop genoemd). Maar goed alle gekheid op een stokje.
Ben blij dat je het naar je zin hebt en leuk dat je dat zo op internet kan lezen.
Verder wensen wij jou nog een mooie tijd daar en geniet ervan.
gr. John en Nataschja en de kids -
04 Februari 2011 - 19:29
Oma:
Wat een heerlijke verhalen van jou Fijn,dat je het zo goed hebt getroffen met het gezin waar je beland bent Ik heb maandag nieuwe postzegels gehaald dus komt er volgende week weer een brief
Veel liefs van OMA