Nieuwe liefde, nieuwe sneeuw, nieuwe waterpokken
Door: Chantal
Blijf op de hoogte en volg Chantal
24 Januari 2011 | Finland, Pori
Mitä teille kuuluu? Toivon että kaikki on hyvin! Oftewel hallo lieve iedereen, hoe gaat het met jullie? Ik hoop dat alles goed is! :) Zo, weer even een korte cursus Fins voor jullie ;)
Mijn Fins gaat ook weer wat beter, ik vind het heerlijk om mijn cursussen weer te volgen; een enorme stimulans! Ook hier thuis, in winkels en bij ontmoetingen probeer ik nu meer Fins te spreken en ook meer te antwoorden in het Fins en dat gaat vrij goed! Ik kom er ooit nog eens ;) Het is in ieder geval een grappig en speciaal vooruitzicht dat ik na een paar jaar vloeiend Fins kan praten en ook met mijn kinderen (áls ik die kan krijgen natuurlijk :p) Fins zal spreken.
Aika menee nopeasti; de tijd gaat snel! Er is alweer een week voorbijgevlogen, mijn god soms vraag ik me af of dit een goede of slechte zaak is haha :p Afgelopen zondagavond, 16-1, heb ik zoals gezegd nog met thuis gekletst, het was fijn jullie weer te horen! De film was helaas een ramp..mijn digibox (soort HD-recorder, móet ook aan als je tv wilt kijken) is oud en heeft kuren als het koud is buiten, waardoor de tv gaat haperen :/
Maandag startte weer een normale werkweek, iedereen was weer weg gezien de waterpokken bij Santeri over waren. Rustig alleen thuis dus, met mijn normale bezigheden en nog wat wandelen. Die dag heb ik dik 4 wassen gedraaid, gezien er weer veel beddengoed was door het bezoek van afgelopen weekend. Zo blijf je wel lekker bezig de hele dag ;)
Dinsdag ook weer een lekkere werkdag, met weer wat wandelen en in de avond natuurlijk mijn taalcursussen. Maarit had maandag een lange dienst en was dinsdag raar genoeg niet thuis. Op een bepaald punt heb ik me wat zorgen gemaakt, maar iets na het middaguur kwam ze dan toch thuis: ze had nog wat patiënten op dinsdag gehad en was dus vrij kapot (met maandag in nacht maar 4 uurtjes slaap niet gek..). Maarit heeft me rond 3uur per auto richting centrum gebracht, zij ging daarna naar Pilates-les. Ik ben nog even naar wat winkels gegaan, waar ik uiteindelijk bij Seppälä 3 pyjamabroekjes gekocht heb (in sale), lekker handig voor in zomer! :) Daarna door naar taalles, wat vrij goed ging :) Weer gezellig met Aylien gekletst, ons contact begint steeds beter te worden! :D Terug naar huis hoefde ik niet te lopen, want Aleksi kwam me ophalen (die had nog gesport tot 7uur).
Woensdag een lekkere dag appartement-poetsen en keuken poetsen in het huis. Verder rustig aan, met in de middag nog een pakketje ophalen dat Rolf en Nicole voor me hadden opgestuurd (bedankt lieverds!) met wat boeken van thuis :) Én daarbij nog een cadeautje; een nieuw elfje! :D Nummer..ehm..130-nogwat inmiddels? :p En tja, slee-sporen in de sneeuw gaven me een goed idee..waarom niet het pakketje ophalen met een slee? Scheelt weer sjouwwerk :D Aan het eind van de middag is Maarit met Santeri naar de oorarts geweest ivm bruinerige troep die uit zijn oor kwam (verder niks bijzonders) en Aleksi ging met Siiri naar haar gymles. Ik ben toen nog even wat eten gaan kopen voor in de avond, want ik ging namelijk koken! Niks bijzonders, standaard Nederlands: aardappels, vlees en groente a.k.a. Aardappels, kip en erwtjes met worteltjes. Het was in ieder geval geslaagd en toen ik aanbood (wat ik al weken geleden had willen doen) om standaard 1 keer per week te koken (of op een dag indien het makkelijker was voor Maarit en Aleksi), werd er ontzettend enthousiast gereageerd! :D En Santeri zei meteen dat ik a.s. woensdag weer macaroni met ham en kaas mocht maken, haha :p
Donderdag ook weer een normale werkdag met het wassen van de kussenhoezen van de bank, weer wat wandelen en daarbij nog langsgaan bij de 2ehandswinkel, op zoek naar een cakevorm. Niet echt nodig nu, maar natuurlijk wel welkom :) Ik had een siliconenvorm gevonden, maar helaas zat er geen prijs op. Dus me maar gemeld bij het personeel waarop het daar werkende meisje contact ging opnemen met de eigenaar. Ik moest dus een ander moment terugkomen, dan maar vrijdag terug! :) Donderdagavond nog taalcursus natuurlijk, was weer gezellig maar ook wat lastig. We kregen wat opdrachten die niet in het boek stonden: woorden vervoegen om te zeggen waar je naartoe gaat of waar je je bevind. Niet altijd even makkelijk dat vervoegen ;) Hopelijk komen we er wel!
Vrijdag weer een normale dag, met nog wat wandelen en daarbij een tussenstop bij de apotheek voor een nieuw doosje Microgynon. Daar begon het minder leuke gedeelte :p Thuis hoefde ik maar naar de apotheek te gaan en kreeg ik het zo mee; hier moest ik betalen... KELA vergoed hier pas vanaf 600 euro, dus van tevoren moet je zelf betalen. 28,19euro voor 3 strips, lekker! :p Gelukkig is het een prijs voor eens in de 3 maanden, dat scheelt weer (had zelf overigens al rekening gehouden met dik 25euro). Maarrr..daarna kwam een supermoment in de 2ehandswinkel! :D De cakevorm was helaas 5 euro, dacht ik al, niet gekocht dus. Maar ik ben naar huis gegaan met niets minder dan een oppietoppie Severin broodrooster voor maar liefst..(hou jullie vast).. 3,60euro!! :D En ja, hij werkt super en ziet er zo goed als nieuw uit :D Mijn nieuwe liefde! :D Het voelt zo fijn om nu spullen aan te schaffen zoals je eerste EIGEN broodrooster, keukengerei, etcetera. Ja, voelt goed! 's Avonds ben ik met Maarit en de kids (Aleksi had lange dienst) nog richting Hesburger gegaan om wat te eten en daarna hebben we nog een rondje supermarkt gedaan. Nog gelachen met Siiri: er stond een politieauto op de parkeerplaats dus zei ik voor de grap 'o jee, ze weten dat ik hier ben, ik ben een slechte meid', wat Santeri meteen voor waar aannam :p Maar goed, na duidelijk was dat het een grapje was en we richting ingang van Hesburger liepen kwam ons een man met lange haren tegemoet, waarop Siiri zei: maar díé meneer zag wel als een slechte man uit! :o Heerlijk toch, zo'n opmerking!? :)
Gisteren, zaterdag, een lekker dagje thuis, niks bijzonders. In de ochtend lekker rustig aan gedaan op wat sneeuwschuiven na (god waar moeten we alles toch laten! :o ), en rond het middaguur was ik in charge over de kids; Maarit ging richting kapper en winkel, Aleksi lag in bed na zijn lange dienst van vrijdag. We hebben samen nóg eens Chicken Little a.k.a. Pikku Kananen gekeken, wat lunch gegeten en daarna kwam het overbuurjongetje nog naar ons. Nadat de film was afgelopen zijn we met zijn 4tjes naar de overburen gegaan en hebben daar nog wat gespeeld. Wat een chaos was het daar in huis, die mensen zouden een poetsdame kunnen gebruiken! :o Ook nog iets 'grappigs', vond ik niet zo maar goed, was dat ik me voorstelde aan de oudste dochter, en daarna richting bank liep waar 2 jongetjes zaten. Ik stak mijn hand netjes uit naar de eerste, die me daarop dik een minuut als een echte botsauto heeft zitten aankijken. Verder geen woord, alleen die domme botsauto-kop :s Of die opvoeding heeft gehad is me nog maar de vraag... Het was een vriendje van het oudste zoontje. Na een uurtje zijn we weer teruggegaan, waar Aleksi en Maarit kennelijk van een heerlijk rustig huis hebben genoten, haha :p Ze wisten namelijk niet dat we bij de overburen waren, geen slechte zaak hoor, was geen probleem :) Maar goed, fijn dat ze geen zorgen voor de kids hadden voor een paar uur :) In de avond zijn Maarit, de kids en ik nog gaan schaatsen, en ik maak vooruitgang dames en heren! :D Ik kan al 'pirouettes' maken! Natuurlijk geen 'echte', maar ongeveer 1,5 draai :D Echt stoer! Na het schaatsen nog wat gelopen en gejogd, daarna lekker eten en richting eigen plekje. Nog met afdeling Geleen gekletst, was weer gezellig! :D
Vandaag ben ik in de ochtend tot dik 11uur in mijn bed blijven liggen, even lekker genieten :) Daarbij ook nog Flikkuh Mestreech gekeken, en daarna richting het huis. De familie was inmiddels weg, naar Tampere, vanwege een verjaardag van het dochtertje van vrienden. Het was nog maar de vraag of ze konden gaan, want het leek erop dat Siiri nu de waterpokken begon te krijgen... Maar kennelijk geen koorts ofzo, dus zijn ze gegaan. Ik had dus lekker het huis voor mij alleen en heb wat getut, nog met mijn lieve zusje gekletst (thnx! :D) en daarna heb ik heerlijk een dik uur gewandeld door een koud maar prachtig wit en zonnig Pori :) Daarna een paar bakjes koffie onder genot van de film Just like Heaven en rond 17:00u heb ik de sauna aangezet want ik had Satu uitgenodigd om samen in de sauna te gaan, wat te eten en daarna lekker te tutten. En jeetje wat hebben we een gezellige avond gehad! :D Zoiets moet ik echt vaker doen, haar uitnodigen en lekker kletsen en tutten! De sauna was lekker, ik merk dat ik er steeds beter tegen kan, alhoewel bij het verlaten ervan bleek dat ik toch íets te lang erin had gezeten :p Niet echt lekker in het bulleke, trok gelukkig snel bij. Daarna in mijn appartementje genoten van wat vissoep van gisteren, pulla (lekker zoet 'broodje') en wat chippies. Ondertussen veel gekletst, ook in het Fins, en tv gekeken. Daarna heb ik Satu nog naar huis gelopen en zoals bleek woont Satu veel dichterbij dan ik in eerste instantie meende te herinneren! :D Hooguit 10-15 minuten lopen, dus er gaan zeker weten nog meer bezoekjes met ons tweetjes plaatsvinden! :)
Ondertussen kijk ik erg uit naar maart, en kijkend naar hoe snel de tijd gaat komt dat met snelle schreden dichterbij! :D Ik geniet nog steeds met volle teugen hier, ik kan er niets anders over zeggen! In februari heb ik ook nog wat leuke vooruitzichten, namelijk het gala van Aylien bij haar op school (we mogen bij het eerste deel komen kijken) en waarschijnlijk een optreden van Tomi's band in Bar Hovi in Rauma, allebei waarschijnlijk op dezelfde dag namelijk 18 februari. Funfunfun! :D En deze week, op de 27e, komt er nog een Nederlands meisje, Anne, naar Pori om stage te lopen. Zij heeft ook in Rauma gezeten toen ik daar was. We hebben al afgesproken elkaar te ontmoeten, kan ik haar wat plekken in Pori laten zien en kunnen we lekker bijkletsen! Ze komt trouwens maar een paar straten van me af te wonen, dus nog een contact lekker dichtbij! :D
Ondanks alle leuke dingen in Finland heb ik het met Aylien ook nog over wat 'mindere' puntjes gehad van de Finse cultuur. Geen superslechte dingen, maar wel dingen die je je nog extra laten merken hoe blij je bent met je eigen opvoeding! :) Kinderen zijn hier namelijk al vrij snel vrij zelfstandig en 'volwassen', soms wat té vrij in ons opzicht. Beide zijn we van mening dat dat niet altijd een goede zaak is, moeten er niet aan denken dat onze kids zo gaan worden als ze opgroeien! :p Ook iets wat ons is opgevallen is dat mensen heel snel gaan samenwonen hier, echt al na 2 à 3 maanden ofzo :s En men blijft ook vaak samenwonen ook al is de relatie over. Of dat financieel gewoon makkelijker is ofzo? Op ons komt het in ieder geval raar over, weten niet goed wat we ervan moeten denken. Maar goed, zo merk je ook de aspecten van een cultuur waar je niet helemaal over te spreken bent, denk dat dat ook een goede zaak is :)
Hou jullie haaks lieve Nederlanders, ook wij hebben een prachtig landje en een heerlijke cultuur; wees er trots op! :D
Santtu
ps: nieuwe waterpokken zijn gespot (letterlijk en figuurlijk :p); Siiri heeft het nu te pakken. Rondrennende kids in huis dus deze werkweek ;)
23 Januari 2011 - 23:09
Ingeborg:
Heej meid!!
Tis echt geweldig om eigen spulletjes te kopen he ;)
Ik wacht nog even mijn dienstrooster af, maar als ik die krijg laat ik direct wat horen of ik mee kan naar de efteling :D
Hou je goed! -
24 Januari 2011 - 06:45
Rolf:
Je (eventuele) kids Fins leren wat dacht je van Limburgs leren zeg!
Anders kom ik wel een paar weken die kant op zal ik ze dat wel eens even leren :-P
Rolf -
24 Januari 2011 - 07:38
Ma:
Heerlijk weer zo'n verhaal; ik kijk er iedere week weer naar uit!
Maak er weer een mooie week van!
Dikke kus, ma -
24 Januari 2011 - 13:20
Tante Carla:
Laat ik nu de titel verkeerd geinterpreteerd hebben..... maar een lekker geroosterd broodje kan ook hartverwarmend zijn!
Liefs -
24 Januari 2011 - 14:41
Zussiiieee:
Estebleef :D!
Je mag Aylien trouwens zeggen dat ik haar handschoenen "super tof" vind ;p
En over eigen keukengerei kopen enzo.. Er staat een hele lading aan spullen op je kamer! :O Dus niet meer te veel aanschaffen daar voor je deze zooi hebt ;p
Dikke kusss 0=] -
24 Januari 2011 - 19:24
Rolf:
Nog even een aanvulling;
Die 28,19 voor de Microgynon had je kunnen sparen want van je nieuwe liefde zul je niet zwanger worden je zou de 1e zijn die van een brood toster zwanger word dus kun je die centjes sparen.
Kun je heel wat koppen Starbuck's koffie voor kopen...zo af en toe denk ik dat je daar meer aan hebt dan Finse mannen ;-P
Rolf -
25 Januari 2011 - 12:00
Koos:
DAT is wat je noemt: warme liefde!
Laat het niet te lang opwarmen, anders kon die liefde van jou nog wel eens veranderen in een aangebrande liefde, niet te verwarren met .......afgebrande liefde.....