Stille kerst en het 'hoestsnotterkuch'-koor :p
Door: Chantal
Blijf op de hoogte en volg Chantal
30 December 2010 | Finland, Pori
Eindelijk een rustig momentje gevonden om de laatste blog van dit jaar te typen; Aleksi is met de kids naar de kapper, Maarit is werken.
We staan inmiddels alweer aan de enerlaatste dag van het jaar, donderdag 30 december. Wat vliegt de tijd nog! Ik hoop dat iedereen fijne kerstdagen heeft mogen beleven? Die van mij zijn erg rustig geweest, alle afspraken die ik als idee had zijn helaas niet doorgegaan :( Ik ben niet meer naar de boskerk geweest, niet naar Emmi's familie (beide door vervoersproblemen) en niet meer naar Rauma. De familie had me uitgenodigd mee te gaan met hen naar Vaasa, maar omdat ik nog reacties van vrienden verwachtte ben ik gewoon thuisgebleven. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn dus rustig verlopen, voornamelijk hier in huis lekker op de bank hangen, laptop erbij en natuurlijk af en toe wat lekkers! Tevens heb ik nog met afdeling Amersfoort én Geleen kunnen kletsen via Skype en MSN! :D Tevens ook met Loes. Heerlijk jullie allemaal gesproken te hebben met kerst, bedankt!
Vrijdag ben ik nog naar de nachtmis geweest in een van de kerken hier in Pori, dat blijft toch iets wat ik met Kerst echt wil en moet doen. Nog een OEPS-moment: toen we voor de hostie naar voren mochten komen merkte ik tijdens het wachten op dat niemand maar dan ook niemand meer een jas aan had...behalve Chantal dus :/ Kennelijk had iedereen dat uit beleefdheid gedaan. Maar goed, ik stond daar als enige in mijn sjieke jas :p Gelukkig zag ik na een tijdje nog een meisje staan die ook haar jas aan had, dat maakte alles weer goed ;p Na de mis ben ik nog richting kerkhof gelopen (was echt de enige voetganger op straat! :o) om een kaarsje voor de overledenen aan te steken; traditie hier en er zijn altijd plekken waar je een kaarsje kunt aansteken voor iemand die niet op dat kerkhof begraven ligt. Dat heb ik vorig jaar ook gedaan, nu dus weer. Voor opa, Vico, Misha en de oma van Loes. Maar ook heb ik het kaarsje voor de levenden aangestoken, voor jullie allemaal :) Voor warmte en liefde met Kerst, en bescherming. Zaterdagavond ben ik nog met Satu en haar moeder naar wat kerkhoven geweest, waaronder als 4e en laatste kerkhof het 'boskerkhof'. Ik was Satu aan het vertellen over de natuurbegraafplaats die we in Limburg hebben, en zij merkte op dat er in Pori ook een was. Iets minder 'natuurlijk' als die in Limburg, maar wel mooi: een stukje bos met tussen de bomen allemaal kleine grafstenen. In het midden van de plek een kapel waar diensten gehouden kunnen worden. Een mooie plek, zeker 's avonds in het donker. Ik blijf een warm gevoel hebben hier bij alle kerkhoven, al die lichtjes zien er gewoon heel verwelkomend uit, niks engs en spokerigs (op de enkele hopen aarde na waar net mensen zijn begraven..).
Zondag kwam de familie in de namiddag weer thuis, geweldig hen weer te zien! :D Die dag heb ik trouwens nog 2 keer kunnen sneeuwschuiven, volgens mij zijn we gestraft geworden voor een uitspraak van mij: “hier in Finland zijn de temperaturen erger, maar in Nederland is de hoeveelheid sneeuw erger!” Hm, toch maar niet moeten zeggen :/ Jeetje wat heb ik gewerkt die dag, haha! :p Met de familie hebben we nog cadeautjes uitgepakt, want ook hier lagen die natuurlijk onder de boom! Ik heb een nieuwe Nightwish-kalender, een bloemenbakje, een kersenpitzak in de vorm van een lange kat, en een Nightwish-reflector gekregen!! :D Whiehoew wat was ik blij! :D Van de kerstman 'thuis' heb ik trouwens een leuk klein boekje gekregen met een mooie boodschap erin. Van kerstman Satu heb ik heerlijk warme sokken gekregen (my god I love them! :D Favorite socks! :D), en van de Ik-kerstman nog wat leuke kleren van H&M (zie foto's voor alle cadeaus). De kids waren blij met wat de Ik-kerstman voor hen gekocht had en ik juichte het bijna uit toen Siiri haar MyPony pakte, knuffelde en in het Fins zei dat ze op zoiets gehoopt had! :D Gooooo Chantal :) Santeri was blij met zijn Lego, en Maarit en Aleksi blij met hun nieuwe theelicht-houdertjes, warme sokken en chocolade.
Gedurende de afgelopen dagen hadden de kids en Aleksi vrij, Maarit moest werken.
Maandag kwam de broer van Maarit langs, die heerlijk met de kids heeft zitten spelen. Die broer is trouwens net iets ouder dan ik; volgens mij komt dit vaker voor hier in Finland, grote leeftijdsverschillen tussen broers en zussen, zelfde geval bij Jussi thuis en uit een verhaal van Aleksi over iemand maakte ik dat ook op. Maandag heb ik dus mijn werk kunnen doen zonder rond rennende kids, en heb na mijn normale taken nog lekker bij de kids gezeten en meegespeeld. Verder een normale dag met blije kids toen Maarit thuiskwam.
Dinsdag ook weer mijn klusjes gedaan en de kids waren onder de hoede van Maarits broer, die was blijven logeren. Verder wat met de kids gespeeld en tv gekeken (was aan eind van de middag alleen met ze thuis, Aleksi was sporten) en nog een pakketje voor mama op de post gedaan, ivm met haar verjaardag :) Hoop dat je het een leuk cadeautje vind ;) Verder in de avond nog een stukje gejogd, ging goed (beter dan met -20, dat is niet zo goed voor je longen en put je na 2mtr al hendig uit :p).
Woensdag, gisteren dus, heb ik mijn eigen appartementje gepoetst, ook dat weer gebeurd. Inmiddels was iedereen aan de snotter en de kuch hier thuis, iedereen had keelpijn en neuzen liepen over :p Griepje in aantocht? Hoop dat dat niet zo is en het bij 'ontstressen' en een verkoudheid blijft ;) Maarit was de hele dag ook thuis gezien ze dinsdag een lange dienst had. In de middag zijn we dan ook met zijn allen niets minder gaan doen dan Langlaufen!! :D Trouwens, als een Fin het over skieën heeft, gaat het automatisch over crosscountry-skiing a.k.a. langlaufen, onthoud dat ;) Mijn eerste keer langlaufen was in januari jl. en ik hoopte dan ook dat ik het nog kon, maar het ging prima! :D Op 5 minuten afstand met de auto hier is een bos waar diverse routes zijn uitgezet. Heerlijk toch?!? Je pakt de auto en kan gaan langlaufen in een superstille omgeving :) Opa en oma, ik weet zeker dat jullie hiervan genoten zouden hebben! :) In de avond ging ik in mn eigen appartementje nog in hurkhouding zitten, dat is iets wat ik beter niet had kunnen doen :p SPIERPIJN!!! :p We looove langlaufen ;)
Vandaag, donderdag, weer een poetsdag en in de ochtend ben ik weer met Aleksi en de kids gaan langlaufen, Maarit was weer werken en kon dus niet mee. We konden ook niet te lang blijven gezien de kids om 13:00u bij de kapper moesten zijn. Dus snel weer naar huis om 12:00u, eten, en nu zijn ze weer foetsie. Mijn poetswerk zit er ook weer op, dus verder een rustig dagje samen met de kids en Aleksi, later nog met Maarit erbij. Vandaag is iedereen trouwens benoemd tot het 'hoestsnotterkuch'-koor...mijn god je zou ons allemaal moeten horen :p A capella :p
Een lekker weekje zit er dus weer bijna op, maar een nog véél heerlijker jaar! :D Morgen blijf ik waarschijnlijk thuis met Aleksi en de kids, maar ik hoop nog steeds op een jaarwisseling in Rauma, dadelijk maar eens even kijken of ik nog bericht van vrienden heb. En mijn god ik mis de oliebollen en appelbeignets nu al! :'(
Ik wil trouwens iedereen bedanken voor de kerstkaarten die ik nog gekregen heb: Jennifer (superkaart! :D), broedert, pa en ma en Elianne, Ingeborg en Michel, Dagmar, Roel en Evelien en familie. Volgens mij zijn er nog veel kaarten onderweg, ik hoop dat deze nog komen en niet verdwenen zijn :( Iedereen in ieder geval ontzettend bedankt voor jullie intenties! :D
Lieve, lieve allemaal.
2010 zit er alweer bijna op. Voor mij een veelbewogen jaar waarin mijn grootste wens tot werkelijkheid is geworden: emigreren naar Finland. Weliswaar zit ik nog niet in Rauma, mijn uiteindelijke doel, maar we zijn erg dichtbij :) Iedere dag kijk ik steeds meer uit naar Maart, ik fantaseer erover om iedereen weer te kunnen zien en spreken. Echt, jullie zijn allemaal elke dag in mijn gedachten ;)
Natuurlijk heeft elk jaar, elk leven zijn ups en downs, ook ik heb de mijne gekend en ben er doorheen moeten bijten. Maar, na regen komt zonneschijn. Erken je ups, erken je downs. Accepteer beide en put er kracht uit, zie de liefde erin.
Elke dag ben ik me er van bewust hoe speciaal het is wat ik gedaan heb, hoewel ik me gewoon nog steeds de 'normale Chantal' voel, niks bijzonders :) (ofja, normaal....op mijn manier dan he :p).
Hoewel ik niet echt aan voornemens doe heb ik dit afgelopen jaar toch één voornemen gehad, vanuit mijn hart, die ik elk jaar ga continueren: doe alles wat je wilt doen, als de mogelijkheid er is. Dit wil ik ook jullie toewensen en aanraden. De tijd vliegt, iedereen merkt dat, en het leven is kort. Geniet van alles, van elk moment. Goed of slecht, lang of kort. GENIET! Met elkaar of in je eentje, in gezondheid of in ziekte. GENIET!
Wees jezelf, hou van jezelf; hou van anderen. Leef vanuit je hart, altijd en overal. Geef onvoorwaardelijke liefde, ontvang liefde.
Vind in donkere perioden dat lichtje in jezelf en in anderen, put er energie en kracht uit. Leef vanuit je hart, leef in liefde.
Dat wens ik jullie allemaal vanuit het diepst van mijn hart toe, naast een ontzettend GEWELDIG en MOOI nieuw 2011!! Duizendmaal dank voor het afgelopen jaar, dat er nog vele jaren samen met jullie allemaal mogen volgen! Zonder jullie zou ik niet zijn gekomen tot waar ik nu ben :')
Ik hou van jullie allemaal, onvoorwaardelijk.
Chantal
ps: mijn 2e voornemen is er ook al: in 2011 Kerst en Nieuwjaar toch écht echt thuis (Geleen) vieren ;)
30 December 2010 - 12:12
Elianne:
De eerste:) nou meis, om je uit je lijden te verlossen: oma bakt dit jaar helemaal niks, dus je mist alleen de harde wafeltjes die ik met mams ga bakken :p Pappa gaat misschien nog oliebollen bakken, maargoed..
Leuk verhaal weer :D!!
En wat als ik nou kerst en nieuwjaar bij jou wil komen vieren in Finland volgend jaar :O???
Dikke kus, je kleine lieve zus :) -
30 December 2010 - 12:38
Anneloes:
Jij ook een heel gelukkig en liefdevol 2011 gewenst!!!!
Veel liefs Anneloes
30 December 2010 - 14:03
Ma En Cis:
Hallo Chantal, omdat Cis vroeg hoe het met jou gaat leek het me een leuk idee haar jouw blog te laten zien en kwamen we uit bij je nieuwe verhaal! We hebben het samen zitten lezen en zijn nu dus weer op de hoogte van je wel en wee.
Ik hoop voor je dat je een gezellige jaarwisseling hebt! Een gooie roetsj in eeder geval!
En heel veel groeten van Cis!
Knuffel! -
02 Januari 2011 - 17:17
Leonne:
Leuk je verhaaltjes te lezen.
Gelukkig nieuwjaar en dat al je wensen mogen uitkomen!!