Zieke kinderen en pepernotenkriebels! - Reisverslag uit Pori, Finland van Chantal Eijnatten - WaarBenJij.nu Zieke kinderen en pepernotenkriebels! - Reisverslag uit Pori, Finland van Chantal Eijnatten - WaarBenJij.nu

Zieke kinderen en pepernotenkriebels!

Door: Chantal

Blijf op de hoogte en volg Chantal

04 November 2010 | Finland, Pori

Moikka moi! :)
Oftewel hallo hallo! Daar zijn we weer met uusi blogi! Alweer een week verder, een nieuwe maand is begonnen, kortom: de tijd vliegt (nog steeds)!
Maandag begon weer een nieuwe werkweek, waarbij Alexi zo'n extra lange dienst had. Ik heb dus naast mijn huishoudelijk werk Maarit weer mogen ondersteunen met de kids. Gezellig, heerlijk om te doen! :) Ik meen dat ik 's avonds nog een verhaaltje heb voorgelezen uit een boek van Muumi, ging redelijk en de kids hebben me weer goed geholpen ;) Overdag heb ik me trouwens nog vrij boos en verdrietig gevoeld, aangezien ik een stuk minder loon had gekregen dan verwacht. 's Avonds heb ik het er met Maarit over gehad (gevraagd waarom het de hoeveelheid was die was overgemaakt). Dit kwam doordat ik niet de volle maand gewerkt had. Inderdaad een reden die ik in gedachten had en na een loonstrookje te hebben gekregen bleek hoe alles berekend was. Duidelijkheid dus en het slechte gevoel verdween grotendeels. We zullen zien wat de maand november brengt, dan heb ik een idee van wat het elke maand wordt :)
Dinsdagochtend heb ik Maarit nog geholpen met de kids, wat dus vroeg opstaan betekent. Ik ben daarna wel nog een halfuurtje terug in bed gekropen, heeft me goed gedaan! Aleksi was dus overdag thuis, hij is niet meteen gaan slapen aangezien er rond 12 uur nog mensen zouden komen om schilderwerk op te nemen. Maarit en Aleksi gaan de (nu nog) speelkamer laten verven, wat een grote klus is gezien de muren eigenlijk 2 verdiepingen beslaan. Maar goed, ook dat moet gebeuren en zo hebben andere mensen weer werk :) Laat in de ochtend kreeg Aleksi telefoon van Päiväkoti (dagopvang) dat Santeri ziek was. Daar keek ik niet helemaal raar van op, aangezien ik hem in de ochtend al niet 'normaal' uit vond zien; zag er niet zo lekker uit :( Aleksi is daarna beide kinderen gaan ophalen en Maarit kwam kort daarna ook thuis gezien haar baas haar vrij kon geven om met de kinderen thuis te zijn. Veel heb ik me dus niet om Santeri en Siiri hoeven te bekommeren, wat me wel lekker de rust en tijd gaf voor mijn eigen huishoudelijke taken en wat eigen vrije tijd! Ook ben ik nog met Maarit inkopen gaan doen bij Prisma. Heerlijk om door de supermarkt te lopen, vandaar dat Maarit me ook mee vroeg ;) 's Avonds had ik weer taalcursus, waarbij ik nu ook de 2e (gevorderde) taalcursus zou gaan uitproberen. Die is goed bevallen! :D Niet helemaal makkelijk, veel woorden in de tekst die ik nog niet kende, maar ik heb wel weer een hoop geleerd! En als je dan aan een mede'student' kunt uitleggen waarom je bepaalde woorden moet schrijven zoals ze op papier staan (dus grammatica), dan voel je je toch stiekem best wel goed! ;) Nou ja, die 2e cursus had dus ook profijt. De lerares gaf aan dat als ik 5 euro meer zou betalen ik een seizoenskaart kon aanschaffen, waarmee ik elke cursus zou kunnen doen binnen Otsola (die school dus)! :D Normaal kost zo'n taalcursus 25 euro per termijn, nu heb ik dus 2 cursussen voor maar 30 euro! :o En eventueel kan ik nog meer cursussen gaan volgen, in Otsola worden echt allerlei dingen gegeven! Denk aan enkele taalcursussen, kunstlessen, geschiedenis, etcetera. Mijn avond is dinsdag in ieder geval goed gevuld met taalcursus van 16:00 tot 19:30 uur! :D Ow, en ik heb mijn lieve neef nog gesproken via Skype! :D Bedankt, heerlijk je weer gehoord te hebben en hou je goed daar he!!! :)
Woensdag zijn de kids ook thuisgebleven, nu had ook Siiri wat koorts te pakken. Aleksi is gaan werken, maar Maarit kon weer thuis blijven om bij de kinderen te blijven. Weer tijd voor mijn eigen werk dus (wat stofzuigen en alle deuren in huis aan de binnen- en buitenkant poetsen, ook kastdeuren) en mijn eigen vrije dingetjes :) Maarit heeft de kinderen nog meegenomen naar de bibliotheek, waarheen ook ik mee ben geweest. Ik ben daarna nog even naar Otsola doorgelopen om die seizoenskaart aan te schaffen, en daarna heb ik bij een bloemenwinkel nog 2 mooie winterplanten gekocht voor Maarit; laat verjaardagscadeautje. Terug thuis lagen moeders en kinders lekker op de bank en op de vloer in de woonkamer DVD te kijken. Santeri voelde zich inmiddels weer wat beter en gaf me 's middags nog een supergevoel! :D Hij wou namelijk met me naar de speeltuin hier een paar straten verderop! :D Geweldig toch dat zo'n knulletje na 3,5 weken al graag zo'n dingen met je doet?! En nog geweldiger toch, dat Maarit me dat ook toevertrouwd?! Resultaat: ondanks de frisse wind en wat regen (die naarmate de tijd vorderde toenam) een hele leuke tijd in de speeltuin! :D Op de kop hangen aan een net, van de glijbaan af (ikke niet he, zou ik met mn heupen blijven steken :p), op de schommel zitten en daarna 2 'poppetjes' maken in de zandbak. We hebben plezier gehad! :D Toen de regen begon toe te nemen terug richting huis. In de avond heb ik nog heerlijk met Loes gekletst via msn-gesprek, fijn je weer gehoord te hebben mups! :D Daarna begaf internet het en ik kreeg het pas na een half uur weer aan de slag...soms he *!&*%^... Toen ben ik maar van een heerlijk warme douche gaan genieten en daarna kreeg ik een glas champagne aangeboden! :D Vanwege Aleksi's specialisatie als anesthesist. Dat was dus wel een geniet-avondje ;)
Vandaag zijn de kinderen ook nog thuis gebleven, maar van ziekzijn was eigenlijk geen sprake meer. Maarit bleef ook weer thuis en heeft zich met de kinderen vermaakt. Ze heeft nog de 2 planten van mij buitengezet en ik ben toen (na eerst stof te hebben gezogen) te voet nog afval weg gaan brengen, daarna mijn Finse pinpas gaan halen (:D) en toen nog door naar postkantoor (naast de bank) omdat er nog een pakketje voor me was; pepernoten-pakket! :D Morgen ga ik weer naar Maija toe om pepernoten te bakken; dat is vorig jaar zo goed bevallen (en Maija vond ze zóóó lekker!) dat we het nog maar eens herhalen ;) Ook een 'tuut' pepernoten voor haar zoals wij ze kunnen kopen, hoop dat ze ook die lekker vind... In het pakketje zaten ook nog 2 stempelsetjes en 3 losse stempels van Dick Bruna; die had mama voor de kinderen meegestuurd. Resultaat: tja, zie foto's ;) Ik heb tijdens het stempelen van Santeri en Siiri nog met Maarit over Sinterklaas gepraat; wat is het (in het Fins trouwens Pyhä Nikolaus), hoe vieren we het, wat eten we die dag, etcetera. Maarit gaf aan het leuk te vinden ook wat Nederlandse 'gebruiken' over te nemen! Er was nog een 2e zak pepernoten, die ik dan ook heb laten opsturen voor hier. Misschien nog wat ander Sinterklaassnoep en een amandelstaaf ofzo laten opsturen aan het eind van november. Kunnen we ook hier wat Sinterklaas vieren! :D In de avond ben ik weer richting taalcursus gegaan. Van tevoren ben ik nog een nieuwe reflector gaan kopen met mijn Finse pinpas! :D Dat had ik me voorgenomen; die reflector kopen van mijn eerste loon. Check! In Otsola heb ik nog met 2 jongens uit mijn groep zitten kletsen over de Finse taal, en Finland zelf. Ik heb de indruk dat het grootste deel (misschien wel iedereen!) definitief in Finland verblijft. Ook leuk om dezelfde meningen te horen over Finnen, de veiligheid hier en de goede educatie. De cursus ging weer goed; ik heb in het Fins moeten vertellen over mijn familie. En tja, als je dan alles in het Fins bent aan het opschrijven dan voel je je toch weer een stukje beter ;) En als je dan een smsje verstuurd waarvan maar 2 korte regels in het Engels zijn en de rest in het Fins is (smsje met grootte van 2 smsjes!), dan weet je dat het écht de goede kant op gaat! :D Verder nog heerlijk avondeten gehad met geklopte room met aardbeien erdoor als toetje :) Elämä on hyvä! :D Oftewel: het leven is goed! Ook is er weer een zwaar pakket (20 kilo, mn armspieren aan verkl**t :p) voor me aangekomen met daarin wat kleding, pyjama's, nieuwe scheermesjes, mn nagellak, winterschoenen, zonnebrillen (ook die zijn hard nodig in de winter, mijn god wat een lage en felle zon!), bikini's (voor in de sauna of het zwembad he :p), mijn 'Suomi'-koffiemok, een fotocamera-statiefje die naar de brandlucht ruikt in de Vliegende Hollander in de Efteling (:p), en nog véél meer! Bedankt afdeling Geleen ;) You made me happier! :D
En wat me nóg blijer maakte was het nieuws wat Maarit me vertelde tijdens het eten...Leena (vorige huiseigenares) gaat binnenkort daadwerkelijk verhuizen! :D Dat betekent dat Chantal binnen korte tijd haar appartementje in kan trekken!!! :D Ik probeer niet te veel te juichen, bang dat het dan niet doorgaat, maar ik ben me toch een partij blij! Hoogstwaarschijnlijk wordt het de 1e week van december, een beter Sinterklaas-cadeau kan ik me dus niet wensen ;) En Maarit en Aleksi konden zoals gezegd misschien een tv overnemen van vrienden..daarbij waarschijnlijk ook een DVD-speler! :D Tja, ik hoop dat jullie mijn blijheid tot daar kunnen voelen haha :p Maar goed, even afwachten, Maarit en Aleksi zitten er nu wel 'met de zweep achteraan', aangezien die week ook met het schilderen gestart wordt en de bovenverdieping dus flink gaat ruiken... Beter dus als ik inderdaad dan op mezelf kan zitten! We'll keep you informed ;)

De kinderen zullen morgen weer naar Päiväkoti gaan, ze zijn weer beter :) Zoals gezegd ga ik morgen naar Maija en dus naar Rauma, heerlijk om ook daar weer eens te zijn! Natuurlijk hou ik jullie aan het eind van het weekend op de hoogte van de geboekte (en gebakte!) pepernoot-resultaten! :p Ik heb morgen 'vrijgenomen', aangezien Maarit zaterdag moet werken en ik Aleksi dus met de kids moet ondersteunen. Maija heeft aan het eind van de middag nog les, dan heb ik nog afgesproken met Jussi. Weer wat vrienden dus die ik ga zien, in de op één na mooiste stad ter wereld; Rauma :) Ik kijk er naar uit, ook naar de rest van het weekend.
Ik hoop dat het daar in Kikkerlandje prima gaat met iedereen, hou jullie in ieder geval taai he!!!

Näkemiin ja hyvää viikkonloppua! :D
Tot ziens en fijn weekend! :D

• 04 November 2010 - 21:41

Zussie En Mamma:

Foto's zijn erg leuk :) Verhaal lezen we morgen wel, daar is het nu te laat voor ;p
    Dikke kus en knuf!

• 04 November 2010 - 22:05

Jack, Christa &Tara:

Hé wat leuk...het gaat je echt goed. Weer een heel leuk verslag...ja in jou zit een schrijfster verborgen ?! En nu lekker pepernoten bakken. Veel plezier en veel Succes !

• 04 November 2010 - 22:34

Rolf:

Even een vraagje "Otsola" is denk ik te vergelijken met de "Open universiteid" hier of zit ik mis?

Andere vraag deken nou alle vrouwen dat ze op meer dan één paar schoenen tegelijk kunnen lopen? (komt in me op na het bekijken van de foto's)

We willen wat meer foto's zien van de mooiste stad te wereld (dacht altijd dat dat Geleen was :P)

Rolf

• 05 November 2010 - 08:22

Esther En Kenny:

Heeey mupke,
    Zo te zien vermaak je je goed daar;)
    Leuk om elke keer je verhalen en fotos te zien..Hoop dat het je goed bevalt daar...
    Liefs Esther en Kenny

• 05 November 2010 - 14:47

Oma Van De Flat:

Oma en ik zitten in de bieb aan de pc:
    hallo Chantal heb net je blog en je fotos gezien. Geweldig allemaal.Nu heb ik ook je oppaskindertjes gezien. vond het heel leuk dat ik dat weer eens getypt heb na zo vele jaren. heel veel liefs en hou je taai,ik hou heel veel van jou dat weet je. tot volgende keer!

• 07 November 2010 - 15:56

Tante Carla:

Net als hier daar ook voldoende gezelligheid in de 'donkere' wintermaanden. Leuk om elkaars gebruiken te leren kennen!
    Lieve groet