Uusi blogi :)
Door: Chantal
Blijf op de hoogte en volg Chantal
13 Oktober 2010 | Finland, Pori
Nyt on kello vartin yli yksi päivällä :) We starten maar meteen met een herhaling van mijn eerste taalcursus gisteravond. Vertaald: het is nu kwart over 1 in de middag (nu ik start met typen). Gisteravond vond mijn eerste taalles plaats in Otsola; koulu keskustassa Porissa (school in het centrum van Pori). De groep bestaat uit iets van 15 man denk ik, verschillende nationaliteiten. Waarschijnlijk zit er nog een Nederlands meisje bij, maar daar ben ik nog niet zeker van. Grote kans in ieder geval! Ook een oude dame van 70 à 80 jaar, dus tja..dan moet ik me er zeker ook goed voor inzetten, niet? :)
Taalles zal twee keer per week plaatsvinden, namelijk tiistaina ja torstaina (op dinsdag en donderdag). Deze week helaas alleen op dinsdag gezien de echte leraar ziek is. Dat mocht de pret niet drukken! We hadden een goede vervangster, Anna. Voor de taalles heb ik een boek moeten aanschaffen, waarbij de rest al dik 2 hoofdstukken voor ligt. Gezien het feit dat het boek heel simpel begint (voorstellen, kleuren, kledingstukken, tijd) en ik al wat Fins ken kan ik goed instromen in de cursus. We moesten 3-5 lausetta (zinnen) opschrijven, maakte niet uit wat, en daarbij had ik maar 3 kleine foutjes! :D Tossi hyvää zoals Anna zei; zeer goed! Nja, ik ga in ieder geval héél erg mijn best doen, de motivatie is er! Ook van vrienden krijg ik goede taalles, weliswaar voornamelijk via sms, maar goed; ook dat telt mee! :)
Laten we even teruggaan in de tijd, namelijk naar vrijdagochtend. Vroeg in de ochtend vertrokken we richting Düsseldorf Airport, waarbij ik nog ben uitgezwaaid door zustert, en Rolf en Nicole. Bedankt! :D Vergezeld door pa, ma, opa, Dagmar en Vera zijn we vertrokken, en hebben nog van een grote kop Starbucks genoten. Iets voor 8 uur kwam dan toch het o zo zware moment..afscheid nemen! De hele ochtend Marco Borsato in mijn hoofd gehad met natuurlijk 'Afscheid nemen bestaat niet', en ik denk dat dat een hele goede benadrukking is van het afscheid nemen :) Ik ben nooit weg, voor niemand, ik ben altijd te bereiken voor iedereen indien nodig!!! Onthoud dat allemaal aub!! Na flink wat tranen en nog wat laatste cadeautjes (ook thuis al gekregen) moest ik dan toch echt door de controle, waarbij ik nog uitgebreid gefouilleerd ben en mijn tas gecontroleerd werd. Iedereen die aan het 'stiekeme' boekje heeft meegewerkt ontzettend bedankt! :D Heeft me goed gesteund tijdens de vliegreis :) Door de controle heen moest ik een andere gate opzoeken, waarna ik kon boarden. Door de raampjes van de sluis en vanuit het vliegtuig heb ik nog kunnen zwaaien naar mijn 'uitzwaai-team', die op het dak van het vliegveld stonden te kijken. Heerlijk om zo nog een laatste contact gehad te hebben! Duizendmaal dank lieverds :) Kort daarna vertrok het vliegtuig..best grappig; de mate waarin ik heb zitten huilen bij het terugkomen uit Finland (januari en zomer) kwam nu omdat ik mijn Kikkerlandje en kikkertjes moest verlaten. De rest van het vliegtuig zal wel gedacht hebben 'wat is daar nou weer aan de hand?' :p Maar goed, geen overstromingen in het vliegtuig, ze hebben wel op het vliegveld kunnen dweilen...
Aangekomen op Helsinki-Vantaa meteen de bus richting Rauma genomen. Er stonden nog 2 Limburgers op de bus richting Tampere te wachten, best grappig! :D Tijdens de busrit maakte het verdriet plaats voor een 'thuis-gevoel'; al snel wist ik dat ik de juiste keuze gemaakt had om definitief naar Finland te vertrekken :) Dit gevoel is er nog altijd, dus dat moet goed gaan komen hier! Natuurlijk mis ik iedereen, maar ik ben de juiste weg ingeslagen.
In Rauma had ik een kamer in Bed&Breakfast 'Haus Anna', een nette kamer (2 bedden) met heerlijk ontbijt op zaterdagochtend. Vrijdagavond heb ik wat vrienden getroffen in de Ierse pub 'Parnell's'; heerlijk iedereen weer te zien! :D Flink gelachen en ik denk dat ik bekroond ben tot 'a really brave girl' gezien mijn migratie... Mijn nickname heb ik ook al gekregen: Santtu. Vrijwel iedereen heeft een nickname hier, ik nu dus ook (met dank aan een vriend van me, Jussi). Later in de nacht kwamen er nog 2 gasten bij ons zitten, waarvan ik één in de zomer ontmoet heb, Tepa. Heel erg aardige gast, en hoe dronken hij vrijdagnacht ook was (zéér dronken, à la Finnis way :p) herkende hij me nog! Met als gevolg: no moi Chantal!!! :D Haha, heerlijk wat een gast^^ Vrijdagnacht is het 4 uur geworden voordat ik in bed lag, zaterdagochtend ontbijt om 8 uur... Maar goed, dat mocht de pret niet drukken! Zaterdag ben ik nog wat gaan winkelen (voornamelijk kijken :p) in Rauma, en heb ik een oud-collega (Katja) ontmoet in Café Sali, later nog vriendin Maija. Lekker gekletst, was echt gezellig! Wat ook grappig was, was dat er 2 mensen Café Sali binnenkwamen die de rij voor me in het vliegtuig gezeten hebben! :) Ook Nederlanders, zelf wonend of met familie wonend in Rauma lijkt me. Ze hadden ook een hondje mee in het vliegtuig, en bij navragen bleek dat zo'n dieren helemaal niet meer in quarantaine moeten! Had ik dus toch een hond of kat kunnen nemen papa en mama.... ;p Zaterdagmiddag nog met een vriend afgesproken, en zaterdagavond met de bus richting Pori. Ik werd opgehaald door mama Maarit en zoontje Santeri, de klik was er meteen! :) Thuis ontmoette ik vader Aleksi en dochtertje Siiri, die avondeten aan het koken waren. Santeri was meteen heel communicatief met me, en heeft me die avond direct een Wii-me (karakter voor de Nintendo Wii) aangemeten; oftewel me goed bekijken en de juiste neus, ogen, haren, etc. aanmeten :p Ik had nog wat cadeautjes meegenomen die goed ontvangen zijn: Jip en Janneke washandjes voor de kinderen en een Jip en Janneke memospel. Voor de ouders nog speculaasjes en stroopwafels in Delftsblauwe blikken.
Zondag was een dag waarop Maarit en ik met de kinderen een stukje zijn gaan lopen (de kinderen op de fietsjes). We hebben wat gespeeld in een speeltuintje in de buurt, waarbij ik de kinderen heb kunnen duwen op de schommels en geholpen heb de glijbaan op te lopen. Het is hier trouwens al goed fris, met een sterke wind (tja, dat krijg je als je dichtbij zee zit!). Verder was het met de kinderen spelen en wennen aan elkaar, wat goed gegaan is. Ik heb nu nog mijn kamer bij de familie in huis, ik hoop dat ik snel mijn appartementje krijg! Maar voor nu is dit fijner :) Maarit en Aleksi zijn ook superaardige mensen, we hebben al flink wat gelachen!
Maandag begon voor mij mijn eerste werkweek. Op maandag en donderdag stofzuig ik het hele huis, op dinsdag en vrijdag poets ik alles. Op woensdag doe ik dingen zoals de keuken poetsen, want die is eigenlijk elke dag aan de beurt. Ook moet ik de was doen en inruimen, en natuurlijk 's middags met de kinderen optrekken. Ik merkte vanaf maandag dat Siiri zich ook vertrouwder voelt met me, gisteren (dinsdag) hebben ze lekker tegen me aangelegen op de bank terwijl we Nalle Puh (Winnie de Pooh) hebben gekeken. Ook heb ik al een verhaaltje voor het slapengaan mogen voorlezen!! :D Natuurlijk in het Fins, wat niet zo soepeltjes ging, maar kennelijk deed ik het goed :) Het voelt echt super dat de kinderen me zo snel al zo veel dingen toevertrouwen :)
Ik sta ook elke dag voor de Wii, of beter gezegd: op het Wii-balanceboard. Elke dag wat yoga-oefeningen en mezelf wat beter krijgen :)
Gisteren is hier al wat sneeuw gevallen trouwens! :D Ook al was het maar minimaal en heel erg kleine korreltjes, het was toch echt sneeuw! :D Tja, daar wordt Santtu heel erg blij van he ;)
Vanochtend heb ik nog met een vriend afgesproken. We zijn richting Harjavalta gereden waar zich ook ergens een stuwmeer bevind. My god wat een pracht en praal daar!! :D Echt prachtig uitzicht, heerlijk stil en dat met een lekker zonnetje op je toet :) We hebben lekker gekletst en nog een stukje gewandeld door de natuur. Wat een rust daar..en wat een mooi landschap! :D Voelde me helemaal tot rust komen inwendig, heerlijk gevoel :) Terug 'thuis' hebben we nog wat koffie gedronken.
Nu zit ik eindelijk een blog te typen, internet werkt soms echt niet mee hier... Maar goed :) In mijn vorige blog heb ik 3 foto's toegevoegd van mijn laatste avond thuis, in deze blog wat foto's van het huis (tekst erbij geeft rondleiding) en het wandelen van vandaag :)
Ik mis jullie allemaal, hoop dat mijn kikkertjes het allemaal goed doen daar in het zuiden? :p Hou me op de hoogte van speciale dingen, jullie hebben mijn emailadres! :) Ik ga verder aan het werk nu, tot blogs!
Nähdään!
13 Oktober 2010 - 11:24
Mama:
Hallo Santtu,
heeft jouw naam ook nog een betekenis?
Ben ik lekker de eerste die nu op je blog reageert. Ik zit aan de boterhammen bij Synthese en veroorloof me een korte pauze met jouw eerste Finse blog.
Heerlijk om te horen dat je al goed went!
Geniet ervan en werk ze!
Tot de volgende keer!
Dikke kus....xxx -
13 Oktober 2010 - 12:10
Elianne:
Goedzo mamma:P!
Ik ben jaloers op je mooie wandeling en stuwmeer:O!!!! En respect voor de Veolia-bus.. dan heb je op die manier toch nog Limburg bij je in Finland!
Houden van jou!! xx -
13 Oktober 2010 - 13:31
Jenn:
Hallo Lieverd!
Wat een prachtig verhaal! Ik zit gewoon te genieten..terwijl er eigenlijk nog niet zooooon heel indrukwekkende dingen instaan. Ik vind alles indrukwekkend en ben echt trots op je!
Miss u..:(
13 Oktober 2010 - 16:01
Pa:
Illalla häälte lammas ennen nukkumaanmenoa ? Tiedän, että kani.
Zonder gekheid, leuk je volgende verhaal met foto's te kunnen lezen.
Binnenkort maar weer eens kletsen.
Liefs, pa -
13 Oktober 2010 - 17:14
Koos:
Fraaie foto's! Vraagje: Is dat niet raar om, evenals in veel huizen in Engeland, direkt van buiten naar de woonkamer te komen? Zo'n gangetje houdt toch veel koude buiten. En zeker bij de temperaturen aldaar! -
13 Oktober 2010 - 17:38
Rolf & Nicole:
Dat is geen kop Starbucks dat is een emmer!
En wil je niet te bloemig schrijven en te veel foto's er bij stoppen anders sta ik dit jaar nog bij je voor je etuovi!