De allerlaatste blog vanuit Rauma, Finland...
Blijf op de hoogte en volg Chantal
15 December 2013 | Finland, Rauma
Oftewel groet voor iedereen! Een nieuwe blog en tevens ook een 'rare' blog waarvan de reden langzaam, zéér langzaam begint door te dringen, maar aan de andere kant nog steeds onwerkelijk lijkt:
dit is de allerlaatste blog vanuit Rauma, Finland. Ja, de állerlaatste. In ieder geval van mijn verblijf de afgelopen 3jaar hier in Finland.
A.s. vrijdag is de officiële vertrekdatum naar Nederland, iets waar ik in spanning naar uit kijk. Of liever gezegd niet zo zeer naar de reis terug, maar meer naar de toekomst toe. Hoe wat waar – alles is nog één groot vraagteken.
In ieder geval heb ik weer een heel fijne week achter de rug met een heerlijk afsluitend weekend in Helsinki en Pori.
Maandag 9-12 begon de week met een vroege dienst die druk maar gezellig verliep. Na werk op naar huis om de laatste uurtjes met Michèle door te brengen; die zou in de avond de bus naar Tampere pakken, waarvandaan ze haar tripje lapland zou beginnen. Rond half 6 kwam onze taxi: Veera en Juuso, en om 18:00u vertrok Michèle per bus, met een dansend en zingend en springend uitzwaaicommité (Fransman Amaury en ik). Ik ga haar missen, was super met haar in huis! Via supermarkt ben ik naar huis gegaan voor een rustige avond thuis met ook al wat inpakbezigheden.
Dinsdag 10-12 wederom een ochtenddienst die ook weer goed bezig verlopen is! Ik heb me voornamelijk geconcentreerd op een patiënt die kwam voor cardioversie: het elektrisch omleggen van een verstoord hartritme (van atriumfibrileren naar sinusritme). Best wel spannend want ik ben altijd bang dat ik in de voorbereidingen wat vergeet of fout doe, maar alles ging netjes! Ingreep slaagde ook trouwens dus ook fijn voor de patiënt! :) rond het middaguur ben ik trouwen nog snel naar huis en de winkel gegaan ivm het feit dat ik vanwege ziekte een lange dag zou draaien. Gelukkig een rustigere avonddienst, weer wat tot rust gekomen.
Woensdag 11-12 had ik vrij mogen nemen ivm mijn extra uren, maar ik ben fijn mijn normale ochtenddienst gaan draaien :) Dit keer weer als verantwoordelijk vpk, was een fijne dag. Na werk op naar Cafe Sali waar ik Heidi Rinne zou treffen voor een bak koffie; was ik wel aan toe! Heerlijk gezellig zitten kletsen en genieten, was fijn zo! Ook nog een mooie kerstkaart gekregen wat natuurlijk zorgde voor tranen. Ik ga ze missen hoor, al mijn Finse vrienden en kennissen!! Na Sali op naar huis voor avondeten, waar ik ook nog een prachtige kaart van papa en mama op de deurmat aantrof. BEDANKT lieverds, mijn god BEDANKT!! Bewijst maar weer dat ik de beste ouders heb die je je maar kunt wensen!!! <3
Na het avondeten door naar de stad voor hét afspraakje vd week: samen met Lotta naar De Hobbit 2! Super film, hoewel ik het eerste deel toch leuker vond. Na de film op naar huis om direct mijn bed in te duiken vanwege vermoeidheid.
Donderdag 12-12 tijd voor de laatste dag scholing ivm studentbegeleiding, wederom interessant. Na de scholing kregen we een bewijs van deelname, ik krijg m ook nog in het engels :) Na de scholing nog even wat dingen in de stad gaan regelen, daarna naar huis voor avondeten, spullen inpakken en tutten.
Vrijdag 13-12 tijd voor een ochtenddienst die lekker verliep; niet te veel, niet te weinig te doen :) na werk op naar huis om vervolgens eerst de auto van Pasi op te halen van keuring (had ie zelf geen tijd voor), daarna nog naar wat winkels en vervolgens thuis avondeten. Na het eten op naar de stad voor Tonttujen Yö: de jaarlijkse kerst-koopavond in de stad. Ik ging met Karoliina, Satu, Reija en Henna genieten, was gezellig! Nog een Mickeymuts gekocht en een leuke herinnering aan Rauma. De avond sloten we af met koffie en lekkers, én het gebruikelijke vuurwerk! Gezellige avond dus, daarna snel naar bed.
Want zaterdag 14-12 was het vroeg opstaan (4:45) om de bus van 5:30 te halen naar Helsinki voor een dagje kerstshoppen! :D En dat hebben we gedaan ook zeg, heb nog nooit zoveel uitgegeven op één dag geloof ik! Maar, op nieuwe schoenen na zijn ALLE aanwinsten/cadeaus voor anderen dus zo slecht voelt die lege beurs nog niet :) Van 10 tot zeker 16:30u aan een stuk door gewinkeld en dus door de stad heen en weer gewandeld, tussen alle andere dui-zen-den kerstwinkelaars (!!), met een lekkere lunch bij Kappeli als opwarmer en energieschenker: chorizosoep met brood. Lekker, en gezellig warm! Met heel wat zakken dus aan het eind van de middag op naar het hotel om in te checken en de spullen te droppen in een heerlijk ruime kamer. Niet gek want het bleek een kamer te zijn voor lichamelijk beperkten/rolstoelgebruikers. Na het even rustig zitten en kijken hoe leeg mijn beurs daadwerkelijk geraakt was ben ik nog even de stad in gegaan om snel bij enkele winkels nog naar binnen te duiken, wat ik nét redde vóór 18:00u. Daarna terug naar het hotel voor een warme kop thee met kerstgebakje. Ook nog even een speech zitten schrijven voor op werk. Daarna op naar mijn hotelkamer om wat te tutten en me vervolgens klaar te maken voor een heerlijke sauna; genieten! Wat ga ik dat missen, wellicht in Nederland maar mijn eigen in elkaar zetten ;) Na de sauna op naar de hotelkamer om me lekker in te crèmen en een gezichtsmasker op te smeren; vervolgens genieten van lekkers en de film Narnia op tv. Maar ik was toch wel erg moe want de laatste 40 à 50 minuten heb ik maar voor zich gelaten en ben gaan slapen; was écht kapot!
Vandaag zondag 15-12 na een heerlijke nachtrust wakker geworden en op richting ontbijt. Buiten bleek het wat te sneeuwen wat een mooi wit plaatje gaf. Na het uitchecken door een nog rustige stad op naar het busstation om voor de (voorlopig) laatste keer per bus afscheid te nemen van Helsinki, op naar Rauma. Ga ook Helsinki zeker missen, prachtstad dat het is! Tijdens de busreis veranderde de sneeuw weer in een sneeuwloos en grijs landschap waarvan ik intens heb zitten genieten. Na het middaguur kwam ik in Rauma aan waar ik nog even snel naar een winkel gegaan ben, turbo over de kerstmarkt gelopen heb en vervolgens thuis Jasmijntje voer heb gegeten, mijn spullen heb gedropt en snel weer de auto in sprong om mijn weg te vervolgen naar Pori. Daar zou ik eerst bij de familie langs gaan om vervolgens om 18:00u met hen en Satu (Toni kon niet) bij RAX te gaan eten. Bij de familie vloog Siiri me al bij binnenkomst om de hals, daarna Maarit en Santeri. Aleksi was helaas op werk en heb hem dus niet meer gezien :( Lekker wat getut met Maarit en de kids, lekker bijgekletst. Siiri heeft nog cello voor ons gespeelt (mooi!) en ik heb daarna met Santeri 'Skylanders' op de Playstation gespeeld. Oh, ik had voor Siiri en Santeri trouwens nieuwe Skylanders gekocht, en voor Maarit en Aleksi bioscooptickets zodat ze er eens lekker met z'n tweeën uit kunnen. Waren ze blij mee! En ik werd óók nog verrast met wéér wat prachtigs: ook van de familie kreeg ik een prachtig Kalevala-hartketting! :D Dit keer 'Onnensydän' oftewel Gelukshart. Wauw, wat zijn het toch schatten!!! Heb op de hartketting in bijzijn van de kids een belofte gemaakt: dat ik zo vaak als mogelijk en zo vaak als ik kan naar Finland kom. Ik ga ze missen!! :'( De kids zijn bij mij overigens in de auto gesprongen naar RAX, waar Satu en Maarit ons opwachtten. Ik heb ons allemaal lekker getrakteerd en na een heerlijk etentje hebben we nog heerlijk gelachen met de kids en mijzelf: allemaal gekke foto's gemaakt!! :D Die kan ik jullie niet onthouden dus bekijk de foto's onderaan de blog maar!! Helaas zijn de kerstkaarten de deur al uit.... ;) Na RAX was het tijd om afscheid te nemen van de familie, een onwerkelijk gevoel. Natuurlijk zorgde het voor wat tranen, maar aan de andere kant voelde ik me er 'goed' bij; het is wel afscheid nemen maar we zien elkaar zeker nog. En het feit dat mijn vertrek nog niet zo tot me door dringt maakt dat afscheid nemen onwerkelijk voelt. Ik ben nog met Satu meegegaan om bij haar te genieten van kaarslicht, thee, heerlijke cheesecake maar vooral van elkaars aanwezigheid. Flink wat tranen hebben we al laten stromen, maar ook heerlijk gekletst en herinneringen opgehaald. Ga haar misschien nog wel (naast de familie) het meeste missen...niet misschien; zeker!! Ook nog Satu's moeder gezien, die kwam langs om wat aan te reiken. Daarna rond half 10 vertrokken en nu weer veilig terug in Rauma.
Veilig terug in Rauma en klaar voor de laatste 4 volle dagen hier in deze mooie stad.
Ja, pijn doet het als ik denk aan het verlaten van Rauma en Finland, en alle collega's, vrienden en kennissen. Niet gek na die geweldige 3 jaar hier, en alleen maar een goed teken! :')
Ik voel me gezegend met de mogelijkheid die ik gehad heb hier in Finland te wonen, voel me bevoorrecht. Ik heb mooie en geweldige dingen mogen doen, zowel klein als groot, heb ontzettend lieve mensen leren kennen. Heb me een weg gebaand door een voor mij nieuwe cultuur, door een nieuw land. Ik heb mijn droom tot werkelijkheid mogen zien komen, op eigen kracht maar zeker ook gesteund door alle lieve mensen uit eigen land, en door alle lieve mensen hier in Finland.
Ik heb mijn avonturen met jullie mogen delen, om ook jullie deel te laten zijn van mijn leven; jullie (een) Finland te laten zien door mijn ogen. Hopelijk hebben jullie daar volop van genoten; ik wel! :)
Een oprechte 'BEDANKT' aan een ieder van jullie, niet alleen voor het volgen van mijn blog en het zijn van een 'luisterend oor' op afstand: nog meer voor het geven van vertrouwen, steun, interesse en liefde in het leven van mijn droom.
Nu is het tijd voor een nieuwe, in eigen land.
Ontzettend veel liefs en voor een ieder een dikke kus,
Chantal – Santtu
16 December 2013 - 09:25
Pa:
als die schaatsen nog maar in de bus passen ...... -
16 December 2013 - 09:25
Pa:
Fijn dat je nog zo aan het genieten bent ! -
16 December 2013 - 11:21
T. Carla:
Lieve nicht,
Heeeeeel veel sterkte met de laatste loodjes, inpakken en vooral afscheid nemen.
Daarna een goede rit, samen met je vader en: een warm welkom in Nederland!!!!
Liefs, tot gauw -
16 December 2013 - 12:42
T.ing:
Heel, heel goede reis lieverd! -
16 December 2013 - 13:43
Anja:
Hey lieve Chantal.
Heel veel sterkte met het afscheid ven Finland en die lieve mensen.Ik wens jou en je vader een goede reis.Het is ook moeilijk om een droom achter moeten laten. Maar je weet niet wat voor prachtige toekomst je misschien tegemoet gaat in Nederland En zorg da Jasmijn niet onder weg ervan door gaat.Diesel verheugt zich erop om haar een te ontmoeten. Ik denk aan je -
18 December 2013 - 17:14
Omavdflat:
hallo Chantal,ik wens jou en je vader een heel goede en mooie reis terug ,en zal heel blij zijn om jou weer te zien.Oma . -
18 December 2013 - 21:26
Ma:
Ik ga Finland missen; ik mis het nu al!
x hvj x